Dienas ziņas

Zemenes un ķirši šogad ienāksies vēlāk

Dienas ziņas

Tiekas Latvijas un Lietuvas dzelzceļa uzņēmumu vadītāji

Uzņēmējus interesē gatavi rūpnieciskie parki

Ventspils brīvostas rūpniecības parkā darbu sāk divi ārvalstu uzņēmumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ventspilī gada pirmajā pusē darbu sākuši divi ārvalstu kapitāla uzņēmumi, kas nomā telpas no Ventspils brīvostas pārvaldes. Ieguvējas esot abas puses – gan pašvaldība, kas iegulda līdzekļus ražošanas ēkās un pēc tam saņem darbavietas, gan uzņēmēji, kas gūst atbalstu, sākot biznesu jau gatavos rūpniecības parkos.

Šī gada pirmajā ceturksnī vērojams  būvniecības apjoma pieaugums Latvijā, bet jo īpaši aktivizejusies ražošanas ēku celtniecība, ziņo Centrālā statistikas pārvalde.  

Kā skaidro Ventspils brīvostas pārvaldē, realitātē uzņēmēji izmanto brīvās ekonomiskās zonas priekšrocības vai izvēlas Eiropas fondu līdzfinansējumu, bet atbalsts starta posmā vajadzīgs visiem.

Februārī Ventspils brīvostas rūpniecības parkā atklāta iepakojumu printēšanas līnija "Immer digital", kas saistīta ar Ukrainas uzņēmējiem, bet maija beigās turpat blakus atklāta apkures un dzesēšanas sistēmu ražotne "Wasserkabel Baltic", kuras investori ir Ķīnas uzņēmēji.

"Jūs jautājat par nākamajiem etapiem: jā, jau ir akceptēts projekts par jaunas ēkas būvniecību, kur vēl ir pavisam citas iekārtas," stāsta AS "Immer Digital" ražošanas direktors Dāvids Grāveris.

AS "Wasserkabel Baltic" ir Vācijas un Ķīnas investoru kopuzņēmums, kas Ventspilī ražos Vācijā
zemas temperatūras apkures un dzesēšanas sistēmas. Tādas varot redzēt Berlīnes Reihstāgā un Vankūveras Olimpiskajā ciematā. Pēc divām nedēļām pirmajai kravai no Ventspils ostas vajadzētu sākt ceļu uz Ķīnu.

"Principā tas ir publisks pasākums, tiek izmantots uz nomas līguma pamata. Mēs vienojāmies par nomas maksu, lai mums būtu saprātīgs atmaksāšanās termiņš un nomnieks viņu izmanto," piebilst Ventspils brīvostas pārvaldnieks Imants Sarmulis.

Jaunā apkures sistēmu ražotne atrodas ēkā, kas būvēta pēc Ventspils brīvostas pārvaldes pasūtījuma Ventspils Augsto tehnoloģiju parkā. Tā ir prakse, ko novērtē uzņēmēji un kas var piesaistīt reģioniem darba vietas.

"Jauna ēka. Mēs kā uzņēmums atnākam tikai ar savam iekārtām, izvietojam, sākam ražot. Līdz ar to vieglāk," sprieda AS "Wasserkabel Baltic" ražošanas direktors Valdis Rupmejs.

Rūpniecības attīstība Ventspils brīvostas industriālajā teritorijā kļuva par vienu no Ventspils brīvostas pārvaldes galvenajiem uzdevumiem pēc tam, kad tranzītkravas no Krievijas strauji samazinājās un kaimiņos sāka arī attīstīties konkurējošās ostas.

Pēdejo 15 gadu laikā darbam Ventspils brīvostas industriālajā teritorijā piesaistīti vairāki desmiti Latvijas un ārvalstu ražojoši uzņēmumi. Tas novērsa bezdarba palielināšanos Ventspilī. Telpu izbūvē  topšajiem uzņēmumiem ļoti noderējis arī Eiropas fondu līdzfinansējums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti