Ārpus Rīgas

Četru gadu laikā palikusi vien ceturtā daļa no iepriekšējās meža cūku populācijas Latvijā

Ārpus Rīgas

''Rīgas un Apriņķa Avīze'' galvenais redaktors Dzintris Kolāts par varas maiņu Baldonē

Veļas ražotāji krīzi pārvarējuši, tagad problēma - darbaspēka trūkums

Veļas ražotāji krīzi pārvarējuši, tagad problēma - darbaspēka trūkums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijas veļas ražotāji ir atguvušies no 2015. gada krīzes un turpina savus tirgus meklējumus Eiropas Savienībā un citviet pasaulē, tajā pašā laikā saskaras ar darbaspēka trūkumu, līdz ar to nespējot būtiski palielināt ražošanas apjomus – tie ir daži no secinājumiem 4. Latvijas veļas ražotāju biznesa forumā, kas norisinājās oktobra nogalē. Lai iepazītos ar jaunākajām tendencēm apakšveļas ražošanā, Liepājā pulcējās vairāk nekā 150 nozares profesionāļi no 10 valstīm.

Jaunākās tendences veļas ražošanā, iespēja aci pret aci tikties ražotājiem un produktu pircējiem ir viens no Latvijas veļas ražotāju biznesa foruma uzdevumiem. Starp lielajiem un Latvijā zināmiem apakšveļas zīmoliem, atrodas arī neliela nišas produkta ražotāji. Uzņēmuma „Likstarter” dibinātāja Liega Zelgalve izveidojusi apakšveļas līniju, kas no klasiskās mežģīņu veļas atšķiras ar ar dzīvnieku vai augu valsts attēliem. Viņa galvenokārt tirgo savu produkciju interneta vidē, taču sācies viss no dāvanām draugiem, pēc dažiem mēnešiem tas jau kļuva par biznesu:

„Jau no paša sākumā tas bija Latvijas tirgus, saviem draugiem. Pēc tam uzreiz bija liels lēciens ASV, kad visa lielā pārdošana notika ar ''online'' tirdzniecību. Man ir laba klientu bāze Japānā, lieli kaķu mīlētāji ir arī Igaunijā, Francijā un Beļģijā.”

Latvijas veļas ražotāju veikums vienmēr interesējis Krievijas tirgotājus un pircējus. Lētāk saražotais Ķīnā viņu pircējam nebūt nav interesants,

tam esot pavisam vienkārši apsvērumi. Vairumtirdzniecības bāzes pārstāve no Maskavas Olga Agalakova norāda, ka viņi Latvijā iepērk vidējas cenas produktus, piemēram, krūšturis varētu maksāt no 6 – 9 eiro:

„Ķīnai ir ļoti mazi izmēri, savukārt Baltijas apakšveļa ir slavena ar saviem lielajiem veļas ( krūšu) izmēriem. Svarīgākais, ka veļa pieguļ ķermenim un ir tam piemērota. Jebkurš pircējs Krievijā sapratīs, ka Baltijas veļa viņam derēs, bet Ķīnā ražotais nederēs. Ķīnā nemāk saražot krūšturus lieliem izmēriem.”

Tas ir viens no aspektiem, kāpēc joprojām Latvijas veļas ražotājiem Krievijas tirgus ir būtisks. Nozare ir specifiska, tai jāpielāgojas arī sieviešu ķermeņu formu atšķirībām pasaulē. Šobrīd situācija tirgū ir uzlabojusies un pārdošanas apjomi ir pieauguši, norāda Latvijas veļas ražotāju asociācijas (LATVERA) vadītājs Jurijs Hadarovičs:

„Pēc pārdošanas apjomiem izskatās, ka situācija uzlabojusies arī Krievijā. 2017. gadā ražošanas un pārdošanas apjomi ir pieauguši, jo 2015. gads tiešām bija krīze un liels kritums, kas bija tieši saistīts ar Krievijas rubļa devalvāciju. Tagad situācija uzlabojas, arī ražotāji norāda, ka rudenī esot novērojams pārdošanas apjomu pieaugums.”

Tajā pašā laikā arī veļas ražošanas nozare saskaras ar darbinieku trūkumu, kas samazina uzņēmēju iespējas veikt pasūtījumus lielākos apmēros.

„Mums notika diskusija ar Liepājas Valsts tehnikumu, kuras laikā tikām iepazīstināti ar valsts programmām, kas saistītas ar praktikantiem. Mēs sapratām, ka aktīvāk jāstrādā šajā virzienā, jo tur ir programmas, kas piedāvā iespējas uzņēmējiem pieņemt praktikantus ne tikai pēc mācību beigām, bet arī sākot no 1. un 2. kursa. Audzēknis, piemēram, reizi nedēļā dodas uz uzņēmumu, tā iespējams jau audzināt savu speciālistu. Ja mēs to nedarīsim, nezinu, kas stādās pēc trīs gadiem,” norāda Jurijs Hadarovičs.

Nākotne apakšveļas ražošanā būs saistīta ar dabiskas un ķermenim draudzīgākas veļas ražošanu, izmantojot tā saucamos eko materiālus, tas ir viens no izaicinājumiem - to sarunā biznesa foruma laikā Latvijas Radio uzsvēra viena no vadošā Latvijas veļas ražotāja „V.O.V.A.” pārstāvēm. Par Latvijas veļas ražotājiem arvien vairāk interesējas arī dārgāku zīmolu tirgotāji, kas liecina par lielākām tirgus iespējām Eiropā un citviet pasaulē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti