Dienas ziņas

Izstādē austrumnieciskais savijas ar latvisko

Dienas ziņas

Atrod Āfrikas cūku mēra vīrusu no Baltkrievijas ievestās desās

Ventspilī palielināsies bezdarbs

Ventspils zivju kombināta strādnieki neziņā par nākotni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ventspils zivju konservu kombināts piektdien sasauca darbinieku sapulci, lai paziņotu nepatīkamu ziņu. Jau stāstīts, ka uzņēmuma vadība pieņēmusi lēmumu no Jaunā gada atlaist vairākus simtus darbinieku.

Tiks saglabāts vien minimums no ražošanas jaudām. Vadība skaidro, ka šis ir pagaidu lēmums un ir cerība eksportam meklēt jaunus tirgus. Pagaidām ap 400 darbinieku saņems valsts garantēto bezdarbnieka pabalstu, diemžēl Valsts nodarbinātības aģentūra Ventspilī pašlaik var piedāvāt tikai dažus desmitus vakanču. Tikmēr filiāle jau pārplāno darbu, lai atlaistos darbiniekus varētu reģistrēt. Kārtot dokumentus jau pieteikušies aptuveni 230 cilvēku.

Straujais Krievijas rubļa vērtības kritums pēdējo divu mēnešu laikā licis vienam no lielākajiem Ventspils pilsētas darba devējiem pieņemt darbiniekiem šokējošu lēmumu, no 480 Ventspils zivju kombināta darbiniekiem, darbu nezaudēs vien 80, bet vairāki simti ventspilnieku, kuldīdznieku, ugālnieku un talsenieku, kas uz Ventspili brauc lai strādātu minētajā kombinātā, no 1. janvāra būs bezdarbnieki.

Nepatīkamo ziņu strādnieki uzzinājuši ceturtdien no plašsaziņas līdzekļiem. Piemēram, Linda Ivanova par to uzzinājusi ziņu portālā. „Nu, ļoti nepatīkami vispār. Ja tevi tas skar personīgi, nu ļoti nepatīkami,” norāda Ivanova. Viņu papildina cita darbiniece Taisa Fišmeistare. „Nu, es jau pensijā esmu jau gadu, strādāju virs to termiņu. Man jau tā mierīgāk ir. Bet cilvēkiem žēl darbs, jo vajadzīgs visiem, šajā laikā vispār grūti,” saka Fišmeistare.

„Jāgaida. Jābūt ir optimistiem un jādomā, nevar iesēdēt iekšā un raudāt, ar to mēs neko nepanāksim,” piebilst Ruta Cīce, vēl viena darbiniece.

Ventspils zivju kombināta ražošanas līnijas apstādinātas trešdien. Piektdien notika vadības, īpašnieku un darbinieku kopīga sapulce, kurā piedalījās arī sociālie darbinieki un valsts Nodarbinātības aģentūra, lai skaidrotu, kas sagaida darba ņēmējus  pēc 31. decembra. Uzņēmums ir bijis stabils nodokļu maksātājs, tāpēc Zivju konservu kombināta vadība iesaka izmantot bezdarbnieka statusu.

„Cilvēkam aizejot uz biržu, viņš var saņemt vairāk, un  pēc vajadzības, mēs viņu varam atsaukt uz darbu, ja mums ir papildus pasūtījums janvārī,” norāda fabrikas valdes loceklis Ingus Klindžāns. „Ekonomiskais režīms varētu būt janvārī, februārī, bet mēs redzēsim, kādi notikumi būs janvārī, varbūt jau janvāra beigās un februāra sākumā mēs jau sāksim palielināt jaudu,” viņš piebilst.

Krievijas rublim zaudējot vērtību, NVS valstu  tirgū tik populāros Latvijas zivju konservus kļuvis neiespējami  piegādāt. Tikpat norūpējušies ir arī zvejnieki, kas ir  tiešie  produkcijas piegādātāji pārstrādātājiem. „Kādi varianti? Grūti pateikt… Bet nodot zivis būs lielas problēmas,” piebilst Viktors.

Šobrīd Ventspils nodarbinatības aģentūra ir vien 55 vakantas darba vietas, nav noslēpums, ka Ventspils zivju konservu kombināta darbinieki ir mazkvalificēts darbaspēks, tai pat laikā šis konservu kombināts ir lielākais ražošanas uzņēmums Ventspilī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti