Dienas ziņas

Aizputes novada ceļi

Dienas ziņas

Zvārtavas pilī filmē trilleri

Ārzemnieka saimniecībā moka lopus

Veterinārārste sašutusi par lopu turēšanas apstākļiem zviedram piederošā fermā Kalētu pagastā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Kalētu pagasta saimniecībā “Lankas” Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) februāra beigās uzgāja jau sadalījušos astoņu cūku un vienas govs līķus, kuru nāves cēlonis vēl nav apstiprināts. Saimnieks – zviedrs Tords Bengstons – un viņa darbinieki pieļauj, ka tas varētu būt noticis parazītu izraisītas slimības dēļ. Savukārt pašvaldības pārstāvji situāciju saimniecībā vērtē kā dramatisku.

Ierodoties Priekules novada Kalētu pagasta “Lanku” fermā, acīm paveras šāds skats: ceļš uz kūtīm ir nosprostots ar kravas auto, tas ir neizbraucams, turklāt visapkārt ir milzu kaudzes ar govju mēsliem. Turpat blakus arī ir vieta, kur zem plēvēm Pārtikas un veterinārais dienests atrada mirušo dzīvnieku līķus.

Kā informēja dienestā – jau agrāk mājas saimnieks vairākas reizes maksājis dažādus sodus, dažreiz līdz pat 700 eiro par dzīvnieku labturības pārkāpumiem, piemēram, par to, ka lopiem nav nodrošinātas guļvietas un pakaiši. Situāciju raksturo PVD Dienvidkurzemes pārvaldes vadītāja Gunta Kapeniece: ''Sodi ir samaksāti, bet neatbilstības ik pa laikam atklājam.

Katru reizi iepriekšējās nepilnības ir novērstas, bet citas atklājas.''

“Arī vide tiek piesārņota, jūs redzējāt, kādi ir mēslu kalni. Tas viss aiziet gruntsūdenī,” stāsta Priekules novada domes priekšsēdētāja Vija Jablonska.

Zviedrs Tords Bengstons 300 hektāru lielajā saimniecībā dzīvo jau septiņus gadus, un pašlaik viņam ir 150 liellopi un 70 cūkas. Kaimiņi viņu raksturo kā savdabīgu, bet tajā pašā laikā arī labsirdīgu un klusu cilvēku.

''Apstākļi ir vienkārši tādi, ka šeit ir nekopts un dubļi, bet savādāk dzīvnieki ir apkopti, pārtika viņiem tiek regulāri piegādāta. Vairāk neko nevar sūdzēties par viņu,'' saka Kalētu pagasta mehāniķis Armands.

''Te aiz sienas ir mēsli, siens jānes govīm, ejot caur cūkām, varēja ievest iekšā, bet priekšā mēsli. Viņš saka, ka traktors viens ir saplīsis. Tad viņam tāda vaina, tad tāda vaina, tad tāda,'' stāsta ''Lanku'' fermas' strādniece Vida.

Māju saimnieks uzskata, ka ar lopiem lielākoties viss esot kārtībā, taču esot lietas, kas jāuzlabo. Savukārt attiecībā uz mirušajiem dzīvniekiem saimnieks norāda, ka pie vainas ir slimība, kas saistīta ar parazītiem vai tārpiem.

''Biju klāt, kad viņš cūkas baroja. Ja viņš katrai cūkai var skriet uz svariem nosvērt, lai nebūtu ne grama vairāk, tas nozīmē, ka ir barības trūkums, ka tas lops nav paēdis. Nav siles iekšā kūtī. Kur viņš to barību liek? Mēslos! Viņš man paziņo tikai tad, kad viņš ir galīgi atradis jau tepat uz tiem laukiem ļoti slimu lopu, ko nevar vairs izcelt, jāsaka,'' stāsta Kalētu pagasta veterinārārste Zinaīda Vamze.

Pārtikas un veterinārais dienests  mājas saimniekam devis laiku līdz 13.martam, lai sakārtotu lielāko daļu saimniecības, pretējā gadījumā viņi dzīvniekus varot arī konfiscēt. Šobrīd paralēli notiek mirušo lopu līķu analīze, lai izslēgtu iespēju, ka tie būtu nobeigušies no Āfrikas cūku mēra.

Pats Bengstons stāsta – ja cūkām netiks konstatēta neviena lipīga slimība, viņš tās pārdos, bet liellopus gan gribēs atstāt. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti