VID brīdina: Nelegālo smēķu cienītāji – iespējamie teroristu atbalstītāji

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pērkot kontrabandas cigaretes, tiek atbalstīta organizētā noziedzība, kas šo naudu tērē ne tikai greznam dzīvesveidam, bet arī novirza starptautiskajam terorismam, to Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" norādīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektores vietnieks noziedzības apkarošanas jomā Kaspars Čerņeckis.

Viņš atzīmēja, ka nelegālo cigarešu tirgus daļa pēdējo gadu laikā sarukusi un ir zem 30% no kopējā cigarešu tirgus.

VID nelegālo smēķu rūpala apkarošanā ir daudz darījis – ar izmaiņām likumos, kontroles pastiprināšanu un citādi. Taču Latvijā arvien ir liels nelegālo cigarešu īpatsvars, kas skaidrojams ar to, ka Latvijai ir robeža ar Krieviju un Baltkrieviju. No tās ienāk lielākā daļa cigarešu – līdz 70% no kopējā kontrabandas apjoma.
 
Čerņeckis uzsvēra, ka Baltkrievijā cigaretes ir piecas līdz desmit reizes lētākas nekā Latvijā – tas "noziedzīgajai pasaulei ir liels vilinājums" - ar nelegālo rūpalu var nopelnīt lielu naudu. Taču, pērkot nelegālos smēķus, tiek atbalstīta organizētā noziedzība un arī starptautiskais terorisms.

VID brīdina: Nelegālo smēķu cienītāji – iespējamie teroristu atbalstītāji
00:00 / 05:34
Lejuplādēt

 
VID pārstāvis atzina, ka Latvijas iedzīvotāji ir samērā lojāla attieksme pret nelegālu cigarešu  iegādi, ko rāda arī nesen SKDS veiktās aptaujas rezultāti.

Teju katrs piektais respondents aptaujā atzinis, ka pats vai tuvinieks pēdējā gada laikā pircis kontrabandas cigaretes, degvielu vai alkoholu. Tikai 44% respondentu atzinuši, ka nav pirkuši kontrabandas ceļā ievestās akcīzes preces un arī nezina nevienu, kas to būtu darījis, atklāja SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš.

Lai varētu cīnīties ar kontrabandu, VID aicina Latvijas iedzīvotājus informēt dienestu par jebkādām aizdomām un/vai novērotām aizdomīgām darbībām, zvanot pa tālruni 80009070 vai rakstot uz e-pasta adresi "[email protected]". "Solam anonimitāti un pārbaudīt jebkuras aizdomas," teica Čerņeckis.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti