Ventspils brīvostā plāno attīstīt saules parkus 

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ventspils brīvosta piedāvās teritoriju saules parku būvniecībai. Uzņēmēji, kuriem ir interese par saules parku attīstību, līdz 26. augustam var pieteikties izsolei par apbūves tiesību piešķiršanu saules paneļu būvniecībai uz četriem zemesgabaliem. Tās būs teritorijas vairāku desmitu hektāru platībā. 

Ventspils brīvostā plāno attīstīt saules parkus 
00:00 / 04:27
Lejuplādēt

Ventspils brīvostas pārvaldnieka vietnieks, Mārketinga un attīstības nodaļas vadītājs Igors Udodovs uzsvēra, ka saules parku būvniecības iecere ir mūsdienu situācijas rezultāts, kad elektroenerģijas un citu resursu cenas tikai sadārdzinās. Saules enerģija ir viens no risinājumiem iegūt papildu resursus. 

Udodovs norādīja: "Iecere veidot saules parkus ir radusies no šīsdienas realitātes, ikviens no mums saskaras ar elektroenerģijas cenām, turklāt bieži vien tas nav pārāk prognozējami. Tāpat kā privātpersonām tas ir aktuāli, arī ostā strādā 120 dažādi uzņēmumi ar lielu elektroenerģijas patēriņu – gan ostas termināļi, gan rūpnieciskie uzņēmumi ar lielu patēriņu. Skaidrs, ka ikvienā biznesā ir ļoti būtiski iegūt elektroenerģiju, salīdzinoši lētu un par stabilām cenām." 

Tāpat Udodovs skaidroja, ka šobrīd brīvostas rīcībā ir pietiekami daudz vietu, kur attīstīt saules parkus, tāpēc šāds lēmums ir likumsakarīgs: 

"Ja ostā mums līdz pat 400–500 hektāru brīvu dažādu teritoriju, kas neatrodas tiešā ūdens tuvumā, bet gan paredzētas vairāk rūpniecības attīstībai, tad ir skaidrs, ka vieniem pašiem rūpnieciskiem projektiem šādas teritorijas apgūt ir ļoti ilgs laiks, 

tāpēc šobrīd diezgan ievērojamu apjomu – 40–50 hektāru – ostas pārvalde ir paredzējusi saules parku attīstībai. Būvējot saules parkus ostas teritorijā, ir gan iespēja tiešam pieslēgumam ražojošiem un ostas uzņēmumiem, gan nodot kopējā tīklā."

Ventspils brīvosta piedāvā teritoriju
Ventspils brīvosta piedāvā teritoriju

Ventspils brīvostas pārvaldnieka vietnieks saules parku kontekstā runāja vēl par kādu ostas attīstības virzienu: "Pasaules prakse rāda, ka pie šādiem saules parkiem nereti tiek būvētas arī ūdeņraža elektrostacijas. Kad saules ir par daudz un patēriņš nav tik liels, tad šo elektrību, kas ir nosacīti lēta un paliek pāri, to var pārvērst ūdeņradī. Kad elektrība ir dārga un nepieciešams patēriņš, to atkal [var] pārvērst atpakaļ. Ir skaidrs, ka, elektrību pārvēršot ūdeņradī, ūdeņradi var transportēt caur ostu tur, kur pēc tā ir pieprasījums, tāpēc Ventspils brīvostas valde ir lēmusi vairākus desmitus hektāru atvēlēt šādu saules parku attīstībai.

Mēs ceram, ka pēc tā būs pieprasījums un nākotnē varēsim dzīvot ne tikai zaļāk, bet būs papildu finansiāls ieguvums ostas ražojošiem uzņēmumiem." 

Latvijas Elektroenerģētiķu un energobūvnieku asociācijas (LEEA) izpilddirektors Gunārs Valdmanis uzskata, ka atjaunojamo energoresursu projektu ekonomiskās perspektīvas un ilgtspēja ir palielinājusies līdz bezprecedenta līmenim. Investīcijas ir tik pievilcīgas kā nekad enerģētikas nozares pastāvēšanas vēsturē, arī teritorijas pieejamības jautājums kļūst arvien aktuālāks.  

Valdmanis komentēja Ventspils brīvostas ieceri: "Ja teritoriju apsaimniekotājs, īpašnieks spēj piedāvāt šādu teritoriju, tas vērtējams kā jauns un pozitīvs attīstības modelis, kas šādus projektus var palīdzēt pavirzīt straujāk un risināt dažādus jautājums, kas saistīti ar administratīvo pusi – saskaņojums, zemes nomas jautājums. Ja papildus piebilstam par Ventspili, tad pēc publiskiem datiem varam secināt, ka šis reģions ir pieejams elektroenerģijas ražošanai arī no pieejamo jaudu viedokļa "Sadales tīkla" sistēmā, šobrīd ir pieejamas brīvas jaudas.

Ja attīstītājs ir ņēmis vērā šo faktu, spēj piedāvāt teritoriju ar minimāliem administratīviem slogiem, kā arī ņēmis vērā pieejamās jaudas, tad noteikti to varētu uzskatīt par labu paraugu, kā pēc iespējas straujāk un efektīvāk šādus projektus virzīt." 

Uzņēmēji, kuriem ir interese par saules parku attīstību, līdz 26. augustam var pieteikties izsolei par apbūves tiesību piešķiršanu saules paneļu būvniecībai uz četriem zemesgabaliem: zemes gabala Rūpniecības ielā 24 daļa – 124 188 kvadrātmetri, zemes gabals Mauru ceļš 27 – 107 300 kvadrātmetri, zemes gabala Mauru ceļš 40 daļa – 114 642 kvadrātmetri, zemes gabala Mauru ceļš 56, Ventspilī daļa – 55 481 kvadrātmetrs. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti