Panorāma

Pētījums: iedzīvotāji zemu vērtē tiesu uzticamību

Panorāma

Nāve zem vilciena -- mašīnisti bezspēcīgi

Jauns pabalsts - par elektrību!

Veidos pabalstu trūcīgajiem elektrības rēķinu samaksai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) ar atbildīgajām ministrijām ir vienojusies par kārtību, kādā tiks piešķirts atbalsts maznodrošinātajiem iedzīvotājiem saistībā ar elektrības cenu kāpumu, kas gaidāms pēc elektrības tirgus liberalizācijas šī gada 1.aprīlī. Vienošanās paredz, ka maznodrošināto iedzīvotāju atbalstu saistībā ar elektrības tirgu centralizēti uzņemsies Labklājības ministrija (LM) sadarbībā ar pašvaldībām.

3,8 miljoni eiro - aptuveni tik lieli līdzekļi šī gada budžetā ir atvēlēti tam, lai trūcīgākajiem iedzīvotājiem kompensētu ar tirgus atvēršanu saistītos papildus izdevumus par elektrību. Tiesa, līdz šim nebija skaidrs, kādā veidā maznodrošinātie atbalstu saņems, tāpēc tika apspriesta pat iespēja liberalizāciju atlikt.

Ekonomikas ministrija ar Labklājības ministrija tagad ir vienojušās, ka atbalsta sniegšanu uzņemsies LM sadarbībā ar pašvaldībām. „Pašvaldības iedos attiecīgus datus par to, kādi līgumi ir slēgti, jo viņiem ir pieredze attiecībā uz „Latvenergo” kartēm, kas bija maznodrošinātājām, trūcīgajām personām. Un šādā veidā mēģināsim to problēmu, kas ir sastrādāta, atrisināt. Labklājības ministrijai varbūt mazliet netipiski, ka ir jārisina enerģētikas problēma, un, ir iespējami varbūt citi varianti, bet es domāju, ka varbūt šobrīd esam vienojušies, kā tas tehniski varētu notikt. Cik izmaksās pati administrēšana - nu, kā tas sākumā jau bija paredzēts, tās varētu būt kādas divas štata vietas,” norāda labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS).  

Iedzīvotājiem, kuriem pienāksies atbalsts, nekas īpašs nebūs jādara - viņi to saņems automātiski, jo informāciju par mazturīgajiem apkopos un citus darbs veiks ministrijas sadarbībā ar pašvaldībām. „Tas modelis, par ko mēs vienojāmies, paredz, ka ne trūcīgais, ne maznodrošinātais nekur negriežas, nekādus iesniegumus neraksta un nekur nestaigā, viņam nekas nav jādara. Viņa vietā to mēģinās izdarīt valsts un pašvaldība, kopīgi strādājot - tā ir šī modeļa būtība, tāpēc arī mēs tik ilgi diskutējām, kā to labāk realizēt,” skaidro Latvijas Pašvaldību savienības vadītājs Andris Jaunsleinis.

Savukārt ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) uzsver, ka līdz ar šo panākto vienošanos trūcīgajiem iedzīvotājiem vairs nav pamata uztraukties par to, ka viņus varētu skart elektroenerģijas cenu kāpums vai arī par to, ka atbalstam piešķirtais finansējums varētu būt nepietiekams.

„Es varu nomierināt iedzīvotājus, ka visi tie trūcīgie un maznodrošinātie iedzīvotāji neizjutīs cenu kāpumu no 1.aprīļa. Mums šiem nolūkiem ir norezervēti jau četri miljoni eiro un pieci miljoni eiro šim gadam un nākamajam gadam attiecīgi, mēs kopā ar kolēģiem rēķināsim, cik tas maksās. Un ja naudas pietrūks, tad Ekonomikas ministrija ir gatava pārdalīt līdzekļus no citām programmām, un nepieciešamo finansējumu nodrošināt,” sacīja Dombrovskis.

Kopumā laika posmā līdz 2016.gadam mazturīgo elektroenerģijas lietotāju atbalstam ir paredzēts izlietot 14,09 miljonus eiro. Aptuvenās aplēses liecina, ka kopumā uz šādu atbalstu var pretendēt aptuveni 200 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju. 

Jau vēstīts, ka no aprīļa, līdz ar elektroenerģijas pakalpojumu nonākšanu brīvajā tirgū, valsts vairs nevarēs subsidēt elektrības apmaksu daļai Latvijas iedzīvotāju. Paredzams, ka daļai mājsaimniecību rēķins par elektrību varētu pieaugt pat par 40%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti