Panorāma

Mediķi par darbu saņems piemaksas

Panorāma

Eiropas Komisija atvainojas Itālijai

Krīzes vidū mainās lidostas "Rīga" vadība

Veselības dēļ atkāpjas Rīgas lidostas vadītāja Līce; amatā ieceļ Lailu Odiņu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"" valdes priekšsēdētāja Ilona Līce pēc gandrīz 10 gadu darba uzņēmumā ir nolēmusi atkāpties no amata veselības iemeslu dēļ. Lidostas "Rīga" ilggadējās vadītājas pēdējā darba diena ir trešdien, 15. aprīlī. Uzņēmuma  padome valdes priekšsēdētāja amatā ir iecēlusi līdzšinējo padomes locekli Lailu Odiņu, kas vadīs lidostu līdz brīdim, kad konkursa kārtībā tiks izvēlēts jauns lidostas valdes priekšsēdētājs, paziņojumā medijiem informēja lidosta.

“Kopš ārkārtas situācijas izsludināšanas lidostas komanda ar milzīgu atdevi ir strādājusi, ne tikai lai atbalstītu mediķus epidemioloģiskās drošības pasākumu īstenošanā un nodrošinātu lidostas operatīvo darbību repatriācijas un citu atļauto reisu apkalpošanā, bet arī lai optimizētu finanšu resursus krīzes pārvarēšanai un izstrādātu darbiniekiem un uzņēmumam labvēlīgāko pēckrīzes atjaunošanas plānu," paziņojumā pauda  uzņēmuma vadītāja, izsakot pateicību komandai par ieguldīto darbu krīzes apstākļos.

Lidostas pārstāve Laura Karnīte: Par Līces atkāpšanos no amata
00:00 / 01:01
Lejuplādēt

Lidosta "Rīga" ir izstrādājusi un apstiprinājusi pasākumu kopumu uzņēmuma saimnieciskās darbības nodrošināšanai ārkārtas situācijas apstākļos un darbības atsākšanai ilgtermiņā, un sagatavojusi iesniegšanai valdībā priekšlikumus valsts atbalsta pasākumiem krīzes seku pārvarēšanai.

“Šobrīd ir noslēdzies pirmais krīzes pārvarēšanas posms un ir paveikts viss nepieciešamais uzņēmuma "ieziemošanai" un nākotnes attīstības nodrošināšanai. Tas ir prasījis lielus emocionālos un fiziskos resursus no visiem lidostas darbiniekiem, arī no manis. Tādēļ, apzinoties izaicinājumus, kas sagaida uzņēmumu nākotnē, esmu pieņēmusi lēmumu un ar 15. aprīli veselības iemeslu dēļ nolieku valdes priekšsēdētājas pilnvaras. Brīdī, kad krīze beigsies un aviācijas nozare sāks atjaunoties, būs veicams milzīgs darbs, lai saglabātu un noturētu līderpozīcijas, ko lidosta "Rīga" ir izcīnījusi līdz šim.

Tam būs vajadzīga pilna atdeve no uzņēmuma vadītāja, tāpēc, pieņemot šo lēmumu, vēlos, lai uzņēmuma padomei un akcionāram būtu pietiekami laika izvēlēties labāko pēcteci iesāktā darba turpināšanai," norādīja Līce.

Lidostas valdes priekšsēdētāja norādīja, ka apstākļos, kad uzņēmuma darbība ir faktiski apturēta un ieņēmumu apjoms samazinājies par 98%, lidostas "Rīga" iepriekšējo gadu labie finanšu rezultāti ir devuši iespēju maksimāli samazināt atlaižamo darbinieku skaitu, vienlaikus radot iespējami labvēlīgus apstākļus tiem lidostas darbiniekiem, kas turpinās darbu uzņēmumā.

"Pirms Covid-19 krīzes satricinošā cirtiena lidosta "Rīga" bija pilnībā sagatavojusies jaunam izrāvienam - iesaistīties konkurences cīņā Ziemeļeiropas mērogā, kļūstot par Ziemeļvalstu gaisa satiksmes mezglu. Šo mērķi nedrīkst pazaudēt arī šobrīd, kad aviācijas nozare visā pasaulē piedzīvo smagāko krīzi mūslaiku vēsturē," uzskata Līce.

Viņa uzsvēra, ka lidostas vadības un arī valsts uzdevums ir darīt visu iespējamo, lai lidosta un nozare kopumā ne tikai spētu izdzīvot šo grūto laiku, bet izietu no tā ar pietiekamiem resursiem nekavējošai darbības atjaunošanai, tiklīdz tas būs iespējams.

Līce lidostā "Rīga" strādā kopš 2011. gada, kad kļuva par uzņēmuma valdes locekli.  

Laila Odiņa
Laila Odiņa

“Šajā ārkārtas situācijā lidosta nevar palikt bez vadītāja – ir nepieciešams enerģisks, zinošs un pieredzējis cilvēks, kura galvenais uzdevums būs izvest uzņēmumu no krīzes. Lidosta vairs nekad nebūs tāda, kā bijusi, un uzņēmuma atjaunošana būs jāsāk no paša sākuma. Esmu pārliecināts, ka Laila Odiņa ir piemērotākais kandidāts šim amatam līdz brīdim, kad tiks izvēlēts jaunais lidostas vadītājs," norāda lidostas padomes priekšsēdētājs Juris Kanels.

Laila Odiņa ir aviācijas profesionāle ar ilgstošu pieredzi nozarē, tostarp arī starptautiskos uzņēmumos. Lidostas padomē viņa strādā kopš 2018. gada aprīļa. Pirms tam Odiņa bijusi nacionālās aviokompānijas “airBaltic” operatīvās vadības direktore, strādājusi “UTAir Airlines JSC” operatīvās vadības direktores un “Azerbaijan Airlines JSC” izpilddirektores amatā.  Odiņa ir arī Transporta un sakaru institūta valdes locekle.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (Jaunā konservatīvā partija) uzskata, ka šis nav labākais laiks, kad mainīt lidostas  vadību, taču respektē padomes izvēli un gaida, ka valde piedāvās skaidru plānu, kā lidostai pārziemot pašreizējo situāciju. 

2019. gada beigās lidostas apkalpoto pasažieru skaits sasniedza rekordu - 7,8 miljonus - un kļūstot par 4. punktuālāko lidostu pasaulē vidējo lidostu grupā. Ar plašu galamērķu tīklu, modernāko infrastruktūru reģionā un augstas kvalitātes pakalpojumiem Rīgas lidosta ir kļuvusi par dinamiskā attīstībā esošu valsts uzņēmumu, kura apgrozījums pārsniedz 60 miljonus eiro.

Lidosta dod darbu kopumā aptuveni 4500 darbiniekiem - gan pašā lidostā strādājošajiem, gan tiem, kas nodarbināti lidostā un ap lidostu strādājošajos uzņēmumos.

Uzņēmums saņēmis augstu novērtējumu par sasniegumiem labas pārvaldības un sociālās korporatīvās atbildības jomā. Lidosta vairākkārt atzīta par valsts taisnīgāko atalgojuma maksātāju, vienu no labākajiem darba devējiem valstī un ieguvusi visaugstāko - Platīna - kategoriju Ilgtspējas indeksa novērtējumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti