«Ventbunkers» gatavs investēt «airBaltic» un aicina lidsabiedrību un SM uz sarunām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Viens no lielākajiem Latvijas tranzīta uzņēmumiem AS “Ventbunkers” pauž gatavību investēt Latvijas nacionālajā aviokompānijā “airBaltic”, aicinot lidsabeidrības valdes priekšsēdētāju Martinu Gausu un uzņēmuma padomi, kā arī  Satiksmes ministriju (SM) pārrunāt investīciju  iespējas, teikts kompānijas paziņojumā medijiem.

AS “Ventbunkers” valdes priekšsēdētāja Eva Ciniņa skaidro, ka “Ventbunkers” ir ieinteresēts pārrunāt investīciju iespējas nacionālajā aviokompānijā “airBaltic”,  pēdējo gadu laikā uzņēmuma “Ventbunkers” ekonomiskie rādītāji liecina par produktīvu un sekmīgu darbību, līdz ar to "esam gatavi attīstīties un iet tālāk”.

“Uzskatu, ka ir svarīgi atbalstīt vietējās izcelsmes uzņēmumus, lai tiem būtu iespēja augt, attīstīties un radīt jaunas darbavietas tepat Latvijā. Līdz ar to, neskatoties uz jau uzsākto Vācijas investora piesaistes procesu, mēs esam gatavi sniegt aviokompānijai nepieciešamo atbalstu un pārrunāt investīciju iespējas “airBaltic” attīstībai,” pauž Ciniņa.

“Ventbunkers” gatavs atrast “airBaltic” attīstībai nepieciešamos līdzekļus, tai skaitā jau uzņemto saistību nokārtošanai lidmašīnu flotes atjaunošanai, un gatavs sarunām ar lidsabiedrību un SM, un sarunu ceļā arī varētu vienoties, vai tranzītuzņēmums būtu finanšu vai stratēģiskais investors.

SM valsts sekretārs Kaspars Ozoliņš lsm.lv atzina, ka "Ventbunkera" piedāvājums saņemts pirmdienas, 14.decembra, vakarā. Tas nodots izvērtēšanai "airBaltic", kam cita starpā ir jānoskaidro ieguldījuma nosacījumus - arī to, cik lielu summu potenciālais investors būtu gatavs ieguldīt aviokompānijā.

Valsti joprojām interesē iespējas piesaistīt papildu investoru lidsabiedrībai, teica Ozoliņš, norādot, ka virsmērķis ir atrast tieši stratēģisko investoru "airBaltic".

2014. gada auditētie “Ventbunkers” rezultāti liecina, ka uzņēmums ir saglabājis stabilas pozīcijas un tā darbība arī finanšu rezultātos atspoguļojas pozitīvi. 2014. gada uzņēmuma apgrozījums sasniedza 54 miljonus eiro, uzņēmuma  tīrā peļņa bija gandrīz 17 miljoni eiro, kas ir viens no lielākajiem peļņas apjomiem “Ventbunkers” divdesmit gadu pastāvēšanas laikā. 2014. gadā uzņēmumā ir pieaudzis pašu kapitāls un stiprinājušies likviditātes rādītāji.

Arī 2015. gadu uzņēmums plāno strādāt ar labiem rezultātiem gan pārkrautā apjoma, gan apgrozījuma, gan peļņas ziņā. Tajā skaitā ir plānots dot būtisku pienesumu valsts un pašvaldības budžetiem nodokļu veidā.  

AS “Ventbunkers” kopš 1994. gada ir viens no vadošiem naftas produktu pārkraušanas termināļiem Ventspils brīvostā, ar kopējo pārkraušanas jaudu 7 miljoni tonnu gadā.

Jau ziņots, ka 2.decembrī 80 miljonu eiro aizdevuma piešķiršana  "airBaltic" atbalstīta Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā, bet dienu vēlāk to atbalstīja Saeima.

Pirms tam, novembra sākumā, valdība sēdē aiz slēgtām durvīm pēc vairāk nekā četru stundu diskusijām akceptēja finanšu konsultanta "Prudentia" atrasto investoru Latvijas nacionālajai aviokompānijai "airBaltic". Nākamajā dienā premjere Laimdota Straujuma (“Vienotība”) nolēma pieprasīt satiksmes ministra Anrija Matīsa (“Vienotība”) demisiju.

Vēlāk valdība vēlreiz skatīja šo jautājumu un atbalstīja investora - Vācijas pilsoņa Ralfa Dītera Montāga-Girmesa  - piesaisti. Līdz ar to viņš aviokompānijā ieguldītu 52 miljonus eiro, bet valsts - 80 miljonus eiro. Taču galīgā lēmuma pieņemšana tika uzticēta Saeimai.

Tāpat vēstīts, ka "Ventbunkera" meitaskompānija AS "Latvijas Naftas Tranzīts" (LNT) šoruden par 79,98 miljoniem eiro pārdeva 43,25% AS "Ventspils nafta" (VN) akciju. Tās nopirka lielākais VN īpašnieks - "Vitol" grupai piederošā kompānija "Euromin". Tādējādi "Euromin" pieder vairāk nekā 93% no kopējā VN balsstiesīgo akciju kopskaita.

"Ventbunkera" zināmākie akcionāri ir Olafs Berķis, Igors Skoks un Genādijs Ševcovs, kā arī, iespējams, Aivars Lembergs, kuram arestēto mantu pārrauga advokāts no Šveices Rūdolfs Meroni. No informācijas publiskajos reģistros var nojaust, ka pēdējā gada laikā cita Lemberga oponenta Oļega Stepanova akcijas nonākušas "Vitol" grupas īpašumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti