Vašingtonas sanāksmē ekonomikas izaugsmei noteiktas trīs prioritātes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Vašingtonā beigusies Starptautiskā Valūtas fonda un Pasaules Bankas ikgadējā sanāksme, aicinot valstis beidzot sākt rīkoties un veikt arī reālas reformas, lai mazinātu nevienlīdzību pasaulē. Tāpat šīsnedēļas sanāksmē viens no apspriestākajiem tematiem bija arī gaidāmā Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības un šī soļa potenciālā ietekme uz Eiropas un pasaules ekonomiku.

Pasaules dienaskārtībā joprojām paliek nepieciešamība aktīvāk investēt un veikt reformas, kas palielinātu neapmierinoši zemus ekonomikas izaugsmes tempus. Tostarp arī Eiropas lielākajai ekonomikai – Vācijai tiek ieteikts tērēt vairāk, lai veicinātu pieprasījumu. To telefonsarunā ar Latvijas Radio no Vašingtonas atzina arī Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Valdis Dombrovskis:

“Pašreizējā [Starptautiskā] Valūtas fonda prognoze ir 3,1% izaugsme šim gadam un 3,4% izaugsme nākošajam gadam. Lai stiprinātu ekonomikas izaugsmi, ir noteiktas trīs prioritātes. Tā ir izaugsmi atbalstošā monetārā politika, tā ir izaugsmi atbalstošā fiskālā politika un strukturālās reformas.

No Eiropas Savienības puses mēs vienmēr esam ļoti uzsvēruši šo strukturālo reformu nepieciešamību. Attiecībā uz fiskālo situāciju, tiešām dažādās valstīs tā ir atšķirīga. Ir valstis, kurām ir augsts budžeta deficīts un augsts parāda līmenis. Šīm valstīm ir jāturpina mazināt budžeta deficīts. Un ir valstis, kurām tiešām ir fiskālā telpa, kuru var izmantot ekonomikas stimulēšanai, tajā skaitā veicinot investīcijas. Un tā lielā mērā arī ir rekomendācija, ka Eiropas Komisija ir devusi Vācijai Eiropas semestra ietvaros.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti