Panorāma

Vieniem indeksēs, otri protestēs

Panorāma

Latviju uzaicina pievienoties eirozonai

Kā eiro ietekmēs cenas?

Vēl nav precīzas skaidrības par gaidāmo eiro ietekmi uz inflāciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Visas valstis, kas līdz šim nacionālo valūtu ir nomainījušas ar eiro, ir saskārušās ar sekojošu patēriņa cenu celšanos. Pastāv atšķirīgi viedokļi, cik lielu daļu no inflācijas nodrošināja tieši ar eiro ieviešanu saistītie objektīvie un subjektīvie faktori, taču vidēji tā bijusi vismaz piektdaļa no procentpunkta.

Latvijai jau pērn izdevās izpildīt Māstrihtas kritērijus inflācijas ziņā un šī gada sākumā demonstrēt nulles līmeni vidējās statistiskās cenu izmaiņās. Tomēr tagad cenu izaugsme ir atguvusi tempu un nākamgad ekonomisti sagaida jau ap 3% mērojamu inflāciju. To skaidro gan ar globālās ekonomika atgūšanos, gan energoresursu cenu kāpumu, kas mums ir viens no lielākajiem patēriņa izmaksu dzinējiem.

Savukārt naudas nomaiņai būtisku ietekmi neparedz. „Uzņēmējiem būs izdevumi, un tos iekļaus cenās, bet ietekme būs maza,” norāda “Swedbank” vecākā ekonomiste Lija Strašuna.

Tirgotāju pārstāvji, kam ir būtiskas klapatas saistībā ar naudas zīmju maiņu, gan prognozē, ka tieši eiro ietekme uz inflāciju Latvijā varētu būt lielāka nekā priekšgājējiem - līdz pat 0,4 procentpunktiem. Uzņēmēji neesot motivēti neiekļaut visus eiro ieviešanas izdevumus cenās un arī valsts negrib saīsināt periodu, kurā jātērē papildu līdzekļi, piemēram paralēlai cenu atspoguļošanai. „Nevajag tos cilvēkus tracināt - kurš gribēs aprīlī zināt, cik santīmus maksāja kefīrs?” vaicā Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs.

Lai arī eiro ieviesēji sola vērot cenas, tas galvenokārt nozīmē raudzīties, vai latu skaitļi ir pareizi pārrēķināti eiro, bet neaizliedz celt cenu, minot citus iemeslus. „Mēs esam atkarīgi no piegādātājiem, tie - no ražotājiem. Elektrība, degviela - tas viss ietekmē cenu,” skaidro Pārtikas tirdzniecības apvienības komercdirektore Laila Vārtukapteine.

Pagaidām nav skaidrs, kas notiks ar līdz šim fiksētajām cenām, piemēram, par sabiedrisko transportu vai citiem pakalpojumiem, kur ierasti apaļo latu un santīmu summu vietā eiro izteiksmē jāparādās nepāra skaitļiem. Par to esot laiks domāt vismaz līdz rudens vidum.

Savukārt elektrības, siltuma, ūdensapgādes un citu regulēto pakalpojumu tarifus eiro ieviešana skar, tikai mainoties skaitļiem un simboliem rēķinos, bet nevajadzētu mainīties rēķinu vērtībai.

Par to cik naudas zīmju maiņa pati par sevi ir iespaidojusi mūsu ikdienas tēriņus, varēs sākt precīzāk rēķināt nākamgad vasarā. Līdz tam valdības pārstāvji cilvēkus aicina būt modriem un celt neslavu tiem, kas acīmredzami negodprātīgi vēlas iedzīvoties uz naudas reformas rēķina.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti