Vēl nav skaidrības par valsts iespēju atgūt zaudējumus pēc «Metalurga» pārdošanas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

To, kurš kļūs par ”Liepājas metalurga” nākamo īpašnieku, uzzināsim tikai pēc nedēļas, bet šobrīd zināms, ka abi atlasītie pircēji par uzņēmumu piedāvā līdzīgu summu, taču pagaidām nav skaidrs, vai ar to pietiks, lai segtu budžeta zaudējumus, kas radās pērnvasar, kad valsts uzņēmuma vietā atmaksāja savulaik galvoto kredītu vairāk nekā 73 miljonu eiro apmērā.

Uzņēmuma maksātnespējas administrators Haralds Velmers piektdien paziņoja, ka sarunas par uzņēmuma pārdošanu tiks turpinātas ar diviem pretendentiem - Ukrainas kompāniju ”KVV Group” un Luksemburgā reģistrēto ”United Group”, kuras uzņēmums ir Krievijas iedzīvotājs Igors Šamiss.

Šobrīd ar abiem potenciālajiem investoriem ir parakstīti nodomu protokoli par iespējamo "Liepājas metalurga"  pamatražotnes pirkšanu. Kuram no tiem tiks dota iespēja iegādāties rūpnīcu, administrators izvērtēs vadoties no piedāvātās ražotnes cenas, samaksas nosacījumiem, pirmās iemaksas apmēra un citiem apstākļiem. Pārdošanas līgumā  investoram tiks uzlikts par pienākums atjaunot ražošanu noteiktos termiņos.  Gadījumā ja tas netiks darīts, sekos sankcijas.

Velmers pagaidām neatklāj, kādu cenu izvēlētie pretendenti ir gatavi maksāt par ”Liepājas metalurgu”, taču apgalvo, ka abu piedāvātā cena ir līdzīga.

Haralds Velmers: Par potenciāliem „Metalurgā” investoriem
00:00 / 00:57
Lejuplādēt

Par darījuma juridiskajām detaļām vēl plānots vienoties ar to pretendentu, kurš tiks izvēlēts par vienīgo ”Liepājas metalurga” investoru. Zināms, ka abi pretendenti par ”Liepājas metalurgu” solījuši norēķināties ilgākā laika periodā.

Velmers arī izvairās sniegt skaidru atbildi, vai ”Liepājas metalurga” pārdošanā iegūtā summa segs vismaz valsts budžeta zaudējumus, kas radās pērnvasar, kad valsts uzņēmuma vietā atmaksāja savulaik galvoto kredītu vairāk nekā 73 miljonu eiro apmērā.

Velmers norādīja, ka tikai tad, ka noslēgs darījumu, varēs pateikt, vai pārdošanas summa sedz vai nē konkrēta kreditora prasījumus.

Haralds Velmers: Par „Metalurga” darījuma summu
00:00 / 00:13
Lejuplādēt

 

  Potenciālo pircēju attieksme pret savu plānu  publiskošanu ir dažāda. Kamēr Ukrainas investori uz Latvijas Televīzijas telefona zvaniem neatbildēja, "United Group" īpašnieks  drīz pēc administratora paziņojuma  Latvijas medijiem sarīkoja īpašu preses konferenci.  Luksemburgā reģistrētās ”United Group” īpašnieks Igors Šamiss jau piektdien bija ieradies Rīgā un  preses konferencē izklāstīja savus plānus attiecībā uz ”Liepājas metalurgu”.

"Man gribētos izveidot lielāko eiropas metalurģijas holdingu, kas ieņemtu vienu no vadošajām pozīcijām tērauda ražošanā," paziņoja Šamis.

Lai arī iepriekš Šamim piederējušas metalurģijas ražotnes Krievijā, tagad tās pārdotas. Pašlaik uzņēmējs ir Čehijas metalurģijas rūpnīcas "Pilsen Steel" īpašnieks. Paralēli Liepājas ražotnei viņš šobrīd izskata iespējas arī par līdzīga profila ražotnes pirkšanu Serbijā, kā arī izvērtē investīciju iespējas citās valstīs. Darbu Liepājas ražotnē viņš gatavs atsākt  iespējami īsos termiņos.

"Ja runāt par apjomiem, tad esošā krāsns var ražot miljonu tonnu tērauda. Tai pat laikā pārējās apstrādes iekārtas ir spējīgas apstrādāt tikai 750 tonnas tērauda. Tādējādi liekās jaudas varētu pārprofilēt, piemēram, būvmateriālu un būvkonstrukciju ražošanai, kas tiktu izmantotas mūsdienīgā ražošanā. Šāds solis nodrošinās papildu ienākumus, jo būvkonstrukciju pārdošana nes desmit reizes lielākus ienākumus nekā vienkāršas armatūras pārdošana. Šādā gadījumā šie 30% ražošanas jaudu formē teju 100% kopējo rūpnīcas ienākumu," klāstīja Šamis.

Pēc „United Group” vadītāja teiktā, ražoto produktu klāsta paplašināšanā vēl būtu jāiegulda apmēram 50 miljoni eiro. Kam tieši tiks pārdots "Liepājas metalurgs", tas sarunās ar abiem potenciālajiem pircējiem izšķirsies tuvākajās divās nedēļās.

Viņš arī ir pārliecināts, ka nav pamata bažām, ka gadījumā, ja uzņēmums tiks pārdots viņam piederošajai ”United Group”, arvien plašumā ejošās Rietumvalstu sankcijas pret Krieviju varētu skart arī ”Liepājas metalurgu”.

Igors Šamis: Politika manu biznesu neietekmē
00:00 / 00:34
Lejuplādēt

 „Manu biznesu tas nekā nevar ietekmēt. Es atkārtošu vēlreiz - man pieder 100 procenti kompānijā, kas ir reģistrēta Eiropā - tā ir Luksemburgas kompānija. Es vispār esmu cilvēks ārpus politikas. Es nodarbojos ar biznesu un ražoju to, kas nepieciešams tirgum. Tam nav nekādas saistības ar šī brīža notikumiem, tāpēc sankcijām uz mani nekādā veidā nav jāatspoguļojas un tas arī un tas nenotiks. Es neesmu nevienas Krievijas Federācijas partijas biedrs. Es darbojos tikai ar naudu, ne ar ko citu. Es esmu investors, nevis politiķis,” uzsvēra Šamiss.

Interesi par ”Liepājas metalurga” iegādi izrādīja seši pretendenti, kuru vidū bija arī viens no uzņēmuma akcionāriem Kirovs Lipmans.

Ziņas par LM finanšu problēmām publiski nāca klajā pērn janvārī. Uzņēmuma akcionāri un toreizējie saimnieki Sergejs Zaharjins, Iļja Segals un Kirovs Lipmans sākotnēji vērsās pie valdības pēc palīdzības, taču tā atteica. Ministri uzsvēra, ka valstij nav jāiegulda līdzekļi privātā uzņēmumā, kuram turklāt ir necaurredzama finanšu kārtība un kurā investori savstarpēji strīdas, nespējot vienoties par uzņēmuma tālāku attīstību.

Pērn jūlijā valsts atmaksāja 67,4 miljonus eiro lielo kredītu LM vietā, ko bija garantējusi Itālijas bankai „UniCredit”. Tikmēr akcionāri, kas pauda, ka aktīvi meklē investorus, uzņēmumu zaudēja un investorus neatrada. Bez darba palika vairāk nekā 1000 strādnieku.

Pērn novembrī tiesā tika iesniegta pieteikums, kurā lūdza atzīt LM par maksātnespējīgu, un sākās jauna investora meklējumi.

Šogad, augusta otrajā pusē Velmers un konsultāciju uzņēmuma "Prudentia" vadītājs Kārlis Krastiņš, kurš arī ir iesaistīts jauna investora piesaistē, atzina, ka investoriem pievilcīga šķiet iespēja, ka LM strādnieki uzreiz ir gatavi atgriezties darbā. Viņi pieļāva, ka jau rudenī rūpnīca pakāpeniski atsāks darbs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti