Panorāma

Baidena vizītes vēstījums: Mēs esam kopā ar Ukrainu

Panorāma

Panorāma

Veikals laukos – iztikas un informācijas centrs

Veikals laukos – iztikas un informācijas centrs Nagļos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pagaidām bez liela cenu sadārdzinājuma, bet ar dažādām lielajos veikalos neatrodamām precēm un arī ar parādnieku sarakstiem īpašā kladē – tāda ir ikdiena teju katrā lauku veikalā. Rēzeknes novada Nagļos uzsver, ka veikals ciema centrā ir glābiņš daudziem, kas nevar mērot daudzus desmitus kilometru līdz veikalam pilsētā.  

Veikals "Sala" Rēzeknes novada Nagļu ciema centrā tik tiešām ir kā maza saliņa, kur vietējie iedzīvotāji sanāk kopā gan pārrunāt jaunākos notikumus un baumas, gan vismaz reizi nedēļā nopirkt pašu nepieciešamāko. Savukārt ciemiņi iegriežas pēc unikālām citur neredzētām precēm un produktiem.

Veikals “Sala” Rēzeknes novada Nagļu ciema centrā
Veikals “Sala” Rēzeknes novada Nagļu ciema centrā

"Maizīte, tas jau pats pirmais, piens, gaļa, ļoti daudz cepumus tirgojam. Ļoti daudz! Tagad safasēti ir, iepriekš mums bija kastītēs. Pat cilvēki no Rīgas brauca un priecājās, ka Rīgā nevar nopirkt tādus cepumus kā pie mums!" stāsta veikala "Sala" pārdevēja Anna Hofmane.

Nagļu ciema iedzīvotāja, veikala apmeklētāja Maija stāsta, ka pērk maizīti, piena produktus, "nepieciešamākās precītes, jo pārsvarā nevienam nav vairs gotiņu. [..] Paldies, ka mums ir tie veikali laukos. Vienmēr mums, ja arī kādas precītes nav, tā tiek pasūtīta, un mēs esam apmierināti".

Pārdevēja Anna veikalā strādā jau 25 gadus un uzsver, ka visvairāk klienti pērk maizi, piena un gaļas produktus. Tuvākās pilsētas Nagļiem ir Viļāni un Varakļāni – aptuveni 15 kilometru attālumā, Rēzekne – aptuveni 45 kilometrus tālu, tādēļ jo īpaši vecāka gada gājuma cilvēkiem veikals laukos ir pat ļoti nepieciešams.

"Ne visi ir spējīgi, ne visi var atļauties aizbraukt kaut kur tālāk, pensionāriem ir arī kustību traucējumi, līdz ar to viņiem tas veikaliņš, kas atrodas pagasta centrā, ir glābiņš," saka veikala "Sala" īpašniece Daina Dreimane-Ķezbere.

"Ir pat tādi, kas varbūt lielākoties iet parunāties un uzzināt jaunumus pagastā, nekā iepirkties, jo komunikācija senioriem ir ļoti svarīga," atzīst veikala saimniece.

Arī pārdevēja Anna Hofmane stāsta: "Tad, kad nāk vēlēšanas, par vēlēšanām runā, tad par ikdienu, cenām, kas paceļas un aug, par iepirkumiem, par visu. Papļāpā ar mums, diena jautrāka gan mums, gan pircējam!"

Kā jau mazās vietās – pārdevēji šeit zina teju katru pircēju un viņa finansiālās iespējas. Pagaidām cenas produktiem un precēm atšķirībā no lielveikalu tīkliem laukos nav paaugstinātas. Pircēju ieradumu maiņā novērots, ka strauji mazinās parādnieku skaits, klienti kļuvuši prātīgāki un viņu vietā kasē ielikt savu naudu nākas vien retos izņēmuma gadījumos.

"Ir tagad mazāk, krietni mazāk nekā iepriekš, jo tomēr rēķina. Ir tāds, kas nedomā, vajag viņam un viss! Bet ir jau arī cilvēki, kas rēķina, ka tomēr būs jāatdod tā naudiņa," stāsta pārdevēja, atzīstot, ka

burtnīciņa parādu piefiksēšanai "nav pārāk liela, bet ir".

Savukārt veikala īpašniece Daina Dreimane-Ķezbere stāsta, ka "cilvēki vienalga nāk, pērk, jā, viņi izvērtē varbūt nepieciešamību pēc dārgākām, ekskluzīvākām precēm vai to, ko nelieto ikdienā, bet tomēr pārtika arī tagad iet tādā pašā apjomā, kā tas ir bijis iepriekš".

"Nāk arī jauni cilvēki, mums ir paveicies ar to, ka diezgan daudz arī jaunās ģimenītes ir izveidojušās un palikušas Nagļos," piebilst veikala īpašniece.

Veikalu Nagļos aptuveni 30 gadus uztur zemnieku saimniecības "Dreimaņi" īpašnieki – ģimene vairākās paaudzēs un, tā kā krīzes darbu pagaidām nav īpaši ietekmējušas, arī turpmāk veikals strādās ierastajā režīmā un darba laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti