Dienas ziņas

Vēlas palielināt sociālo uzņēmumu skaitu

Dienas ziņas

Diskutē par remigrējušo ģimeņu bērnu iekļaušanos skolās

Atklāts elektropārvades tīkls "Kurzemes loks"

Vērienīgo Kurzemes loka elektrolīniju projektu rudenī nodos ekspluatācijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Vērienīgu elektropārvades stiprināšanas projektu – Kurzemes loku – “Augstsprieguma tīkls” (AST) jau nodeva pagaidu ekspluatācijā un tuvāko divu mēnešu laikā plāno pabeigt dokumentācijas sakārtošanu, lai līnija oficiāli varētu uzsākt darbu, Latvijas Radio  pastāstīja uzņēmuma valdes loceklis Arnis Staltmanis.

Viņš stāstīja, ka šis projekts ir vērienīgs; pēdējais etaps, ko realizēja, savieno Ventspili un Rīgu, līnijas garums ir aptuveni 200 kilometri, iepriekšējos gados izbūvēta līnija Ventspils-Grobiņa, kas nedaudz garāka par 100.

Telefonintervija ar Arni Staltmani
00:00 / 00:00
Lejuplādēt
Kopumā izbūvētās līnijas vairāk nekā 300 kilometru garumā, kas ir apjomīgākie  darbi kopš neatkarības atgūšanas, un tie stiprinās Kurzemes reģiona elektroapgādes drošību un ļaus arī pieslēgt lielākas jaudas, kas līdz šim nebija iespējams, stāstīja Staltmanis.

Tas būs arī priekšnoteikums pieslēgt vēja elektrostacijas, kas pēc uzņēmuma prognozēm varētu attīstīties, sacīja Staltmanis.  

“Būtībā tas ir tāds loks, kas noslēdzās no Liepājas puses caur Ventspili uz Rīgu un faktiski nodrošina lielas jaudas enerģijas pieslēgšanas iespējas. Protams, tas uzlabo elektroapgādi arī esošajiem elektrības lietotājiem visā šajā reģionā,” trešdien medijiem norādīja AS "Augstsprieguma tīkls" valdes priekšsēdētājs Varis Boks.

Jaunizveidotā līnija šķērso 11 pašvaldības un daudziem zemju īpašniekiem radīja arī apgrūtinājumus, tomēr ilgtermiņā  tas ļaušot attīstīties  un arī elektrificēt ekonomiku. Piemēram, pieslēgt jaudīgus vēja parkus jūrā vai uz sauszemes vai attīstīt kādu citu industriju.

“Varētu teikt, ka tā ir tā maģistrāle, kas mums dos brīvību būt neatkarīgiem arī no Krievijas elektrotīkliem. Un mēs varētu pieslēgties arī Eiropas tīkliem kopā ar turpmāko savienojumu, kas ir plānots kopā ar Igauniju un tālāk kopā ar Somiju,” norādīja premjers Krišjānis Kariņš (“Jaunā Vienotība”).

Paredzēts, ka Baltijas valstis saslēgties sinhronā darbā ar Eiropu elektroapgādes jomā varēšot 2025. gadā.

KONTEKSTS:

 "Kurzemes loks" ir energoinfrastruktūras projekts, kura ietvaros izbūvētas 330 kV gaisvadu augstsprieguma elektrolīnijas Latvijas rietumu daļā, lai novērstu līdz šim iztrūkstošo palielinātas jaudas pieslēgumu iespējamību Kurzemē. 

Kurzemes loka 3.posma izbūvē no Ventspils uz Rīgu ieguldīti 127 miljoni eiro, tai skaitā 55 miljoni eiro Eiropas Savienības līdzfinansējums. Jaunizbūvētās līnijas garums sasniedz 207 kilometrus un tā šķērso 11 pašvaldības. Līnijas būvniecību pēc AST pasūtījuma veic pilnsabiedrība "LEC, RECK un Empower", informēja AST.

Projekta realizācija Latvijas teritorijā sadalīta trijos posmos, no kuriem pirmie divi - 330kV elektropārvades kabeļu līnijas izbūve Rīgā un 110kV elektropārvades līniju pārbūve posmā Grobiņa - Ventspils, pastiprinot ar 330kV līniju - jau ir realizēti iepriekš. Darbi pie elektrolīnijas trešā posma būvniecības tika uzsākti 2017. gada vasarā.

"Kurzemes loka" 110 kV elektropārvades līniju pārbūve posmā Ventspils - Tume - Imanta, pastiprinot ar 330 kV līniju" savieno 330 kV apakšstaciju "Ventspils", Ventspilī, Robežu ielā 38 un 330 kV apakšstaciju "Imanta", Rīgā, Kleistu ielā 25, šķērsojot Ventspils pilsētas, Ventspils, Dundagas, Talsu, Kandavas, Tukuma, Engures, Babītes novadu, Jūrmalas un Rīgas pilsētas teritorijas. Pārbūves rezultātā elektrolīnijas novietojums pamatā saglabājās esošo elektropārvades līniju trases robežās.

Projekta ietvaros ir veikti ievērojami ieguldījumi apakšstacijās - Talsu, Dundagas, Kandavas, Valdemārpils un Priedaines apakšstacijās tika veikta pilna 110kV sadalnes pārbūve, nojaucot veco un uzbūvējot visu pilnībā no jauna, savukārt Tumes, Tukuma, Dzintaru, Slokas un Ķemeru 110 kV apakšstacijās tika palielināta caurlaides spēja - nomainīts pievienojumu shēmojums, kopnes, mērmaiņi u.c. Tāpat ir izbūvēts jauns 110kV sadales punkts - Ķemeru parks, kā arī jauna 330kV sadalne Tumē, uzstādot arī 330/110kV 125MVA autotransformatoru un 120MVAr šunta reaktoru, kā arī paplašināta 330kV apakšstacija "Imanta" Rīgā.

"Kurzemes loks" ir daļa no lielāka – “NordBalt” - projekta, kura ietvaros ir izbūvēts Lietuvas–Zviedrijas starpsavienojums, kā arī Latvijas, Lietuvas un Zviedrijas pārvades tīkla pastiprināšana, lai uzlabotu visas Baltijas energoapgādes drošumu.

“NordBalt”, un līdz ar to arī tajā ietilpstošais "Kurzemes loka" projekts ir daļa no 2009. gadā augsta līmeņa valstu valdības pārstāvju tikšanās laikā parakstītās vienošanās Baltijas Starpsavienojuma plāna (Baltic Interconnection Plan).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti