Dienas ziņas

Arī Latvijā sēro par karalienes Elizabetes II nāvi

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Veikali ievieš taupības pasākumus

Veikali meklē iespējas taupīt energoresursus; pie lielāka cenu kāpuma cer uz valsts atbalstu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pieaugot energoresursu cenām, arī veikalu tīkli steidz taupīt – samazina darba laiku, pārdomā apgaismojumu. Tomēr vēl straujāks cenu pieaugums varot sarežģīt uzņēmumu izdzīvošanu, tāpēc arī mazumtirgotāji cer uz valdības atbalstu.

Īsāks darba laiks, ekonomiskāks LED apgaismojums un temperatūras optimizēšana telpās ir tikai dažas no izmaiņām, ko ievieš veikalu tīkli, reaģējot uz straujo energoresursu cenu sadārdzinājumu.

"Tas, ko mēs šobrīd izskatām, ir temperatūras samazināšana gan birojā, gan veikalos līdz plus 20 grādiem, kas neietekmē kopējo komforta līmeni. Arī tādi risinājumi, taupot elektroenerģiju, tiek izskatīti. Tas, ko mēs darām papildus, ņemot vērā kopējo situāciju, tā ir apgaismojuma samazināšana kādos veikalos. Piemēram, šobrīd ļoti aktīvi strādājam pie saules paneļu projekta mūsu loģistikas centrā," pastāstīja "Rimi Latvia" ārējās komunikācijas vadītāja Inga Bite.

"Protams, veikalos skatāmies, ja ir iespējams zonējums, tad mēģinām dalīt, apgaismojumu izslēgt. Tāpat cenšamies vairākos veikalos slēgt apgaismojumu aukstuma iekārtās ārā. Arī jebkurš nelielais ietaupījums nes šo kopējo ietaupījumu," sacīja veikalu tīkla "Top" mārketinga direktore, valdes locekle Ilze Priedīte.

Arī veikalu tīklā "Maxima" notiek regulāra telpu apsekošana un temperatūras režīmu pielāgošana, kā arī pārdomāta elektroierīču izmantošana.

Tikmēr veikalu tīklā "Elvi" daudzviet apkuri nodrošina ar siltumsūkņiem, veikali tiek aktīvi aprīkoti ar siltumatguves tehnoloģijām, lai telpas primāri sildītu ar to enerģiju, ko rada pašas tirdzniecības iekārtas, piemēram, ledusskapji un saldētavas. Daudzviet notiek veikalu aprīkošana ar saules paneļiem.

Taču, ja energoresursu cenas turpinās kāpt, nelīdzēšot arī šie taupības pasākumi. "Ar šiem taupības pasākumiem būs par maz līdzēts. Es domāju – šādos apstākļos varēsim arī pieredzēt darbinieku atbrīvošanas, varbūt pat maksātnespējas," sacīja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

"Aptuveni 2% tirgotāju jau ir paziņojuši, ka, kolīdz beigsies siltais laiks, tad viņi pārtrauks darbu vispār, jo, rēķinot izmaksas, viņi nevar savilkt galus kopā," norādīja Latvijas Tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Henriks Danusēvičs.

Mazo tirgotāju iespējamā maksātnespējas reģionos nepatīkami atsauksies uz vietējiem iedzīvotājiem, kuriem tie nereti ir vienīgie veikali apkaimē.

Tirdzniecības sektorā strādājošie cer uz valdības atbalstu esošajā situācijā. "Šodien notiek aktīvas sarunas gan ar asociāciju, gan ar valdību saistībā ar kompensācijām, saistībā ar milzīgo energoresursu kāpumu," pastāstīja Priedīte no veikalu tīkla "Top".

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera šobrīd veic biedru aptauju par situāciju tirgū. Kolīdz aptaujas rezultāti būs apkopoti, nedēļas laikā būs skaidrs, kādus atbalsta pasākumus vaicāt valdībai. Savukārt Latvijas Tirgotāju asociācija kopš marta runājot ar Ekonomikas ministriju par atbalsta veidiem energotaupībai. 

"Lielākai daļai Eiropas valstu ir samazināts pievienotās vērtības nodoklis, un mums vēl arvien nav. Tas, kas mums ir svarīgi, lai cilvēkiem nodrošinātu pārtikas apriti un nepieciešamās preces, lai cilvēkiem tās būtu pieejamas," sacīja Danusēvičs.

Latvijas Tirgotāju asociācijā skaidroja, ka jau bijusi tikšanās ar ekonomikas ministri un esot solīts izstrādātajā atbalsta programmā padomāt arī par tirgotājiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti