Panorāma

Saeima atsakās no obligātās vakcinācijas likumprojekta

Panorāma

Skolēni atsāk mācības klātienē

Komunālie maksājumi būs lielāki

Vēsturiski augstākās dabasgāzes cenas daļai saimniecību nozīmēs ievērojamu apkures tarifa pieaugumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijā pašlaik dabasgāzes cenas sasniegušas vēsturiski augstāko cenu līmeni. Līdz ar to daļai saimniecību, tuvojoties apkures sezonai, jārēķinās ar siltumenerģijas tarifa pieaugumu, norādījusi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK). Tāpat pēdējā mēneša laikā kāpušas arī elektrības cenas. Piemēram – uzņēmuma “Latvenergo” tarifa “Elektrum ekonomiskais” fiksētā cena pieaugusi par vairāk nekā 42%. 

SPRK skaidroja, ka siltumenerģijas tarifa pieaugums ir saistīts ar dabasgāzes cenas palielinājumu. Dabasgāzes tirgū jau kopš šī gada janvāra ir vērojams straujš cenas kāpums. Pašlaik dabasgāzes cenas sasniegušas vēsturiski augstāko cenu līmeni – vairāk nekā 45 eiro par megavatstundu –, kopš dabasgāzes tirgus atvēršanas 2017. gadā. Patlaban visās Eiropas valstu biržās – Vācijā, Nīderlandē, Beļģijā un citviet – dabasgāzes cenas ir pieaugušas piecas reizes.

Pašlaik vēl visus siltumenerģijas tarifus SPRK nav apstiprinājusi. Bet teju visi mājokļi, kuri par kurināmo izmanto dabasgāzi, piedzīvos cenas kāpumu.

Zināms, ka pašlaik lielākais pieaugums gaidāms Mārupē, kur siltumenerģijas tarifs no 1.septembra ir par 40,2% lielāks un par megavatstundu būs jāmaksā 73 eiro 35 centi. 

Dabasgāzes tirgus situācijas rezultātā kurināmā izmaksas komersantam SIA "Mārupes komunālie pakalpojumi" pieaugušas par 65%.

Regulatorā atzīmēja, ka "Mārupes komunālie pakalpojumi" ir piešķirta atļauja pašai noteikt siltumenerģijas tarifus, ja mainās kurināmā cena. Tas nozīmē, ja kurināmā cena nākotnē būs zemāka par to, kas iekļauta piemērotajā tarifā, komersantam "Mārupes komunālie pakalpojumi" būs jānosaka zemāks tarifs.

Noteikto siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu aprēķinu un pamatojumu "Mārupes komunālie pakalpojumi" iesniedza SPRK šā gada 29. jūlijā. SPRK, izvērtējot komersanta iesniegto pamatojumu, secināja, ka piedāvātie tarifi ir pamatoti un atbilstoši metodikai.

SPRK priekšsēdētāja Alda Ozola norādīja: “Mēs šobrīd piedzīvojam faktiski augstākās dabasgāzes cenas. Un, visticamāk, tādas varētu saglabāties līdz nākamā gada pavasarim.”

Tikmēr, piemēram, Ogrē cenas kāpums ir tikai par 0,1% un jāmaksā būs uz pusi mazāk nekā Mārupē – 34 eiro un 57 centi. Komisijā skaidroja, ka viss atkarīgs no katras konkrētās katlumājas. Esot pašvaldības, kurās šogad apkures izmaksas varētu pat mazināties, jo apkurei tiek izmantotas granulas vai šķelda. 

Toties pēc dabasgāzes šogad audzis pieprasījums Ķīnā, cenu ietekmējušas arī domstarpības Ukrainas un Krievijas tirgū. Tāpat dārgākas kļūst Eiropas emisiju kvotas. 

“Dabasgāze ir fosilais energoresurss, un tur kurināmā izmaksu ietekmēs emisiju kvotu cena. Tas ir faktors, ar ko būs jārēķinās arī turpmāk,” atzīmēja Ozola.

Uzņēmumā “Rīgas namu pārvaldnieks” šaubās, ka cenu kāpums nozīmēs vairāk parādnieku. Šogad izdevies samazināt kopējo parādu summu par 30% līdz 40%. 

SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis sacīja: “Ir notikusi ātrāka parādnieku brīdināšana. Parādnieki brīdināti, ar viņiem ir intensīvāk strādāts. Tas viss ir rezultējies. Arī kopējais parādu apjoms, ne tikai par siltumu, ir samazinājies par diviem miljoniem [eiro].”

Pērn savukārt bijušas teju vēsturē zemākās dabasgāzes cenas, arī tāpēc kāpums varētu šķist straujāks, atzīmēja SPRK.

Dabasgāzes cenas kāpums šogad iet roku rokā arī elektrības cenu biržā, bet cenu izmaiņas visos mājokļos neizjutīs reizē.

Par siltumenerģiju viss atkarīgs no izmantotā kurināmā un konkrētās katlumājas, bet elektrības cenas – daļai mājokļu vēl saglabāsies zemākas, kamēr spēkā ir iepriekš slēgts līgums ar fiksētu cenu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti