Panorāma

"Apeirons": Tā nedrīkst būt kampaņa, atbalstam jābūt stabilam

Panorāma

Eiropā ievieš ierobežojumus, Dienvidāfrikā mīkstina

Veikali sašaurina telpas, lai apkalpotu nevakcinētos

Veikali sašaurina telpas, lai apkalpotu pret Covid-19 nevakcinētos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Vairāki lielveikali izvēlējušies sašaurināt telpas, lai apkalpotu nevakcinētus pircējus. Ekonomikas ministrija uzskata, ka šāda rīcība varētu būt likuma pārkāpums, jo telpa ierobežota mākslīgi, pārbīdot produktu plauktus. Tirgotāji tikmēr norāda, ka cenšas atslogot mazos veikalus, pie kuriem veidojas rindas.

Ja apmeklētājiem domātā tirdzniecības zāle ir virs 1500 kvadrātmetriem, veikals drīkst ielaist pircējus tikai ar Covid-19 sertifikātu. Veselības ministrija norāda, ka mērķis ir mazināt cilvēku pulcēšanos un veicināt drošu pakalpojumu sniegšanu. Vairāki veikali izvēlējušies ierobežojumu apiet.

Piemēram, veikalā "Rimi" tirdzniecības centrā "Minska" vēl pirms dažām nedēļām vajadzēja sertifikātu, taču tagad pie ieejas dokumentu neviens vairs neprasa.

"Rimi" skaidroja, ka režīma maiņa bijusi tirdzniecības centra iniciatīva. "Rimi" atvērta atsevišķa ieeja, un iekšā "Rimi" no pārējiem veikaliem nodalīts ar žogu. Tātad teorētiski "Rimi" neskaitās kā daļa no tirdzniecības centra platības. Arī "Rimi" Mīlgrāvī pārgājis uz "sarkano" režīmu.

Tirdzniecības platība samazināta, uz priekšu pabīdot maizes plauktu.

Šādi veikals rīkojies, lai atslogotu citus "sarkanajā" režīmā strādājošos mazos veikalus, pie kuriem veidojoties rindas.

Savukārt "Maxima" ķēdē no "zaļā" uz "sarkano režīmu" pārgājuši astoņi veikali. Visi no tiem atrodas reģionos. Iemesli ir līdzīgi.

"Maxima Latvija" pārstāve Liene Dupate-Ugule sacīja: "Tas ir patiesībā klientu ērtību vārdā, jo cilvēki ir tie, kas šajā gadījumā cieš. Viņi nevar tikt uz veikalu, nevar nopirkt pārtiku. [..] Tāpat arī šī mazo veikalu noslodze, kā redzam pēc datiem, ir ievērojami pieaugusi, un cilvēki vienkārši stāv ārā pie veikaliem rindās."

Ekonomikas ministrija atzina, ka veikalu dalīšanu pēc platības kopumā neuzskata par veiksmīgu regulējumu. Tajā pašā laikā, ministrijas ieskatā, veikali noteikumus varētu būt pārkāpuši, jo tirdzniecības platībā esot jāieskaita visa tirdzniecības zāle, neatkarīgi no plauktu izkārtojuma.

Ministrijas Iekšējā tirgus departamenta direktora pienākumu izpildītājs Intars Eglītis pauda: "Fakts vien, ka ir pārbīdīti plaukti, vēl nenozīmē, ka ir mainījusies šīs tirdzniecības zāles kā tādas platība. [..] Tas pēc būtības mūsu ieskatā ir uzskatāms par šo prasību apzinātu pārkāpšanu, neievērošanu, lai tikai izmantotu tiesības darboties epidemioloģiski nedrošā vidē."

Tirgotāju praksi pāriet uz "sarkano režīmu" raidījumā "Rīta panorāma" kritizēja arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vadītāja Liene Cipule.

Viņasprāt, veikali šādā veidā kļūst bīstamāki.

"Jāsaka tā – ja telpā, kurā es atrodos, ienāk cilvēks ar omikrona [Covid-19 variantu], tad man nav izredžu nesaslimt, un, ja es neesmu vakcinēts, tad noteikti. Tas nozīmē, ka visi šie "sarkanie" veikali kļūs dubultbīstami, [bīstamāki] nekā tas bija pie delta varianta," viņa pauda.

Valsts policija, kas prasību ievērošanu uzrauga, šodien skaidri neatbildēja, vai veikalu rīcībā saskata likuma pārkāpumus. Vispārīgā atbildē policija norādīja, ka turpinās uzraudzīt, vai veikali darbojas atbilstoši noteikumos paredzētajiem režīmiem.

KONTEKSTS:

Beidzoties "lokdaunam", kas Latvijā uz vairākām nedēļām bija ieviests  augstas Covid-19 saslimstības dēļ, no 15. novembra iedzīvotāji var brīvāk iepirkties, pulcēties un saņemt pakalpojumus "zaļajā režīmā", proti, uzrādot Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Bet cilvēkiem bez sertifikāta jeb "sarkanajā režīmā" ir pieejams pakalpojumu minimums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti