Vēl nepieņem pašnodarbināto pieteikumus dīkstāves pabalstam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pretēji iepriekš iecerētajam ceturtdien, 2. aprīlī, dīkstāves pabalstiem vēl nevar pieteikties pašnodarbinātie, liecina Valsts ieņēmu dienesta (VID) informācija.

VID ģenerāldirektores padomnieks Andrejs Vaivars
00:00 / 00:56
Lejuplādēt

VID paziņojumā norādīts, ka Ministru kabineta noteikumi, kas paredz iespēju pašnodarbinātajiem pretendēt uz dīkstāves pabalstu, var stāties spēkā nākamajā dienā pēc tam, kad tie ir publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Tā kā līdz trešdienas, 1. aprīļa, dienas beigām “Latvijas Vēstnesī” šie noteikumi vēl nebija publiskoti, tie 2. aprīlī spēkā nav stājušies.

Līdz ar to VID Elektroniskās deklarēšanās sistēmā (EDS) pabalstam pieteikties pagaidām nav iespējams.

Apmēram 12 000 pašnodarbinātie un 13 000 mikrouzņēmuma nodokļa maksātāji – uz tik daudz cilvēkiem attiecas valdības 31. martā apstiprinātie noteikumi par dīkstāves pabalstu izmaksu. Tie ir pašnodarbinātie, mikrouzņēmumos strādājošie un autoratlīdzību saņēmēji.

Pabalsta izmaksai pašlaik rezervēti 35 miljoni eiro. Kopumā Latvijā reģistrēti 56 000 saimnieciskās darbības veicēju.

Pašnodarbinātajām personām pabalsts tiks aprēķināts, ņemot vērā 2019. gada 3. un 4. ceturksnī deklarētos ienākumus, no tiem atņemot visus ar nodokļiem saistītos izdevumus. Dīkstāves pabalsts būs 75% no atlikušajiem ienākumiem. Savukārt mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem dīkstāves pabalsts būs 50% no mēneša vidējiem ieņēmumiem par iepriekšējiem diviem ceturkšņiem. Arī šai darba ņēmēju kategorijai dīkstāves pabalsts nepārsniegs 700 eiro.

Dīkstāves pabalstam varēs pieteikties Valsts ieņēmumu dienestā (VID).

KONTEKSTS:

Pandēmijas ekonomisko seku pārvarēšanai Latvijā paredzēti īpaši valsts atbalsta mehānismi Covid-19 skartajiem uzņēmumiem, to darbiniekiem, Covid-19 pacientiem un arī visiem uzņēmumiem. Tāpat valsts mobilizējusi līdzekļus nedaudz vairāk kā 2 miljardu eiro apmērā.

Valdība otrdien, 31. martā, nolēma, ka tā saukto dīkstāves pabalstu līdz ar vispārējā nodokļu režīmā strādājošajiem uzņēmumiem varēs saņemt arī pašnodarbinātie, autoratlīdzību saņēmēji un mikrouzņēmumos strādājošie.

Latvijā pirmoreiz Covid-19 vīruss konstatēts 2020. gada 2. martā. Ar mērķi ierobežot infekcijas izplatīšanos Latvijā 12. martā izsludināta ārkārtējā situācija, kas būs spēkā līdz 14. aprīlim un kuras laikā noteikta virkne ierobežojumu, tostarp mācībām skolās jānotiek attālināti, atcelti starptautiskie pasažieru pārvadājumi un lidojumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti