Vecāki varēs izvēlēties pabalsta saņemšanas laiku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

No nākamā gada 1. oktobra vecāki varēs saņemt pabalstu līdz bērna pusotra gada vecumam. Šādu lēmumu trešdien pieņēma Saeimas deputāti. Jaunās likuma normas atstāj arī iespēju vecākiem izvēlēties iespēju saņemt pabalstu īsāku laiku nekā pusotru gadu.

Izmaiņas vecāku pabalstu sistēmā jeb tā saucamais demogrāfijas jautājums bija viens no karstākajiem strīdus objektiem šī gada budžeta pieņemšanas laikā. Saeimas deputāti valdības iesniegtos grozījumus atzina par nekvalitatīviem un nolēma izstrādāt savu izmaiņu versiju. Viens no būtiskākajiem jauninājumiem ir iespēja izvēlēties saņemt pabalstu 12 vai 18 mēnešus pēc bērna piedzimšanas, debatēs uzsvēra Inita Bišofa no Reformu partijas.

„Galvenais, ka valsts beidzot dod cilvēkiem izvēli, nevis nosaka visu priekšā – cilvēks pats var pieņemt lēmumu, vai par bērniņu rūpēties un neatsākt darba gaitas līdz pusotra gada sasniegšanai vai atgriezties darbā, kad bērns sasniedzis viena gada vecumu," gandarījumu pauda Bišofa.

Ja vecāki izvēlēsies saņemt pabalstu, līdz viņu bērns būs pusotru gadu vecs, tad pabalsts būs mazāks - nepilni 44% no vecāka algas pirms nodokļu nomaksas. Ja pabalstu saņems tikai gadu, tad katru mēnesi summa būs lielāka, proti, 60% no iepriekšējās bruto algas.

Tāpat papildus tiks ieviests 120 latu pabalsts, kas tiks izmaksāts visiem vecākiem līdz pusotra gada vecumam. Jaunā sistēma ir labvēlīgāka vecākiem ar zemākiem ienākumiem, saka Labklājības ministrijas parlamentāras sekretārs Arvils Ašeradens.

„Ieguvēji ir tie vecāki, kuriem ir mazāka alga – tā ir dominējošā grupa – tiem ir gandrīz līdz 70% pieaugums," saka Ašeradens.

Likuma grozījumi paredz arī iespēju vienlaicīgi strādāt un saņemt vecāku pabalstu 30% apmērā no piešķirtā pabalsta.

Latvijas Radio raidījuma „Ģimenes studija" producente Dace Simanoviča panāktās izmaiņas vērtē pozitīvi, jo šobrīd daudziem vecākiem nav kur atstāt savu mazuli pēc tam, kad beidzas 12 mēnešu pabalsts.

„Strādājošiem vecākiem ļoti būtisks ir tieši laika posms no gada līdz pusotram gadam. Ja nākas atgriezties darbā, faktiski visa alga jāatdod auklītei. Bet bērnudārzs šajā laikā nav pieejams. Tāpēc iespēja izvēlēties pabalstu līdz pusotram gadam ir būtiska," norāda Simanoviča.

Noteikts, ka 120 latu universālais pabalsts tiks izmaksāts jau no 1. janvāra, bet iespēja izvēlēties palikt mājās 12 vai 18 mēnešus būs spēkā no nākamā gada 1. oktobra.

Juristi gan piebilst, ka pastāv risks, ka šīs izmaiņas varētu tikt apstrīdētas Satversmes tiesā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti