Vēlāka elektrotirgus atvēršana budžetam var radīt robu līdz 40 miljoniem eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Elektroenerģijas tirgus liberalizācijas, tajā iekļaujot arī mājsaimniecības, atlikšana, par ko pirmdien vienojās koalīcijā ietilpstošās partijas, varētu samazināt ieņēmumus šā gada valsts budžetā amplitūdā no 7,6 līdz 40 miljoniem eiro. Tā, atsaucoties uz Ekonomikas ministrijas aprēķiniem, norādīts Elektroenerģijas tirgus likuma grozījumu anotācijā.

Ieņēmumu sarukums tiek skaidrots ar to, ka saglabājot regulētos elektrības tarifus, samazināsies plānotie pievienotās vērtības nodokļa (PVN) ieņēmumi. Iepriekš tika prognozēts, ka elektrības cenas pieaugums veidotu papildus PVN maksājumus.

Līdzīgs ieņēmumu samazinājums varētu būt arī 2015.gadā, norādīts grozījumu anotācijā.

Iepriekš bija plānots, ka elektroenerģijas tirgu mājsaimniecībām tiks atvērts no 1.aprīļa, līdz ar to pieaugtu elektrības cenas, daļai patērētāju cenu kāpums varētu sasniegt pat 40%.

Kā norādījusi ministrija, īpaši negatīvas sekas var radīt , ja reizē ar mājsaimniecību tirgus atvēršanu atliek arī obligātā iepirkumu komponentes (OIK) administrēšanas izmaiņas. Tās paredzēja panākt OIK tālāka pieauguma apstādināšanu.

Jau ziņots, ka šonedēļ koalīcijas padomē partijas vienojās, ka elektroenerģijas tirgus atvēršanu mājsaimniecībām atliks līdz 1.janvārim.

Vēl februārī premjere Laimdota Straujuma (Vienotība) pieļāva, ka elektroenerģijas tirgus atvēršana varētu tikt atlikta uz nenoteiktu laiku. Taču vēlāk viņa atzina, ka neredz argumentus, lai atliktu tirgus atvēršanu, jo arī, neatverot tirgu, pašreizējais monopolists „Latvenergo” prasītu regulatoram palielināt elektrības tarifus.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti