Vēl viena banka gatavojas iesaistīties Mājokļu atbalsta programmā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pēc tam, kad Saeima pieņēma lēmumu, ka par tā dēvētā nolikto atslēgu principa piemērošanu hipotekāro kredītu līgumos ir jāvienojas bankām un kredītņēmējiem, līgumi par līdzdalību Mājokļu atbalsta programmā ar attīstības jau noslēgti ar ”Swedbank” un ”SEB banku”. 

Līgumus ar abām bankām attīstības finanšu institūcija ”Altum” noslēgusi pagājušajā mēnesī. Sarunas par līdzdalību Mājokļu atbalsta programmā notiek arī ar vairākām citām bankām.

Attīstības finanšu institūcijas pārstāvis Juris Cebulis Latvijas Radio atgādināja, ka jau janvārī līgums par dalību programmā noslēgts ar banku “Citadele”, līdz ar to šobrīd jau notiek sadarbība ar trīs bankām.

Taču sarunas turpinās, un pašlaik vistuvāk līguma noslēgšanai ir “Nordea banka”,   atklāja Cebulis.

Jau vēstīts, ka no šī gada valsts galvotu aizdevumu ģimenēm ar bērniem, kas paredzēts mājokļa iegādei, izsniedz jau trīs komercbankas, un pirmā ģimene piektdien parakstīja aizdevuma līgumu arī SEB bankā.

Valsts šai programmai kopumā atvēlējusi teju 333 tūkstošus eiro.  

Jau kopš 2015.gada janvāra hipotekāros kredītus ar šādu galvojumu piedāvāja banka „Citadele”. Šogad galvojums izsniegts jau 55 ģimenēm. Komercbankas  - SEB un „Swedbank” - sākotnēji atteicās piedalīties valsts atbalsta programmā jaunajām ģimenēm un savu dalību tajā apstiprinājušas vien šomēnes. Vēl janvārī bankām šis projekts nebija saistošs, jo parlaments diskutēja par iespējamiem grozījumiem Maksātnespējas likumā, kas paredzēja hipotekārajiem kredītiem obligātu „nolikto atslēgu” principu nosacījumu. Tas komercbankām bijis riskants, jo paredzēja, ka gadījumā, ja jaunā ģimene nespēs pildīt līgumsaistības, tad varēs kredītu dzēst, atsakoties no sava mājokļa. Vēlāk Saeima nolēma, ka šī norma nebūs obligāta, un bankas piekrita izsniegt kredītus pirmā mājokļa iegāde ar valsts galvojumu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti