Ventspils brīvostas valdē ieceļ RP pārstāvi Sondori – Kukuli (papildināts)

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Reformu partijas valdes locekle Sandra Sondore-Kukule turpmāk strādās Ventspils brīvostas valdē. Šajā amatā viņu otrdien apstiprināja valdība. Sondore-Kukule jau iepriekš vēlējās strādāt Ventspils brīvostā, tomēr 2011. gadā viņa pie šī amata netika, jo kuluāros neesot bijis iespējams panākt vienošanos. Līdz ar to tas vedina domāt, ka apmaiņā pret Sondores-Kukules apstiprināšanu Reformu partija Zaļo un Zemnieku savienībai varētu būt apsolījusi piekāpšanos kādos citos jautājumos.

Kā jau bija gaidāms, lēmums par Reformu partijas valdes priekšsēdētāja vietnieces un ārlietu ministra padomnieces Sandras Sondores-Kukules iecelšanu Ventspils brīvostas valdē Ministru kabineta darba kārtībā tika iekļauts pēdējā brīdī, aptuveni pusstundu pirms sēdes sākuma. Nepieciešamība nomainīt Ekonomikas ministrijas pārstāvi Ventspils brīvostā rādās tādēļ, ka līdzšinējais valdes loceklis Igors Ļaško uzrakstīja atlūgumu.

Ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis, kurš tikko ir kļuvis par Reformu partijas vadītāju, Sondores-Kukules kandidatūru pamatoja ar viņas juridiskajām zināšanām un arī darbu Ārlietu ministrijā.

„Pēc Pasaules Bankas pētījuma Latvijas ostas atrodas diezgan riskantā situācijā, jo pēdējo 10 gadu laikā Krievija ļoti mērķtiecīgi investē divus savu ostu attīstībā. Līdz ar to pēdējo 10 gadu laikā Latvijas ostu tirgus daļa mūsu reģionā ļoti krasi samazinājās - no kādiem 20% līdz mazāk kā 10%. Līdz ar to ir ļoti aktuāla jaunu ceļu un iespēju meklēšana, kur, es domāju, sasaiste ar Ārlietu ministriju ir ļoti svarīga,” savu izvēli par labu Sondorei-Kukulei pamatoja Dombrovskis.

Arī pati Sondore-Kukule iepriekš vairākkārt ir uzsvērusi, ka viņas zināšanas un kompetence pilnībā atbilst darbam brīvostas valdē. Atgādināsim, ka pirms iesaistīšanās Reformu partijā viņa bija Valda Zatlera un Vairas Vīķes-Freibergas juridiskā padomniece.

Valdības vadītāja Laimdota Straujuma sēdes laikā atzina, ka par Sondores-Kukules kandidatūras virzīšanu Ventspils brīvostā vienošanās tika panākta pirmdien Koalīcijas padomes sēdē. Līdzīgi tas notiek ar visiem būtiskiem jautājumiem valdības darba kārtībā. Tādēļ arī uz Straujumas jautājumu, vai kādam no ministriem ir kādi iebildumi, sekoja klusums.

„Skaidrs. Labi, tad atbalstām visus [lēmumus no] 2.2. līdz 2.5. Un apsveicam Sondores-Kukules kundzi ar jauno amatu,” īsi paziņoja    Straujuma.

Lai gan publiski Sandra Sondore-Kukule pēdējā laikā uzstājas reti, viņas loma un ietekme Reformu partijā ir diezgan liela. Viņa piedalās arī visās Koalīcijas padomes sanāksmēs, kur, kā jau minēts, tiek apspriesti būtiskākie politiskās darba kārtības jautājumi.

Sondores-Kukules kandidatūra Ventspils brīvostas valdes locekles amatam tika apspriesta jau 2011. gadā. Tomēr toreiz vienošanos par to nav izdevies panākt. Kas ir mainījies šobrīd? Uz to skaidras atbildes nav. Tomēr portāls pietiek.com norāda, ka pirms lēmuma pieņemšanas Sondore-Kukule un bijušais Reformu partijas vadītājs Edmunds Demiters tikās ar Aivara Lemberga tā saucamo „labo roku” Gunti Blumbergu. Gan Sondore-Kukule, gan Blumbergs pietiek.com teica, ka tikšanās laikā esot runājuši par zirgiem, kas ir Sondores-Kukules aizraušanās. Vai ventspilniekiem ir solīta kāda pretimnākšana citos jautājumos apmaiņā pret to, ka viņi neiebilst pret Sondores-Kukules apstiprināšanu Ventspils ostā,  skaidras atbildes nav. Publiski tas tiek noliegts.

Ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) iepriekš  uzsvēra, ka izvēlējies partijas biedreni virzīt dāsni atalgotajā amatā viņas pieredzes dēļ. LTV „Panorāma” jau iepriekš norādīja, ka Dombrovkis ar Sondores-Kukules virzīšanu amatā lauzis sava priekšgājēja Daniela Pavļuta principu amatiem brīvostu valdēs nevirzīt politiķus.

Tikmēr Saeimas kuluāros jau izskanējuši minējumi, ka Sondores-Kukules iecelšana amatā ir saskaņota un gūts atbalsts ne tikai “Vienotībā”, bet arī zaļzemnieku rindās, pretī solot nesteigties ar Kriminālprocesa likuma grozījumu pieņemšanu, kas paredz, ka kriminālprocesā, kurā iesaistītas valsts amatpersonas, kuras ieņem atbildīgu stāvokli, ir priekšrocība saprātīga termiņa nodrošināšanā ar pārējiem kriminālprocesiem, vēstīja „Panorāma”. Patlaban šie grozījumi gaida Saeimas otro lasījumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti