Panorāma

Par Francijas prezidenta amatu cīnīsies Makrons un Lepēna

Panorāma

Dnipro bažas par karadarbības tuvošanos

Pētīs informāciju saistībā ar "Latvijas maisījumu"

Vētīs izdevumā apgalvoto par «Latvijas maisījumu» – «kokteili» Krievijas naftas slēpšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Turpinoties diskusijām par atteikšanos no Krievijas gāzes un naftas, starptautiskajā izdevumā "Bloomberg" parādījusies publikācija par to, kā naftas kompānija "Shell" turpina iegādāties Krievijas naftu par spīti solījumiem to nedarīt. Raksta autors apgalvoja, ka pastāv tā dēvētais "Latvijas maisījums", kur Krievijas nafta veido 49% no kopējā apjoma, līdz ar to vairs netiek uzskatīta par Krievijas naftu. Latvijas amatpersonas šo informāciju nekomentēja plaši, taču solīja pārbaudīt.

Sētas durvis, pa kurām krievu nafta arvien plūst uz Eiropu, – tā par veidu, kā naftas uzņēmums "Shell" turpina iegādāties Krievijas naftu par spīti solījumiem no tās attiekties, rakstīja starptautiskā izdevuma "Bloomberg" komentētājs Havjērs Blass.  

Kaut arī sankcijas pret Krievijas naftu nav ieviestas, "Shell" paziņojis, ka to nepirks. Taču ir viena nianse. Kā izriet no uzņēmuma vispārīgajiem noteikumiem un nosacījumiem, "Krievijas izcelsmes nafta" ir produkts, kas ir ražots Krievijā vai vismaz 50% no kura ir Krievijas izcelsmes. Tas nozīmē, – ja "naftas kokteilī" ir 49,99 % Krievijas naftas, tā vairs nav Krievijas nafta, rakstā skaidroja Blass.

Atsaucoties uz saviem avotiem, autors norādīja, ka nafta tiek nogādāta, piemēram, no Primorskas pilsētas Krievijā uz Ventspili.

Tur naftas terminālī notiek maisīšana, ko naftas treideri sauc par "Latvijas maisījumu".

Proti, Krievijas naftu samaisa ar kādas citas valsts naftu. Tādējādi "Shell" gan apmierina sabiedrisko domu, jo it kā nepērk naftu no Krievijas, gan turpina gūt ienākumus.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (Nacionālā apvienība) norādīja: "Tas, protams, ir satraucoši. Un arī nodevu ziņu saviem ministrijas kolēģiem, lai izpēta šo situāciju un noziņo man kā ministram."

Savukārt valdības vadītājs Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") pauda: "Ja Eiropā mēs varēsim vienoties par sankcijām pret Krievijas naftu, tad ir svarīgi, ka tiek noteiktas sankcijas kaut par vienu pilienu Krievijas naftas jebkādā tilpumā, ka nevarētu tirgotājs ar dažādiem piejaukumiem censties ko tādu apiet."

Uzņēmums "Ventspils nafta" rakstiskā atbildē uz Latvijas Televīzijas (LTV) jautājumiem uzsvēra, ka "Bloomberg" rakstā minētais naftas uzglabāšanas terminālis nav ''Ventspils naftai''  piederošais terminālis.

Uzņēmums "Ventbunkers" LTV atbildēja, ka naftas produktu uzglabāšanas un pārkraušanas pakalpojumi netiek sniegti saistībā ar Eiropas Savienības un ASV Ārvalstu aktīvu kontroles biroja sankcijām.

Savukārt Latvijas Satiksmes ministrija atzīmēja, ka Ventspils brīvostas pārvaldnieks ir sazinājies ar naftas termināļu vadību, lai vienotos par tikšanos. Rakstā ietverto informāciju pārbaudīs arī Valsts ieņēmumu dienests.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti