Panorāma

Ārlietu ministrijas preses sekretārs Jānis Beķeris

Panorāma

Ekonomikas ministra amatam virza J. Vitenbergu

No citiem pircējiem – pa gabalu

Veikalos būs jānodrošina divu metru distance «Covid-19» dēļ

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lai ierobežotu risku inficēties ar jauno koronavīrusu, tirdzniecības vietās būs jānodrošina divu metru distance, pirmdien žurnālistus informēja Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretāra vietniece Zaiga Liepiņa. Par šo ierobežojumu valdība varētu lemt otrdien, 17. martā.

ĪSUMĀ:

  • Tirdzniecības vietās, kuras ir lielākas par 100 kvadrātmetriem, jānodrošina, lai starp cilvēkiem ir 2 metru distance.
  • Veikalos jābūt izvietotai informācijai par distances ievērošanu un dezinfekciju.
  • Prasību neievērošana var beigties ar sodu.
  • Pārtikas tirgotāju asociācijā norādīja, ka veikali jau nodrošina vajadzīgos pasākumus.
  • Latvijas Tirgotāju asociācijā uzsvēra, ka pārtikas neaptrūksies, arī eksporta preces atradīs, kā atvest.

Tirdzniecības vietās «Covid-19» dēļ būs jānodrošina divu metru distance
00:00 / 04:05
Lejuplādēt

Tikšanās laikā valsts institūciju un uzņēmēju pārstāvji vienojās ieviest sekojošus pasākumus sociālās distancēšanās nodrošināšanai tirdzniecības vietās ar mērķi ierobežot "Covid-19" vīrusa izplatību:

  • tirgotājiem noteikt pienākumu tirdzniecības centros, tirgos un ielu tirdzniecības organizēšanas vietās redzamā vietā izvietot skaidri salasāmu aicinājumu apmeklētājiem būt sociāli atbildīgiem un kases zonā ievērot divu metru distanci no rindā priekšā stāvošā apmeklētāja un pārdevēja; 
  • kases zonā nodrošināt divu metru distanci no rindā priekšā stāvošā apmeklētāja un pārdevēja, piemēram, ar norādošām lentām. Šāda prasība attiecināma uz tirdzniecības vietām virs 100 kvadrātmetriem; mazākiem veikaliem šī prasība ir rekomendējoša;
  • vienlaikus tirgotāji tiek aicināti iespēju robežās īstenot citus pasākumus cilvēku, t.sk. veikalu darbinieku, plūsmas ierobežošanai tirdzniecības vietās, kas veicinātu Veselības ministrijas rekomendāciju ievērošanu.

Minēto prasību uzraudzību tirdzniecības vietās veiks Valsts policija sadarbībā ar pašvaldībām. Tirgotājam noteikta administratīvā atbildība par šīs informācijas (aicinājuma) neizvietošanu tirdzniecības vietās, savukārt apmeklētājiem par aicinājumā minēto norādījumu neievērošanu. Ministrija atgādina, ka atbilstoši Administratīvo pārkāpumu kodeksam par ārkārtējās situācijas vai izņēmuma stāvokļa laikā noteikto ierobežojumu vai aizliegumu pārkāpšanu var piemērot sodu līdz 350 eiro.

Lielajās veikalu ķēdēs attiecīgie pasākumi tiek ieviesti jau pirms valdības lēmuma. Tiek atskaņoti informatīvi paziņojumi, veikalos redzami uzraksti un video.

Groziņu vietā pieejami tikai iepirkumu rati, kas sava izmēra dēļ liedz pārlieku pietuvoties citiem pircējiem, bet pie kases uz grīdas uzlīmētas atzīmes, cik tuvu drīkst pietuvoties rindā priekšā stāvošajiem.

Veikali arī aicina maksāt nevis skaidrā naudā, bet ar norēķinu kartēm, kā arī pēc iespējas biežāk izmantot pašapkalpošanās kases.

Tāpat sanāksmes laikā panākta vienošanās, ka Ekonomikas ministrija apkopos lielo tirgotāju labās prakses piemērus, lai mazākajiem tirgotājiem palīdzētu ieviest papildu drošības pasākumus. Ieteikumi tiks publicēti ministrijas tīmekļa vietnē.

Vienlaikus tirgotāji lūdza Veselības ministrijai sagatavot papildu rekomendācijas, kā rīkoties gadījumos, kad saslimis kāds darbinieks.

Sanāksmes laikā lielāko tirdzniecības ķēžu pārstāvji informēja par jau līdz šim veiktajiem pasākumiem distances nodrošināšanai - izvietotajiem informatīvajiem paziņojumiem un lentām uz grīdas, izvietotajiem dezinfekcijas līdzekļiem veikalu apmeklētājiem, papildu dezinfekcijas pasākumiem veikalu telpās, iepirkšanās groziem un ratiem. Tirgotāju pārstāvji norādīja, ka jau šobrīd ir jūtama pircēju skaita samazināšanās, līdz ar to viņi izvērtē iespēju atsevišķos gadījumos samazināt veikalu darba laiku, tāpēc aicina iedzīvotājus sekot norādēm veikalos. Tāpat viņi norādīja, ka ieviesīs papildu jaudas interneta tirdzniecībā un ka īpaši seko līdzi preču cenu izmaiņām, taču jāņem vērā, ka atsevišķām precēm cenas maina piegādātāji, līdz ar to cenas mainās arī veikalos. 

Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas izpilddirektors Noris Krūzītis pēc sēdes pastāstīja, ka piesardzības pasākumi veikalos jau tagad tiek ievēroti. „Jau šobrīd paši darba devēji ir ieinteresēti, lai nebūtu ciešais kontakts. Veikalos, vismaz lielākajos tirdzniecības tīklos, jau ir informācija gan vizuālā, gan audio informācija par to, kas jāievēro, savstarpēji kontaktējoties, stāvot rindā. EM arī apkopos labāko mazumtirgotāju praksi. Viens no paņēmieniem, kā lieki netērēt savu un kasieru enerģiju, ir veikt marķējumu - uzlīmēt uz grīdas kaut ko, kas parāda to distanci, kas jāievēro, stāvot rindā vai pie kases atrodoties, lai samazinātu šo ciešo kontaktu,” stāstīja Krūzītis.

Viņš uzsvēra, ka cilvēku iepirkšanās drudzis mazinājies un iepirkšanās vairs nenoris haotiski.

„Ja mēs paskatāmies pirmās dienas, kad tukšojās plaukti un cilvēkiem bija impulsa pirkumi, un viņi centās izveidot uzkrājumus, tad es domāju, ka viņiem bija galvenā doma veikt pirkumus. Ja mēs paskatāmies jau sestdien, svētdien, kur jau gan saņemta plašāka informācija, gan sabiedrība ir nomierināta, ka pārtika pietiks visiem un krājumi veikalos atjaunosies,” stāstīja Krūzītis.

Savukārt attiecībā uz pārtikas pietiekamību un piegāžu ķēžu darbību Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs uzsvēra, ka Latvijā pārtikas produkti un citas preces ir pietiekamā daudzumā.

„Ja pirms brīvdienām bija kaut kur izpirkts, teiksim, griķi, makaroni, tualetes papīrs, tad jau pa brīvdienām no noliktavām preces atvestas, un Latvijas teritorijā ir pietiekoši šīs pieprasītās preces. Attiecībā uz starptautiskiem pārvadājumiem, es domāju, ka lietas nokārtosies. Arī šobrīd daudzas valstis atļauj kravu pārvadājumus,” norādīja Danusēvičs.

Viņš uzsvēra, ka lielākā daļa preču ir saražotas tepat Latvijā vai tuvākajās kaimiņvalstīs, un nevajadzētu baidīties, ka tuvākā laikā būs kādas problēmas ar piegādēm. Izņēmums ir kādas luksusa preces, bet arī to piegādes pārtraukšanu iecerēts atrisināt.

„Makaronus ražo Dobelē, tualetes papīru ražo lietuvieši. Vismaz šiem produktiem zinām piegādātājus. Piena produkti vispār nav jautājums.

Par kaut kādiem eksotiskākiem, nu, iespējams, Spānijas vīna nebūs vai olīvu, bet es domāju, ka bez šiem mēs kādu laiku varam iztikt, kamēr šī epidēmijas kulminācija beigsies,” sacīja Danusēvičs.

Noris Krūzītis uzsvēra, ka šī situācija maina cilvēku iepirkšanās paradumus un ilgtermiņā tas nav slikti – iemācīties plānot pirkumus nedēļai, nevis uz veikalu doties katru dienu. Arī pieprasījums pēc e-veikalu pakalpojuma pēdējās nedēļas strauji pieaudzis, un tirgotāji saskārās ar sistēmas pārkaršanu. Tomēr Krūzītis akcentēja – tirgotāji šajā krīzes situācijā neguļ, bet strādā pastiprinātā režīmā.

KONTEKSTS:

Ministru kabinets ārkārtas sēdē ceturtdien, 12. martā, nolēma līdz 14. aprīlim valstī izsludināt ārkārtējo situāciju. Lai ierobežotu "Covid-19" koronavīrusa izplatību, Latvijā no 13. marta  slēgtas mācību iestādes, kā arī aizliegti lielie masu pasākumi. Pāris dienas vēlāk valdība vienojās par papildu ierobežojumiem, tostarp pārtraukt starptautisko pasažieru pārvadājumus caur lidostu un ostu robežšķērsošanas vietām.

Starptautiskās organizācijas vērš uzmanību uz to, ka "Covid-19" izraisīs ekonomiskās izaugsmes palēnināšanos. Turklāt pesimistiskākie scenāriji liecina pat par pirmo globālo ekonomisko lejupslīdi kopš finanšu krīzes pirms vairāk nekā desmit gadiem. Tas ietekmēs arī Latviju, un vienas no pirmajām no koronavīrusa cieta aviopārvadājumu un tūrisma nozares.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti