Ārpus Rīgas

Avīzes "Kurzemnieks" galvenā redaktore Daiga Bitiniece par dzeramā ūdens kvalitāti Kuldīgā

Ārpus Rīgas

Daugavpils pašvaldībā kavējas ar 30 miljonu eiro apguvi

Tekstila nozarē Liepājā vairāk raugās Eiropas Savienības virzienā nekā Krievijas

Veļas ražotāji Liepājā: Notiek pagrieziens uz Eiropu, mazinot atkarību no Krievijas tirgus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Tekstila nozarē šobrīd situācija ir stabilizējusies un uzņēmēji arvien vairāk raugās Eiropas Savienības virzienā, mazāk enerģiju veltot Krievijas tirgum, kas vēl nesen piedzīvoja kritumu. Lai arī pieprasījums pēc saražotā pieaug, parādās vēl kāda tendence – tekstila produktu un veļas ražotājiem pietrūkst kvalificētu darbaroku.

SIA „Daretta” ir viens no mazajiem Liepājas veļas ražotājiem, kas nozarē darbojas jau 16 gadus. Uzņēmums specializējies tikai un vienīgi eksporta tirgum un strādā ar atpazīstamiem zīmoliem vai dizaineriem Eiropā. Tas ir specifisks tirgus, un arī pasūtījumi ir ļoti dažādi. Lai nodrošinātu kādu lielāku pasūtījumu, nākas sadarboties arī ar citiem uzņēmumiem.

Raugoties nākotnē, jaunajam uzņēmuma pārstāvim Levonam Gigojanam ir savs redzējums par nozari: „Redzot, kādas ir iespējas Rietumos, kāda ir ekonomiskā situācija un kā notiek visi šie procesi, mēs skatāmies uz Eiropas tirgu. Ir izdevīgāk strādāt ar viņiem. Tas, ko es redzu tuvāko 10 - 15 gadu nogrieznī, ir fakts, ka mazākajiem ražotājiem būs grūtāk izturēt konkurenci un noturēt arī darbiniekus, jo lielākā uzņēmumā var saražot vairāk, tāpēc arī nopelnīt vairāk. Mūs tas neskar, jo strādājam citā segmentā, tāpēc, lai arī mazs uzņēmums, jūtamies droši.”

Viens no atbalsta punktiem tekstila nozarēs strādājošiem ir Veļas ražotāju asociācija, kas palīdz meklēt noieta tirgus vietējiem ražotājiem. Sadarbība notiek ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru.

„Pateicoties šai sadarbībai, mēs jau vairākus gadus varam piedalīties ar savu nacionālo stendu starptautiskām izstādēm. Viena no lielākajām izstādēm pasaulē regulāri notiek Parīzē,” stāsta Veļas ražotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Jurijs Hadarovičs. Viņš arī spriež, ka tekstila nozarē situācija ir stabilizējusies, taču tā ir mainīga.

„Lauma Fabrics” ir Liepājas uzņēmums, kas ražo tekstila izejvielas tieši veļas ražotājiem. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Edijs Egliņš ieskicē tendences: „Ir pozitīva tendence. Ja agrāk bija lielāka atkarība no Krievijas, tad tagad Liepājas veļas ražotāji sāk arvien pārdot savu produkciju Eiropā. Ja notiek kādas valūtas vai politiskas ķibeles, tad tagad situācija ir stabilāka.”

Uzņēmumā vērojams aptuveni 5-6%  liels apgrozījuma pieaugums. Aptuveni 60% no produkcijas tiek realizēta bijušās Padomju Savienības teritorijā, bet 40% nonāk Eiropas tirgū. Vēl pirms dažiem gadiem Liepājas tekstila nozares uzņēmējiem Eiropas Savienības tirgus bija niecīgs. Atkarība no Krievijas samazinās, spriež uzņēmējs.

„Protams, ir jādomā par ražības jautājumiem, par specializāciju. Piemēram, Liepājas veļas ražotāji aizgājuši lielo izmēru nišā. Mēs protam izstrādāt modeļus lielajiem izmēriem un saražot materiālus, tāpēc varam konkurēt ar Ķīnas vai Turcijas piedāvājumu,” norāda Egliņš.

Pieaugot pieprasījumam, arī šajā nozarē vērojams darbaroku trūkums.

„Trūkst darbaspēka, lai saražotu to, kas ir pasūtīts,” atklāj Jurijs Hadarovičs.

Egliņš pauž, ka ar darbinieku piesaisti regulāri jāstrādā pašiem: „Speciālistus atrast ir arvien grūtāk. Mēs praksē ņemam jaunos augstskolu vai tehnikumu beidzējus un paši apmācām strādāt ar sarežģītajām iekārtām.”

Lai arī skaits ir mainīgs, Liepājā šobrīd tekstila nozarē ir nodarbināti aptuveni 2000 cilvēku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti