VID četru mēnešu laikā bloķējis tikai vienu nereģistrēta uzņēmuma mājaslapu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Jau gandrīz četrus mēnešus Valsts ieņēmumu dienestam (VID) ir tiesības pieprasīt interneta mājaslapu bloķēšanu gadījumos, kad radušās aizdomas, ka attiecīgā mājaslapa tiek izmantota, lai nodarbotos ar nereģistrētu saimniecisko darbību. 

Tieši elektroniskās komercijas uzraudzība ir kļuvusi par vienu no nodokļu administrācijas prioritātēm.  

Līdz ar šā gada valsts budžetu Saeima pērn pieņēma grozījumus likumā „Par Valsts ieņēmumu dienestu”, piešķirot nodokļu administrācijai plašas tiesības bloķēt interneta vietnes, kurās notiek nereģistrēta saimnieciskā darbība.

Šā gada pirmo četru mēnešu laikā Valsts ieņēmumu dienests konstatējis 26 aizdomīgas interneta mājaslapas, kas piederējušas 24 komersantiem, atklāj dienesta e-komercijas daļas galvenā nodokļu inspektore Ludmila Ivanova.

„Tātad 24 brīdinājumi bija nosūtīti. Pārsvarā pārkāpums ir nereģistrēta struktūrvienība vai nepilnīgi rekvizīti. Deviņpadsmit gadījumos pārkāpumi ir novērsti, vēl četriem ir termiņš to novēršanai, bet vienā gadījumā ir pieņemts lēmums par domēna vārda atslēgšanu,” stāsta Ivanova. 

Līdz šim vienīgajā gadījumā, kad lapa bloķēta, ar tās īpašnieku neesot bijis iespējams sazināties. E-komercijas uzraudzībā galvenais akcents tiek likts uz brīdināšanu, uzsver Ivanova.

„Brīdinājums strādā kā konsultācija pirms sodīšanas,” viņa piebilst.

Valsts ieņēmumu dienesta e-komercijas daļas galvenā nodokļu inspektore neizslēdz, ka daļa uzņēmēju, kas savas preces vai pakalpojumus piedāvā arī internetā, pārkāpumus pieļauj nezināšanas, nevis ļaunprātības dēļ. Piemēram, ne visi ir informēti, kādos gadījumos interneta mājaslapas ir jāreģistrē kā komersanta struktūrvienības.

Struktūrvienības reģistrēšanas procedūra ir pavisam vienkārša, stāsta Ivanova.

„Struktūrvienību var reģistrēt, izmantojot elektroniskās deklarēšanas sistēmu. Tās ir burtiski divas minūtes, un darbs izdarīts. Ja trūkst kaut kādu rekvizītu, uzņēmumam jāsazinās ar personu, kura administrē mājaslapu. Tas arī neaizņem ilgu laiku. Mājaslapas reģistrēšana struktūrvienības reģistrā ir ļoti vienkārša,” saka Ivanova.

Saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta savulaik apkopoto informāciju, agrāk tematiskajās pārbaudēs, kas notikušas pie komersantiem, kas nodarbojas tieši ar e-komerciju, dažāda veida pārkāpumi tikuši atklāti vairāk nekā 90% gadījumu.

Lielākoties tiek pārkāpta tieši prasība interneta mājaslapas reģistrēt kā struktūrvienības, taču atklāti arī citi pārkāpumi. Piemēram, gandrīz piektajā daļā šādu uzņēmumu nav bijis neviena darbinieka.    

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti