Vēja parkus turpmāk varēs būvēt arī mežu teritorijās un izstrādātajos kūdras purvos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Valdība otrdien, 13. oktobrī, atbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotās izmaiņas normatīvajos aktos, kas paredz labvēlīgākus nosacījumus vēja elektrostaciju un vēja parku attīstībai, tostarp pieļaujot to izvietošanu mežos, informēja ministrija.

Samazinot ierobežojumus vēja elektrostaciju izmantošanai, tiks veicināta neemisiju atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju izmantošana elektroenerģijas ražošanā, enerģētiskās atkarības mazināšana un infrastruktūras modernizācija, kas ir būtiski aspekti, lai nodrošinātu vietējo resursu efektīvu izmantošanu un siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanu enerģētikā, tādējādi arvien straujāk virzoties uz Latvijas mērķi – klimatneitrāla Latvija 2050. gadā, norāda ministrija.

Precizēts regulējums vēja elektrostaciju izvietošanai, nosakot, ka tās varēs izvietot arī mežu teritorijās.

Atbalstot vēja elektrostaciju izbūvi mežu teritorijā, ir ņemts vērā vides ekspertu un ornitologu viedoklis, informēja VARAM.

Precizēts arī minimālais pieļaujamais attālums līdz dzīvojamām un publiskām ēkām, kas nevar būt mazāks par 500 metriem.

Attālums noteikts, ņemot vērā ietekmes uz vidi novērtējumu, kā arī vēja elektrostaciju tehnoloģisko attīstību. Minimālie attālumi arī jāievēro, ja tiek plānota jauna dzīvojamā vai publiskā apbūve esošo vēja elektrostaciju un vēja parku tuvumā.

Par vēja elektrostaciju izvietošanu valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu teritoriju tuvumā regulējums netiek mainīts – saglabājas prasība izvērtēt to ietekmi uz ainavu, ņemot vērā konkrēto situāciju un kultūras pieminekļu specifiku.

Līdz šim vēja elektrostacijas un vēja parkus varēja izvietot tehniskās apbūves, lauksaimniecības un rūpniecības teritorijās, savukārt grozījumi dos iespēju izvietot tos izstrādātajos kūdras purvos, kas atbilst mežu teritorijai.

Tāpat grozījumi paredz, ka mežu teritorijās kā papildus izmantošana būs atļauta lauksaimnieciskā darbība, piemēram, dzērveņu, krūmmelleņu audzēšana izstrādātajos kūdras purvos, tādējādi nebūs nepieciešams veikt teritorijas plānojuma grozījumus, lai mainītu zonējumu.

Noteikumu projekts sagatavots ar mērķi savstarpēji saskaņot noteikumos esošās normas ar citiem normatīvajiem aktiem un ietver Eiropas Parlamenta direktīvas prasības noteikt minimālo drošības attālumu ap rūpnieciskā avāriju riska objektiem, to iekļaujot pašvaldību teritorijas attīstības plānošanas dokumentos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti