VID: «Citadeles» paziņojums par aplokšņu algām – ierocis aktīvākai cīņai pret tām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Bankas „Citadele" Liepājas filiāles vadītāja Toma Stārosta sacītais, ka banka kredītu piešķiršanā privātpersonām ņem vērā arī klientu neoficiālos ienākumus, Valsts ieņēmumu dienestam (VID) nav pieņemams, jo tas sabiedrībā rada priekšstatu, ka izvairīšanās no nodokļu samaksas ir atbalstāma, šādu viedokli Latvijas Radio raidījumā „Pēcpusdiena” pauda VID  pārstāve Dace Pelēkā.

"Joprojām novērojams, ka daudziem iedzīvotājiem darba algu maksā neoficiāli. Mēs ņemam šos ienākumus vērā," Stārosta sacīto intervijā „Rietumu radio” citē LETA. "Piedāvājam klientiem veikt iemaksas bankomātos, piemēram, trīs mēnešu garumā, un tad mēs tos ņemam vērā."

Pelēkā norādīja, ka VID neatbalsta šādu bankas nostāju, jo tas sabiedrībā rada nepareizu priekšstatu – ka izvairīšanās no nodokļu samaksas ir atbalstāma. Bankas „Citadele" pārstāvja teiktais liecina, ka bankas zina par šādiem klientu ienākumiem. Tādējādi VID ir iedots papildu ierocis, lai uzstājīgāk virzītu priekšlikumus, ka VID no bankām ir jāsaņem informācija par fizisko personu kontiem un to apgrozījumu.

Vēl, viņasprāt, ir jārunā ne tikai par bankām, bet arī līzinga kompānijām – arī no tām ir liela pretestība sniegt informāciju par klientu darījumiem. "Esam secinājuši, ka cilvēki, kas pērk pietiekami dārgus auto, nenopelna tik daudz, lai varētu veikt šos līzinga maksājumus,” teica Pelēkā.

Viņa gan izteica cerību, ka finanšu pakalpojumu sniegšanā prakse izsniegt aizdevumus, balstoties arī uz nelegāliem ienākumiem, nav sistēma. Šādas cerības vieš Latvijas Komercbanku asociācijas teiktais, ka nozare kopumā atbalsta tādu politiku, kas vērsta uz godīgu nodokļu samaksu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti