Dienas ziņas

Bebru populācija nemazinās

Dienas ziņas

Matemātiķi mācās mācīt matemātiku

Ventspils novadā godina nodokļu maksātājus

Ventspils novada lielākajiem nodokļu maksātājiem dažāds skatījums uz valsts ekonomiku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ventspils novadā atjaunota tradīcija – reizi gadā godināt lielākos nodokļu maksātājus. Tradicionālās uzņēmējdarbības nozares šajā novadā ir kokrūpniecība un lauksaimniecība. Zvejnieki piekrastē vairs tikpat kā nav sastopami – vien dažas individuālas laivas. Uzņēmēju viedokļi par Latvijas nodokļu sistēmu ir dažādi – gan atbalstoši, gan kritiski, taču darbinieki gan nevienam nav jāmeklē.

Ventspils novada pašvaldība nolēmusi turpināt tradīciju, kas aizsākta un tad pārtrūkusi - reizi gadā pateikties par valstij un pašvaldības budžetā nomaksātajiem nodokļiem. Uzņēmēju vidū ir novada lielākie darba devēji, tādi kā: "Venta 1", "Tārgalīte" , "Miesnieks", "Bērzi plus". Kopskaitā deviņi. „ Izaicinājums ir tāds, ka – tas, kas mums ir liels... vienmēr ir bijis liels! Mums būs jāmeklē formāts, kas būtu interesants, jo, visu cieņu lielajiem uzņēmumiem, bet mēs jau nevarēsim katru gadu vienā un tajā pašā sastāvā tikties!” saka Ventpils novada domes uzņēmējdarbības konsultante Īrisa Roze-Posuma.

Ventspils novada lielākais nodokļu maksātājs ir kokapstrādes uzņēmums SIA „Kurekss”, kam nu jau 20 gadu darba stāžs. Šeit darbinieki strādāt atgriežas pat pēc mēģinājuma pelnīt ārzemēs. Produkcija tiek sūtīta gan uz Āziju, gan Āfriku, gan Eiropas tirgiem, bet apgrozījums pērn - vairāk kā 50 miljoni eiro. „ Šodien nav jāmaksā baznīcai, nav jāmaksā muižkungam… nu... kādam ir nodokļi jāmaksā! (..) Tā ir loģika. Mēs nodokļus izvēlamies maksāt savai valstij. Tad mēs zinām, ka ir kādam skolotājam, kādam mediķim, kādam policistam,” saka SIA „Kurekss” valdes loceklis Arnis Apsītis.

Starp nodokļu maksātājiem arī Užavas lielākais darba devējs SIA „Užavas alus”. Ģimenes uzņēmuma darinātais alus nu jau pieejams arī Igaunijā un Somijā. Pērn pārdoti vairāk kā divi miljoni litru.

Nodokļu maksātāju vidū arī novada lielākā  bioloģiskā zemnieku saimniecība ''Akmeņkalni''. Arī pie šī zemnieka alga ir stabila, piena vai gaļas lopkopības krīzes nejūt, jo šī ir daudznozaru saimniecība. ''Citreiz tās regulas ir pilnīgi absurdas - nav piemērotas Latvijai, nav piemērotas ražošanai, bet prasa, lai izpildītu! Mēs jau esam gandrīz kā aktieri: mākam spēlēt, izlocīties līdz pārbaudei, lai varētu normāli ražot,” nosaka zemnieku saimniecības „Akmeņkalni” īpašnieks Kārlis Akums.

Ventspils novads pateicībā par labu darbu katram dāvināja tēlnieka Ģirta Burvja medaļu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti