Veiksmīgs gads Latvijas jaunuzņēmumiem – 8 mēnešos investīcijās piesaistīts 171 miljons eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijā darbojas 320 jaunuzņēmumi jeb strauji augoši uzņēmumi. 2021. gads jaunuzņēmumiem bijis līdz šim veiksmīgākais 10 gadu laikā, jo tieši šogad izdevies piesaistīt vislielākās investīcijas. Astoņos mēnešos Latvijas jaunuzņēmumi investīcijās piesaistījuši 171 miljonu eiro. 

Latvijas jaunuzņēmumiem šis gads bijis fantastisks – tik pacilāti sasniegto vērtē Latvijas jaunuzņēmumu asociācijas izpilddirektore Olga Barretu-Gonsālvisa. Šī gada 8 mēnešos investīcijās piesaistīts 171 miljons eiro. Salīdzinot – iepriekšējo 10 gadu laikā investīcijās saņemti 246 miljoni eiro.

Veiksmīgs gads Latvijas jaunuzņēmumiem
00:00 / 05:02
Lejuplādēt

“Galvenokārt tas ir tāpēc, ka mums ir piedzimis, tā teikt, pirmais vienradzis un tas ir “Printful”. Viņu vērtība pārsniedza 1 miljardu ASV dolāru. Tikko mēs saņēmām ziņas par to, ka “Printify” arī ir saņēmis 38 miljonus eiro. Bet kopumā šis gads tiešām ir bijis fantastisks tādā ziņā, ka mēs redzam aizvien vairāk jaunu ideju un jaunu uzņēmumu, kuri nodarbojas ar biomedicīnu, farmācijas nozari. Ir arvien vairāk ideju, kas bāzētas zinātnē – viedie materiāli, biotehnoloģijas,” norādīja Barretu-Gonsālvisa.

Latvijā radīta mobilā lietotne “dia.lv”, kas palīdz cilvēkiem pārvarēt ikdienas grūtības, piedāvājot aktīvās klausīšanās pakalpojumus. Viens no mobilās lietotne “dia.lv” izstrādātājiem Mārtiņš Īviņš stāstīja, ka viņa pamatbizness ir informācijas tehnoloģiju (IT) risinājumu un lietotņu izstrāde skandināvu uzņēmumiem, bet daļu no nopelnītā iegulda mobilajā lietotnē Latvijā, cerot, ka ieguldītais ar laiku atmaksāsies.

“Tie nav profesionāli sertificēti psihologi, viņi nesniegs konsultācijas, bet uzklausīs, sapratīs un padalīsies ar savu pieredzi, kā rīkoties, ja ir kritiskas situācijas, ieteiks kādu dienestu. Cilvēks piezvana, viņu uzklausa – tāda ir pakalpojuma būtība. Cik mēs esam izpētījuši, Amerikā un citur jau pieejams šāds pakalpojums un ir ļoti pozitīvas atsauksmes no zvanītājiem, kam tāda palīdzība noder. Aplikācija jau darbojas, esam tajā fāzē, kad ir jāsaved kopā klausītāji ar zvanītājiem, un tas ir tas biznesa izaicinājums,” sacīja Īviņš.

2019. gadā Latvijā tika pieņemts jaunuzņēmumu atbalsta likums, pēc gada tas tika grozīts. Latvijas investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora vietnieks Reinis Āzis atklāja, ka 

atbalsta programmā 40 jaunuzņēmumiem piešķirti 2,5 miljoni eiro.

Āzis skaidroja: “Tātad ir atbalsts augsti kvalificētu darbinieku piesaistei un atbalsts arī nodokļu atvieglojumu formā jaunuzņēmumiem, kuri atbilst definīcijai kā inovatīvs pakalpojumu vai preču sniedzējs. Kopumā LIAA ietvaros ir pieejamas arī vairākas citas atbalsta programmas, kuras arī jaunuzņēmumi aktīvi izmanto. Piemēram, ir inovāciju vaučeru programma, kur tiek sniegts atbalsts sadarbībai ar pētniecības organizācijām, lai attīstītu inovatīvas idejas, lai varētu savus risinājumus testēt sadarbībā ar lielākajiem Latvijas uzņēmumiem. Organizējam programmas, kur jaunuzņēmumiem ir iespēja piedāvāt savus pakalpojumus lieliem Latvijas uzņēmumiem, eksportētājiem, piemēram, “Latvenergo” vai lielajiem tirgotājiem, lai savu risinājumu varētu attīstīt un pielāgot globālajam pieprasījumam.”

Latvijas Jaunuzņēmumu asociācijas izpilddirektore Barretu-Gonsālvisa atzīmēja, ka 

jaunuzņēmumi augstu vērtē divus atbalsta veidus – nodokļu atlaides un iespēju saviem darbiniekiem piešķirt uzņēmuma akcijas.

“Tas ļauj kompānijām piesaistīt ļoti labus talantus un labus ekspertus, kuri būtu motivēti veicināt kompānijas izaugsmi, jo viņi arī piedalīsies kompānijas finansiālajā veiksmē un ar laiku peļņā. Manuprāt, jaunuzņēmumu darbības jeb ''start-up” likums tika ļoti būtiski pirms gada uzlabots. Tas likums piedāvā ļoti būtiski samazināt agrīnas stadijas “start-up” nodokļus, kas saistīti ar darbiniekiem. Agrīnajā stadijā šis ir ļoti būtisks atbalsta instruments un tas tiešām palīdz “start-up” ieguldīt naudu izpētē un attīstībā, jo tās izmaksas agrīnajā stadijā ir ļoti lielas,” norādīja jaunuzņēmumu asociācijas izpilddirektore.

Šobrīd beidzas Eiropas Savienības struktūrfondu 7 gadu finansējums. Jaunuzņēmumi ar nepacietību gaida, kādas būs jaunās programmas. Inovācijas, zaļās tehnoloģijas, digitalizācija – tās ir jomas, kur jaunuzņēmumiem paveras plašs darba lauks. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti