Veselības ministrija prioritārajiem pasākumiem nākamgad papildus prasa 702 miljonus eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Veselības ministrija (VM) izstrādājusi un iesniegusi Finanšu ministrijā un Pārresoru koordinācijas centrā priekšlikumus nozares prioritārajiem pasākumiem 2022.–2024. gadam. Lai sasniegtu izvirzītos mērķus, 2022. gadam vajadzīgi aptuveni 702 miljoni eiro, informēja VM.

Tostarp lielākā daļa jeb 439,5 miljoni eiro – veselības aprūpes pakalpojumu un kompensējamo zāļu pieejamības uzlabošanai, 89,4 miljons eiro – optimālam ārstniecības personāla nodrošinājumam, 16,3 miljoni eiro – mūsdienu prasībām atbilstošas nozares administratīvo funkciju veiktspējas attīstībai.

Nedaudz vairāk kā 150 miljoni eiro ieplānoti pārnozaru prioritārajām aktivitātēm Covid-19 pandēmijas pārvarēšanai –  intensīvās terapijas un observācijas gultu nodrošināšanai, testēšanai, individuālās aizsardzības  un dezinfekcijas līdzekļiem un citiem ar Covid-19 seku novēršanu saistītiem pasākumiem.

VM norādīja, ka atbalstu prioritāro pasākumu plānam paudusi Latvijas Ārstu biedrība, Latvijas Pacientu organizāciju tīkls, Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācija "Sustento", Latvijas Slimnīcu biedrība, Latvijas Kardiologu biedrība, Latvijas Jauno ārstu asociācija un citi nozares sadarbības partneri.

“Pandēmija skaudri parādīja, cik būtiska ikdienā un krīzē ir spēcīga un mūsdienīga veselības aprūpe.

Veselības ministrija nākamā gada budžetā izvirzījusi sabalansētas prioritātes, kas paredz ieguldījumus gan ārstniecībā un medikamentos, gan nozarē strādājošajos un kopumā sistēmas spējās.

Paldies jomas profesionāļiem par atbalstu,” sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts ("Attīstībai/Par!").

VM atzīmēja, ka pacientiem būtiska ir kvalitatīva un savlaicīga veselības aprūpe, tādēļ prioritātēs liels uzsvars veltīts veselības aprūpes pakalpojumu un  kompensējamo zāļu pieejamības uzlabošanai.

Plānots samazināt pacienta līdzmaksājumus gan par pakalpojumiem, gan par medikamentiem, atbilstoši pieaugošajam pieprasījumam palielināt ambulatoros izmeklējumus un konsultācijas.

Tāpat paredzēts palielināt plānveida stacionārās ārstniecības un neatliekamās medicīniskās palīdzības pieejamību, kā arī paplašināt kompensējamo zāļu sarakstu, iekļaujot tajā inovatīvos medikamentus.

Īstenojot Onkoloģijas plānu 2022.–2024.gadam, tiks veicināta uz cilvēku centrēta un integrēta veselības aprūpes pakalpojumu un medikamentu pieejamība vēža pacientiem, tādējādi novēršot priekšlaicīgu mirstību no onkoloģiskajām slimībām. Tāpat ievērojama loma ir psihiskās veselības aprūpes pakalpojumu apjoma palielināšanai, kā arī citām aktivitātēm, informēja VM.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti