Vašingtonā sašutums par PTO lēmumu atzīt ASV tarifus pret Ķīnu par «neatbilstošiem»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pasaules Tirdzniecības organizācija (PTO) par neatbilstošiem atzinusi Amerikas Savienoto Valstu (ASV) noteiktos muitas tarifus Ķīnas ražojumiem 250 miljardu dolāru vērtībā. Vašingtonā šāds lēmums izraisījis sašutumu. ASV tirdzniecības pārstāvis Roberts Laithaizers organizāciju nosaucis par „pilnīgi neatbilstošu” Pekinas saukšanā pie atbildības. Tikmēr prezidents Donalds Tramps, kuram organizācija acīmredzami netīk, kārtējo reizi tai veltījis kritiku.

Vašingtonā sašutumu raisa PTO lēmums atzīt ASV tarifus pret Ķīnu par “neatbilstošiem”
00:00 / 03:01
Lejuplādēt

Amerikas Savienoto Valstu 2018. gadā noteiktie muitas tarifi bija sākums ASV un Ķīnas tirdzniecības karam. Tika uzstāts, ka to noteikšana ir nepieciešama, lai ierobežotu Pekinas negodīgo tirdzniecības praksi un intelektuālā īpašuma zādzības. To, ka tarifi Ķīnas ražojumiem 250 miljardu dolāru vērtībā ir neatbilstoši, izlēmusi Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) Strīdu izšķiršanas struktūras izveidotā ekspertu grupa. Tā tika izveidota pērn janvārī un izskatīja Ķīnas iesniegto sūdzību. Ekspertu grupā secināts, ka tarifi ir “neatbilstoši” pasaules tirdzniecības noteikumiem.

Tā ieteikusi Savienotajām Valstīm “saskaņot savus pasākumus ar savām saistībām” organizācijas ietvaros.

Tikmēr Vašingtonā šāds lēmums izraisījis sašutumu. Tā norādījusi, ka arī Ķīnas noteiktie atbildes tarifi ir pretrunā ar Pasaules Tirdzniecības organizācijas noteikumiem.

ASV tirdzniecības pārstāvis Roberts Laithaizers izplatīja paziņojumu, kurā organizāciju nosaucis par „pilnīgi neatbilstošu” Pekinas saukšanā pie atbildības.

Viņš uzsvēra, ka “Savienotajām Valstīm jāļauj aizstāvēties pret negodīgu tirdzniecības praksi un Trampa administrācija neļaus Ķīnai izmantot organizāciju, lai izmantotu amerikāņu strādniekus, uzņēmumus, lauksaimniekus un zemnieku saimniecības”.

Pekina un Vašingtona gada sākumā panāca daļēju pamieru, parakstot savu “pirmā posma” tirdzniecības līgumu. Laithaizers norādīja, ka organizācijas spriedums neietekmēs šo nolīgumu starp ASV un Ķīnu. Spriedumam arī nebūs tūlītējas ietekmes uz noteiktajiem tarifiem.

Par šādu pavērsienu gan šķietami nebija informēts Baltā nama saimnieks Donalds Tramps. Viņš par to uzzināja no žurnālista uzdotā jautājuma, kad Laithaizera paziņojums jau bija izplatīts. Prezidents iepriekš kritizējis PTO, vainojot to labvēlībā pret Ķīnu un norādot, ka organizāciju nepieciešams reformēt.

Tramps kārtējo reizi uzsvēra, ka nav šīs organizācijas fans: “Tādā gadījumā mums būs kaut kas jādara ar PTO, jo tā ir ļāvusi Ķīnai izsprukt sveikā par slepkavību. Mēs šo lēmumu sīkāk izpētīsim, bet es neesmu liels PTO fans, to gan es varu uzreiz pateikt. Iespējams, viņi mums tikko sniedza lielu pakalpojumu.”

Vašingtonai ir 60 dienas laika, lai pārsūdzētu lēmumu saskaņā ar PTO noteikumiem, un tā, visticamāk, to arī darīs.

Tikmēr Ķīna norādījusi, ka tā vienmēr ir ievērojusi PTO noteikumus, kā arī pauda cerību, ka Savienotās Valstis pilnībā ievēros ekspertu grupas lēmumu un uz noteikumiem balstītu daudzpusēju tirdzniecības sistēmu.

Tramps ar muitas tarifiem piedraudējis vai tos noteicis ne tikai Ķīnai, bet arī citām valstīm. Tādēļ šim spriedumam sekos vēl citi. Analītiķi norāda, ka PTO spriedums dos Trampam jaunu ieganstu, lai turpinātu kritizēt organizāciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti