Dienas ziņas

Atklāj Latvijas armijas un Neatkarības kara simtgades pasākumu ciklu

Dienas ziņas

Valkas novadā dzīvojamā mājā gāzes eksplozija

VID pilnveido sadarbību ar uzņēmējiem

VID «Baltais saraksts» būtiski paplašināsies – līdz apmēram 3000 uzņēmumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) no šā gada sākuma Padziļinātās sadarbības programmu jeb tā saukto uzņēmumu "Balto sarakstu" būtiski paplašinās – iepriekš šajā sarakstā bija 79 uzņēmumi, bet tagad tie būs apmēram 3000 uzņēmumi. Visvairāk sarakstu papildinās mazie un vidējie uzņēmumi, to telefonintervijā Latvijas Radio atzina VID vadītāja amata pienākumu izpildītāja Dace Pelēkā.

Telefonintervija ar VID vadītāja amata pienākumu izpildītāju Daci Pelēko
00:00 / 00:00
Lejuplādēt
Padziļinātās sadarbības programma Latvijā darbojas vairākus gadus, un tajā tiek iekļauti uzņēmumi, kam ir noteikts apgrozījuma, samaksāto nodokļu apjoms. Šie uzņēmumi ir priekšzīmīgi nodokļu maksātāji, tāpēc arī saņem zināmas priekšrocības no valsts puses. Līdz šim gadam šajā "Baltajā sarakstā" bija 79 uzņēmumi, tostarp "Rimi Latvia", "Latvenergo", "Cēsu alus" un citi.

 

Pērn valdība lēma, ka Padziļinātās sadarbības programmu nepieciešams attīstīt, tostarp jāpaplašina komersantu loks. Līdz ar to saraksts no šā gada paplašināts no iepriekšējiem 79 uzņēmumiem līdz aptuveni 3000 uzņēmumiem. Vairāk sarakstu papildinās mazie un vidējie uzņēmumi.

No šī gada 1. janvāra programmas dalībnieki tiks segmentēti trijos līmeņos - zelta, sudraba un bronzas.

Piemēram, zelta līmenī nokļūs minētie 79 uzņēmumi. "Tie ir lielie uzņēmumi, kas sevi ir pierādījuši gan ar finansiālajiem rādītājiem, gan ar uzticamību," teica VID vadītāja amata pienākumu izpildītāja.

VID pēc tam pieejamās informācijas vērtē, kuri uzņēmumi iekļaujami "Baltā saraksta" sudraba un bronzas līmenī. Šajā vērtējumā tiek ņemti vērā pamatkritēriji, tostarp, lai uzņēmumam nebūtu nodokļu parādu, pārkāpumi arī no amatpersonu puses. Tāpat tiek vērtēts nodokļu ieņēmumu un apgrozījuma apjoms, kā arī darbinieku algu apmērs.

Pelēkā atzina, ka visi "Baltajā sarakstā" iekļautie uzņēmumi saņems atpazīstamības zīmi, ko varēs izmantot, piemēram, reklāmas nolūkos. Tāpat uzņēmumi saņems dažādas priekšrocības.

Piemēram, zelta līmeņa uzņēmumiem būs ātrāka pievienotās vērtības nodokļa (PVN) atmaksa, šo uzņēmumu darbiniekiem ātrāk tiks atmaksāts pārmaksātais iedzīvotāju ienākuma nodoklis.

VID "Baltā saraksta" uzņēmumus vērtēs reizi ceturksnī, bet jaunus dalībniekus vērtēs un uzņems reizi gadā, balstoties uz VID sistēmā pieejamo informāciju un atbilstību 15 pamatkritērijiem. Nonākot attiecīgā līmenī, iespējams kvalificēties arī augstākam. Piemēram, lai no bronzas līmeņa nokļūtu sudraba līmenī, uzņēmumam jābūt programmā vismaz gadu, nedrīkst kavēt deklarāciju iesniegšanas termiņu vairāk nekā vienu reizi, darbinieku vidējai algai jābūt lielākai nekā valsts vidējai un vēl citi kritēriji.

“VID ir elektroniskās deklarēšanas sistēma, kur ir iestrādāts arī kalendārs par to, kad ir jāsniedz deklarācijas, kad ir jāveic maksājumi. Un, ja uzņēmums tam seko līdzi, tad, es domāju, nevajadzētu būt īpašām grūtībām vismaz pamatkritērijus izpildīt,"  LTV norādīja VID Nodokļu pārvaldes nodaļas vadītājs Eduards Masaļskis.

Uzņēmumus var izslēgt no saraksta, ja tas būs pārkāpis kādu no nosacījumiem un šis pārkāpums noteiktajā laikā nebūs novērsts, piebilda Pelēkā. "Viens no kritērijiem, kas varētu būt grūtāk izpildāms, ir parādu neesamība uz gada beigām. Uz to brīdi, kad uzņēmums tiek izvērtēts, nedrīkst būt lielāki parādi par 150 eiro. Darba algas, ko arī ņem vērā pie vērtēšanas, un tas varbūt varētu būt sarežģītāk uzņēmumiem ārpus Rīgas vai mazajiem uzņēmumiem izpildāms," atzina VID pārstāve.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti