Ventspils uzņēmums «TestDevLab» palīdzējis 1,5 miljardiem lietotāju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Tikai naftas termināļu un vilcienu depo fanāti teiktu, ka Ventspils februārī ir Latvijas skaistākā vieta. Šeit, Ventas pretējā krastā, nostāk no cisternām, depo un celtņiem atrodas pati pilsēta, kas pavisam noteikti ir labāka, lai gan uz Šanhajas vārdu nepretendē. Spējš putenis un -16 grādu temperatūra dzesē lielās organiskā stikla govis promenādē, kas, iespējams, ir tūristu atrakcija. 

Kuldīgas iela, galvenā pilsētas centru šķērsojošā artērija, lielākajās pasaules ostu pilsētās būtu vien maza pagrīdes ieliņa. Ja gadās iet pa šo ielu garām nedaudzajām kafejnīcām un plaši savairotajām spēļu zālēm, to, ka trīs stāvus augstāk, vienā no vecākajām un lielākā mērā pievilcīgajām ēkām, tiek apkalpots vesels Ķīnas iedzīvotāju skaits ar klientiem, var uzzināt vien no necilas plāksnītes. 

Ceļā ar Latvijas eksporta uzņēmumiem

Šis raksts ir daļa no sērijas par vairākiem no Latvijas panākumiem bagātākajiem un inovatīvākajiem eksporta uzņēmumiem. LSM angļu portāla galvenais redaktors Maiks Koljers apmeklē uzņēmumus visā Latvijā, klausoties par vietām, kas šiem uzņēmumiem ir svarīgas. Rakstu sērija top kopā ar "Red Jackets" organizāciju, kas atbalsta Latvijas vadošos eksporta uzņēmumus. 

Labi, varbūt ne gluži Ķīnas iedzīvotāju skaits. Bet, kā saka tehnoloģiju uzņēmuma "TestDevLab" līdzdibinātājs Ervīns Grīnfelds, šis cipars vairāk vai mazāk atbilst cilvēku skaitam, kurus tādā vai citādā veidā ietekmējis trīs stāvus augstāk notiekošais. 

"Mēs ņēmām un parēķinājām, cik klientiem mēs kopumā esam palīdzējuši, testējot programmatūru. Cipars ir ap 1,5 miljardiem, jo mums ir palieli klienti: "Microsoft", "Skype", "Twilio", "Truecaller" un citi. Tā ir lieliska sajūta," viņš saka. 

"Nevelkot garumā - mēs palīdzam klientiem izstrādāt augstākas kvalitātes programmatūru. Mūsu ofisā ir aptuveni 500 mobilās ierīces – "iPhone", "Android", planšetes, kā arī sertificēti, profesionāli testētāji, kuri rūpīgi pārbauda produktus un sniedz klientiem atsauksmes, sakot, "Šeit ir tās "blusas" un problēmas jūsu lietotnē, kuras vajag salabot, pirms laižat produktu apgrozībā''."

Par kukaiņiem runājot, tieši pie Grīnfelda pieticīgā kabineta atrodas stikla vitrīna, kas atgādina dabas muzejos atrodamās skudru fermas, kurās varam vērot labi organizētu skudru kolonijas dzīvi reālajā laikā. Taču lapas rijošu un olas dējošu karalieņu, strādnieku un kareivju vietā tur atrodas mirgojošu portatīvo ierīču klāsts, kas saslēgts vienotā nervu tīklā. To sauc par "Ierīču fermu", un tā ļauj "TestDevLab" testētājiem (kuru skaits kopā ir 3/4 no aptuveni 100 uzņēmumā strādājošiem) izmēģināt programmas un paskatīties, kas notiek.

Tagad "TestDevLab", kuru Grīnfelds un viņa biznesa partneris Andrejs Frišfelds dibinājuši 2011.gadā pēc gadiem ilgas pieredzes ar "Skype" Igaunijā un Zviedrijā, ir klienti desmit valstīs, galvenokārt Rietumeiropā un Ziemeļamerikā. 94,5% apgrozījuma (2016. gadā tas bija drusku pāri 3 miljoniem eiro) nodrošina eksports.

Caur puteni redzot pelēcīgus, draudīgus kuģu stāvus, neviļus jājautā: kāpēc tieši Ventspilī?

"Mēs šeit ieradāmies 2002.-2003. gadā, lai universitātē studētu infrmācijas tehnoloģijas (IT). Bet tā vietā, lai tikai mācītos, mēs arī dibinājām kontaktus. Kad sākām prātot par savas kompānijas dibināšanu, šķita dabiski likt lietā šos kontaktus, tāpēc mēs to atvērām Ventspilī. Tā ir viena no labajām īpašībām, kas piedien mazākām vietām, kā Ventspils. Tā kā universitāte ir visai maza, cilvēkus saista ciešākas saites. Nav arī īpaši daudz vietu, kur iziet ārā, tāpēc jūs visu laiku saskrienaties. Tā rodas draudzības, un es šādi esmu atradis kontaktus, ar kuriem sazinos vēl ilgu laiku. Tas pats attiecas uz mūsu klientiem. Mēs uzvaram iepirkumos, jo cilvēki mūs iesaka vai parāda citiem mūsu darbu. Mēs saucam to par savu uzticamo cilvēku tīklu. Vienīgais veids, kā izdzīvot, ir parādīt, ka mēs varam klientiem sniegt vērā ņemamu pievienoto vērtību." 

Ceļā. Fakti

Uzņēmums: TestDevLab

Koordinātes: 57.394324, 21.566110

Adrese: Kuldīgas iela 17, Ventspils

Datums: 2018. gada 22. februāris

Pulkstenis: 15:47

Temperatūra: -16 C

Laikapstākļi: Putenis

Patiesībā šis ir "TestDevLab" trešais iemiesojums Ventspilī. Sākumā bija studijas universitātē, tad atgriešanās un maza ofisa dibināšana netālu esošajā biznesa inkubatorā, līdz 2015. gadā uzņēmums atrada labi paslēpto vietiņu virs spēļu zālēm. 

Starptautiskam uzņēmumam neraksturīgā vieta nekādi neietekmē uzņēmuma novatorisko darbu, stāsta Grīnfelds:

"Latvija ir starp tām valstīm, kurās ir vislabākā tīkla infrastruktūra. Mums Ventspilī ir optiskais kabelis ar tikpat labu veiktspēju kā Rīgā. Tā vispār nav problēma."

Universitātes tuvums (Grīnfelds un Frišfelds tagad tajā vada lekcijas - šādi viņi var gan nodot tālāk zināšanas, gan pirmie pamanīt jaunos IT talantus), kā arī vietējais darbaspēks, kas ir sagatavots, spējīgs un gribošs iesaistīties komandā, pavēris uzņēmumam ceļu uz strauju izaugsmi, tāpēc "TestDevLab" tagad ir ofisi arī Rīgā un Liepājā. 

"Cilvēki ir visnotaļ uzticīgi savai pilsētai. Tā ir ģimenēm draudzīga, un vasarā mums ir cilvēki no Rīgas ofisa, kuriem gribas strādāt Ventspilī vai Liepājā," Grīnfelds smaidīdams stāsta. 

Tam, ka uzņēmums atrodas pilsētas centrā, nevis Ventspils viedo tehnoloģiju klasterī, kas ir vairāk pie pilsētas ārpuses, ir vēl kāda priekšrocība. Tepat, aiz stūra, slejas slavenā Skroderkroga senlaicīgās sijas. Tieši šeit pēc neilga cīniņa ar puteni mēs turpinām diskusiju par to, vai "vietas" koncepts nav zaudējis nozīmi digitāli savienotā pasaulē, un Grīnfelds atceras kādu atmiņā paliekošu stāstu.

"Es pastāstīšu kādu stāstu. Es mēdzu lidināt dronus. Vienu es aizvedu uz Pokaiņu mežu un pacēlu gaisā. Tas bija diezgan sarežģīts drons ar pieeju visāda veida datiem. Pēc neilga laiciņa tas atsūtīja ziņu, ka tam nestrādā kompass. Tas bija savādi. Tad tas atsūtīja ziņu, ka tam nestrādā GPS. Tajā brīdī tas kļuva pilnīgi nevadāms. Tas aizlidoja un nozuda. Atrast nevarēju."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti