VID: Būvnieku elektroniskās sistēmas nenodrošina precīzu darba laika uzskaiti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Kopš 2017. gada 1. oktobra būvlaukumos ir ieviesta elektroniskā darba laika uzskaites sistēma, kurā jāreģistrē ne tikai konkrētajā būvlaukumā nodarbinātie būvnieki, bet arī ikviena cita persona, kas tajā uzturas. Šī prasība attiecas uz visiem objektiem, kuros paredzamās būvdarbu izmaksas pārsniedz vienu miljonu eiro. Šodien valdība uzklausīja pirmo ziņojumu par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) un Valsts darba inspekcijas secinājumiem, kas iegūti, pārbaudot elektroniskās darba uzskaites sistēmas ieviešanu.

VID: Būvnieku elektroniskās sistēmas nenodrošina precīzu darba laika uzskaiti
00:00 / 01:32
Lejuplādēt
Galvenie būvdarbu veicēji jeb tā dēvētie ģenerāluzņēmēji elektroniskai darba laika uzskaitei bieži vien izmanto ārpakalpojumus, nevis veic to pašu spēkiem. To teju 700 nodokļu kontroles pasākumos, kuru laikā apmeklēti gandrīz 90 būvlaukumi, secinājis VID. Pārbaudītie būvnieki izmanto 14 dažādus tehnoloģiskos risinājumus elektroniskai darba laika uzskaitei. Lielākā daļa no šiem risinājumiem ir izstrādāti Latvijā.

 

Pārbaudēs atklājies, ka daļa no būvlaukumos izmantotajiem darba laika uzskaites risinājumiem nenodrošina pilnīgu darba laika uzskaiti.

Savukārt, vēršoties pie šo sistēmu izstrādātājiem, atklājies, ka daļa no šīm sistēmām ir pielāgotas izmantošanai būvniecībā un tādēļ nenodrošina visu likumā noteikto datu uzskaiti.

Latvijas Būvuzņēmēju partnerības pārstāve Anna Upena gan uzskata, ka būvniekiem to pārmest nevajadzētu. Pēc viņas teiktā, sistēmas atbilst likumā noteiktajām prasībām.

"Tās ir iestatījumu problēmas un dažādas tehniska rakstura problēmas, kā šīs sistēmas ir uzbūvētas. Nosaucot konkrētas problēmas, tiek radīts iespaids, ka šīs sistēmas ir neatbilstošas. Tas rada nepareizu iespaidu un reputāciju šīm sistēmām, kas atbilst likumam. Acīmredzot, Valsts ieņēmumu dienestam ir viedoklis, ka vēl kaut ko ir nepieciešams uzlabot," norāda Upena.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un Zemnieku savienība) uzskata, ka ēnu ekonomikas īpatsvars būvniecības nozarē arvien ir visai augsts. Viņa stāsta, ka no Ekonomikas ministrijas, kas atbild par būvniecības politiku, saņemts ierosinājums VID uzlikt par pienākumu padziļināti analizēt būvniecības nozarē notiekošo, tostarp – attiecības starp galvenajiem būvniekiem un apakšuzņēmējiem. Finanšu ministre uzskata, ka VID šajās attiecībās tomēr nebūtu jāiejaucas:

"Valsts ieņēmumu dienests jau veic gana plašas pārbaudes. Pagājušajā gadā ir bijuši 86 auditi, vairāk nekā 240 tematiskās pārbaudes. Bet tas viss ir balstīts uz risku analīzi, - ja tur parādās, ka uzņēmumam varētu nebūt kaut kas kārtībā ar nodokļu nomaksu, Valsts ieņēmumu dienests to dara.

Bet mums nebūtu pareizi izmantot Valsts ieņēmumu dienestu kā tādu slikto policistu, ko sūta pie uzņēmumiem, ja viņi neparādās riska zonā," piebilda ministre.

Elektroniskā darba laika uzskaites sistēma būvniecībā tika ieviesta 2017. gada rudenī. Tomēr pagājušajā nedēļā Saeima pagarināja termiņu, kurā būvniekiem jāsāk šajā sistēmā uzkrātās ziņas iesniegt vienotajai nozares datubāzei.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti