Latvijas Radio: VID pieķertās PVN krāpnieku grupas vadītājs – Olaines domnieks (precizēts)

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policija jūnijā apturējusi  noziedzīga grupējuma darbību, kurš taksometru pakalpojumu jomā nodarbojies ar pievienotās vērtības nodokļa (PVN) izkrāpšanu. Latvijas Radio neoficiāli iegūtā informācija liecina, ka grupējuma vadītājs ir Olaines domes deputāts no partijas „Sadarbība”.

VID informēja, ka noziedzīgais grupējums īstenojis nodokļu izkrāpšanas shēmu, un tā tika realizēta taksometru pakalpojumu jomā. Izmeklēšanā noskaidrots, ka shēmā iesaistītie uzņēmumi no 2020. gada līdz 2022. gadam izvairījās no nodokļu nomaksas,

nodarot zaudējumus valsts budžetam vairāk nekā 600 000 eiro apmērā. 

Uzsāktajā kriminālprocesā VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes darbinieki veica procesuālās darbības Rīgā, Jūrmalā, Ādažos un Ropažu, Salaspils un Olaines novadā, tajā skaitā 18 kratīšanas kriminālprocesā iesaistīto personu dzīves vietās, birojos, juridiskajās adresēs un automobiļos. 

Kratīšanu laikā atrasti un izņemti kriminālprocesam nozīmīgi pierādījumi, tostarp skaidra nauda 8520 eiro apmērā, mobilie tālruņi, datori, zīmogi, datu nesēji, trešo personu identifikācijas (ID) kartes un grāmatvedības dokumenti, kas tiks analizēti turpmākajā kriminālprocesa pirmstiesas izmeklēšanas gaitā. Mantisko jautājumu nodrošināšanai uzlikti aresti 62 automobiļiem.

Saistībā ar organizētā noziedzīgā grupējuma darbībām VID Nodokļu un muitas policijā ir uzsākts kriminālprocess par izvairīšanos no nodokļu vai tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas vai par ienākumu, peļņas vai citu ar nodokli apliekamo objektu slēpšanu vai samazināšanu, ja ar to nodarīti zaudējumi valstij vai pašvaldībai lielā apmērā, kā arī par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu vai citas mantas legalizēšanu, ja tas izdarīts lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa.

Par minētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem četras personas aizturētas un tām piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Precizēta informācija par Olaines novada pašvaldībā ievēlēto deputātu no partijas "Sadarbība". Iepriekš minētais Andrejs Artjomovs domē vairs nedarbojas, viņa vietā ir Nikolajs Miļkevičs.

Latvijas Radio neoficiāli iegūtā informācija liecina, ka noziedzīgais grupējums strādājis, izmantojot populāro taksometru pārvadātāju zīmolu „Bolt”, un grupējuma vadītājs ir Olaines domes deputāts no partijas „Sadarbība”. Olaines novada pašvaldībā partijai "Sadarbība" ir tikai viena deputāta vieta, un to ieņem Nikolajs Miļkevičs.

VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš Latvijas Radio stāsta par aizturēto grupējumu: „Grupas vadītājs ir viena Latvijas novada pašvaldības deputāts. Viens no grupas dalībniekiem strādāja vienā no lielākajiem taksometru uzņēmumiem, un šis izveidotais grupējums izmantoja šīs taksometru aplikācijas firmas zīmi, veicot darbības ar 19 fiktīviem uzņēmumiem, uz kuriem tika norakstīti zaudējumi.

Varu pateikt tikai to, ka mēs nācām uz pēdām šai shēmai, jo viena no uzņēmumā strādājošajām personām gribēja ar mums sadarboties un informēja par šo situāciju.”

VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš
00:00 / 00:43
Lejuplādēt
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti