VID atklāj PVN izkrāpšanu zemnieku saimniecībā – zaudējumi budžetam vairāk nekā miljons eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde decembrī Zemgales tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīja kriminālprocesu pret divām personām par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielos apmēros, valsts budžetam nodarot zaudējumus vairāk nekā 1 miljona eiro apmērā.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka zemnieku saimniecības, kura darbojās kravu pārvadājumu jomā, pārvaldnieks un grāmatvede laika periodā no 2016. gada līdz 2019. gada janvārim organizēja izvairīšanos no nodokļu nomaksas.

Grāmatvedības dokumentos tika uzrādīti un pievienotās vērtības nodokļa (PVN) deklarācijās iekļauti faktiski nenotikuši realizācijas darījumi ar kādu fiktīvu Ungārijas uzņēmumu, piemērojot 0 % PVN likmi, tādējādi valsts budžetam nodarot zaudējumus vairāk nekā 1 miljona eiro apmērā.

Lai slēptu noziedzīgo nodarījumu, fiktīvi izveidotais Ungārijas uzņēmums zemnieku saimniecības norēķinu kontā veicis pārskaitījumus vairāk nekā 5 miljonu eiro apmērā par faktiski nenotikušiem darījumiem, radot šķietamību, ka tiek veikti norēķini starp darījumos iesaistītām pusēm.

Nelikumīgi iegūtie līdzekļi tika izlietoti zemnieku saimniecības darbības nodrošināšanai.

Mantisko jautājumu nodrošināšanai uzlikti aresti juridiskajai personai un iesaistītajai personai piederošajiem nekustamajiem īpašumiem.

Kriminālprocess šā gada decembrī nosūtīts kriminālvajāšanas uzsākšanai par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā. Kriminālvajāšanu lūgts uzsākt pret divām personām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti