Dienas ziņas

Arhitektu plenērs – Carnikavas baznīcas būvniecībai

Dienas ziņas

Cilmes šūnu transplantācijai – tīrtelpas

Ventspilī dotēs dzīvokļu būvniecību

Ventspils pašvaldība piešķirs grantu daudzdzīvokļu māju būvniecībai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Investīciju apjoms nekustamo īpašumu attīstībā Latvijā pēdējos gados pieaudzis, un līdz šim aktivitāte būvniecībā saglabājusies augsta, taču situācija galvaspilsētā un reģionos ir atšķirīga. 
Daudzdzīvokļu māju būvniecība notiek reti, jo projekti var nenest gaidīto peļņu. Maksātspēja novados nav liela. Ventspils problēmu mēģina risināt, solot grantus jaunā atbalsta programmā, lai aktivizētu dzīvokļu īres tirgu.

Ventspilī pēdējos gados nav īstenots neviens jauno māju būvniecības projekts. Iedzīvotāji situāciju vērtē kā sarežģītu: pilsētai nepieciešami jauni speciālisti, bet dzīvojamais fonds nav mainījies kopš pagājušā gadsimta 70. - 80. gadiem.

Otra problēma: tūrisma sezonā dzīvokļus īpašnieki izīrē iebraucējiem par daudz augstāku maksu, nekā vietējie var atļauties:

Ventspilniece Ārija Fjodorova pastāstīja, ka viņas mājā ir daudz lietuviešu, kuri savos dzīvokļos mitinās tikai vasarā, bet ziemā dzīvokļi ir tukši. Tas radot grūtības arī dzīvokļa iegādē, jo tos izķerot, lai izīrētu tūristiem.

Pašvaldības Latvijā pārsvarā organizē tā dēvēto "sociālo mājokļu" uzturēšanu, bet Ventspils pašvaldība atzīst, ka strupceļš iestājies tieši pretēji - laba un kvalitatīva dzīvojamā fonda pieejamībā.

"Piedāvājuma nav. Un piedāvājuma nav tāpēc, ka šis pieprasījums jeb īrnieki nevar samaksāt to īres maksu, kāda būtu nepieciešama, lai attīstītājiem veidotos peļņa vai vismaz nosegtu kredītsaistības, kādas viņi uzņemsies bankās, kad viņi attīstīs šos projektus," komentēja Ventspils domes priekšsēdētāja vietnieks Didzis Ošenieks ("Latvijai un Ventspilij") .

Ventspils tādēļ radījusi dzīvojamo māju programmu, kas nākotnē varētu piedāvāt mūsdienīgus dzīvokļus, līdzfinansējot katru programmā iesniegto būvniecības projektu līdz pat 200 tūkstošiem eiro. Tas nozīmē, ka investors un projekta attīstītājs no pašvaldības budžeta saņems grantu līdz pat 35% no izmaksām.

Arī nekustamo īpašumu attīstītāji uzskata, ka būvniecība reģionos var notikt tikai ar dotāciju palīdzību.

"Dotējams, ja mēs gribam jaunas ēkas lai ienāk un lai jauni mājokļi ienāk īres tirgū. 
Līdz ar to: šāda atbalsta programma ir vajadzīga," sacīja Mareks Kļaviņš.

Ventspils programmā varēs pieteikties līdz pat novembrim. Pašlaik interese esot, bet neviens projekts vēl nav iesniegts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti