VID: Būvniecības jomā problēmas saistās ar apakšuzņēmēju piesaisti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Salīdzinot ar citām nozarēm, būvniecībā izteiktākas problēmas saistās ar apakšuzņēmēju piesaisti - secinājis Valsts ieņēmumu dienests. Ar identificētajām problēmām būvniecības jomā trešdien iepazīstinot Saeimas budžeta komisiju, Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore Ināra Pētersone arī atzina, ka turpmāk problēmām būvniecībā dienests pievērsīs īpašu uzmanību.

„Galvenās problēmas sākas tad, kad tiek piesaistīti apakšuzņēmēji ar ļoti zemām algām. Katrā šajā uzņēmumā strādā vien daži cilvēki. Tāpēc tie ir ļoti sadrumstaloti un no uzraudzības puses ir nepieciešami papildus resursi. Nav skaidrs arī, kāpēc  galvenais uzņēmējs ir izvēlējies šādu modeli, pieaicinot tik daudzus mazus sadrumstalotus uzņēmējus. Jo visas darbības, kas ir būvobjektā – cilvēkus, kuri ir ienākuši iekšā un izgājuši ārā, materiālu uzskaite – tam kā galvenajam būvuzņēmējam ir jānodrošina, un tas prasa papildus resursus. Savukārt apakšuzņēmējs piesaista jaunus apakšuzņēmējus, veidojot ķēdes reakciju. Un tad, kad objekts nonāk līdz nodošanai, mēs redzam, ka daudzi apakšuzņēmumi ir kļuvuši maksātnespējīgi, jo viņiem netiek samaksāts, un tie tad arī ir potenciālie parādnieki, jo nav samaksājuši nodokļus valsts budžetam," saka Pētersone.

Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore arī atzina, ka, apsekojot atsevišķas Latvijas pašvaldības, dienests atklājis, ka vairākas nav interesējušās par ēku nodošanu ekspluatācijā. Tomēr vismaz pagaidām no pašvaldību puses atsaucības problēmu risināt neesot, tāpēc dienests informējis Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti