Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Kārli Šadurski.

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar lidostas "Rīga" pārstāvi Sarmīti Rinmani

VID gada ienākumu deklarācijas aicina iesniegt elektroniski

VID aicina iedzīvotājus gada ienākumu deklarācijas sniegt elektroniski

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No 1. marta iedzīvotāji no valsts var atpakaļ saņemt naudu, kas noteikta kā attaisnotie izdevumi. Lai to izdarītu, cilvēkiem ir jāiesniedz gada ienākumu deklarācija.  Valsts ieņēmumu dienests (VID) aicina to darīt elektroniski. 

Valsts kā attaisnotos izdevumus ir definējusi samaksu par ārstēšanos un  mācībām, iemaksas privātajos pensiju fondos, apdrošināšanas maksājumus par dzīvību un veselību, kā arī ziedojumus sabiedriskām organizācijām.

No visiem šiem izdevumiem cilvēki ir tiesīgi no valsts prasīt atpakaļ 24 procentus. Lai pretendētu uz attaisnotajiem izdevumiem, līdz gada beigām ir jāiesniedz gada ienākumu deklarācija.

“Jāņem vērā, ka, deklarējot attaisnotos izdevumus par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem, izdevumu norma [limits] ir 213 eiro un 43 centi,” atgādina VID Nodokļu pārvaldes speciāliste Jana Antipova.

Ja gada laikā iegādāta veselības apdrošināšanas polisi par 170 eiro un papildus par medicīnas pakalpojumiem samaksājis  vēl 40 eiro, lai no  valsts atgūtu naudu, tiek saskaitīti abi cipari kopā.
Tad no šīs summas atrēķina nost 24% - Iedzīvotāju ienākumu nodokļu likmi.
Rezultātā, iedzīvotāja kontā no valsts atpakaļ ieripo 50 eiro un 40 centi.

Ja būsiet apmeklējis zobārstu vai veicis plānotu operāciju, tad uz šīm summām neattieksies iepriekš noteiktais 213 eiro limits. No visiem šiem izdevumiem variet saņemt atpakaļ 24%.

Valsts ieņēmumu dienests aicina iedzīvotājus deklarācijas iesniegt elektroniski. Tā būs gan ātrāk, gan ērtāk.

VID pārstāve Evita Teice-Mamaja skaidro - ja cilvēks iesniedz gada ienākuma deklarāciju elektroniski, tad viss, kas šajā deklarācijā ir jānorāda, ir čekos minētās summas, un jāpievieno paši čeki un kvītis vai nu fotografētā vai skenētā veidā.

“Visa pārējā informācija – ienākumi, kurus cilvēks ir guvis gada laikā,  visi pabalsti, kas ir izmaksāti, visa šī informācija ir VID rīcībā un tā deklarācijā ielasās automātiski,” norāda Teice – Mamaja.

Vairs nekāda galvas lauzīšana, kalkulēšana un stāvēšanas rindās. Tagad tikai atliek reģistrēties VID Elektroniskās deklarēšanas  sistēmā un viss notiks ļoti vienkārši un ātri. Sistēma visu izdarīs cilvēku vietā.

“Kļūt par EDS lietotāju  var, izmantojot e-paraksta  viedkarti, e-ID karti, kā arī izmantojot interneta banku caur portālu Latvija.lv,” skaidro Jana Antipova.

Savukārt tie, kuri tomēr vēlas iet un iesniegt attaisnotos izdevumus papīra formā, lūgti to darīt pēc 1. jūnija, jo līdz tam laikam obligāti ienākumu deklarācijas jāiesniedz dažādiem saimnieciskā darba veicējiem, kas Valsts ieņēmumu dienestā var radīt garākas rindas.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti