Ventspils brīvostā īstenotajiem projektiem aptur ES fondu izmaksu 5,6 miljonu eiro apmērā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ventspils brīvostā īstenotajiem projektiem ir apturēta Eiropas Savienības (ES) fondu izmaksa 5,6 miljonu eiro apmērā, informēja Finanšu ministrijā (FM).

ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) 9. decembrī lēma vērst sankcijas pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu un četrām juridiskām personām, tostarp Ventspils brīvostas pārvaldi.

FM informēja, ka patlaban Ventspils brīvostas pārvaldē tiek īstenoti seši ES kohēzijas politikas fondu projekti. Šo projektu īstenošanai no ES fondiem vēl nav izmaksāti 5,6 miljoni eiro.

Vislielākā summa - 1,96 miljoni eiro - nav izmaksāti par pievadceļu attīstības projektu Ventspils brīvostas teritorijā esošiem termināļiem un industriālajām zonām. Savukārt 1,34 miljoni eiro nav izmaksāti par Ventspils brīvostas hidrotehnisko būvju pārbūves un atjaunošanas projektu.

Tāpat 757 796 eiro nav izmaksāti par ražošanas ēkas Nr.7 būvniecību Ventspils Augsto tehnoloģiju parkā, bet 757 772 eiro - par šajā pašā parkā esošas ražošanas ēkas Nr.6 būvniecību. 757 739 eiro nav izmaksāti par ražošanas ēkas būvniecību Ganību ielā 103, Ventspilī, savukārt 40 800 eiro nav izmaksāti par degradētas teritorijas atjaunošanu Pārventas industriālajā zonā Ventspilī.

"Pamatojoties uz pienākumu ievērot sankciju likumu, šobrīd Centrāla finanšu un līgumu aģentūra gatavo informāciju par turpmāku maksājumu apturēšanu šajos projektos līdz apstākļu skaidrībai," norādīja FM.

KONTEKSTS:

Globālajā Magņitska sankciju sarakstā ASV iekļāvušas no pienākumu pildīšanas atstādināto Ventspils mēru Aivaru Lembergu, kā arī četras organizācijas - Ventspils brīvostas pārvaldi, Ventspils Attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju.  

ASV sankcijas ir jāievēro arī bankām Latvijā. ASV sankcijas tiek ievērotas publiskās un privātās partnerības jomā un Eiropas Savienības fondu un citas ārvalstu finanšu palīdzības jomās. ASV ir izteikušas brīdinājumu, ka jebkurš, kurš veiks finanšu pārskaitījumus sankcionētajām personām, arī var tikt pakļauts ASV sankcijām.

Reaģējot uz ASV lēmumu, Lembergs paziņoja, ka apturēs darbību Ventspils brīvostas pārvaldes valdē. Tikmēr valdība paziņoja par ieceri valsts pārvaldībā pārņemt Ventspils un Rīgas brīvostu pārvaldes. 

Tikmēr satiksmes ministrs Tālis Linkaits (Jaunā konservatīvā partija) atklāja - lai arī Ventspils brīvostas konti ir slēgti, tomēr saimnieciskā darbība ostā turpinās. Viņš gan pauda bažas par to, kā tiks nodrošināta ostas saimnieciskā darbība līdz brīdim, kad Ventspils brīvostas darbība tiks pilnībā atjaunota. "Ceru, ka izdosies atrast pareizu risinājumu, lai pēc iespējas ātrāk visas brīvostā strādājošās juridiskās personas gūtu sirdsmieru," piebilda satiksmes ministrs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti