Vasaras sezonā jauniešu nodarbinātība mazliet pieaug

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Aptuveni deviņi tūkstoši jaunieši vecumā no 15 līdz 24 gadiem oficiāli reģistrējušies kā bezdarbnieki. Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) skaidro, ja jaunietis ir aktīvs, tad vasaras sezonā noteikti darbu var atrast. Cits jautājums, protams, ir par algas apmēru. Jārēķinās, ka bez iepriekšējas darba pieredzes uz lielu algu cerēt būs grūti.

Rīgas ielās sastaptie jaunieši atzīst - kaut kādu darbu vasarā var atrast. Viss atkarīgs no tā, kā paveicas un par kādu algu esi gatavs strādāt. Cits atrod darbu caur paziņām, cits - pateicoties pieredzei. Bet bez pieredzes esošie jaunieši saka, ka visur to prasa: ja tās nav, ļoti grūti dabūt darbu, bet arī, ja dabū, tad par krietni zemāku atalgojumu.

Nodarbinātības valsts aģentūrā skaidro, ka ir ambiciozi jaunieši, kuri pēc studiju beigšanas uzreiz vēlas pretendēt uz augstu amatu un lielu atalgojumu. Darba tirgus tomēr ir tāds, ka parasti šīs ambīcijas uz kādu laiku nākas nolikt maliņā.

NVA piedāvā dažādas atbalsta programmas jauniešiem, kuri ir bez darba - sākot ar karjeras konsultācijām un beidzot ar, tiesa gan, niecīgu skaitu darbavietu, bet tomēr piedāvā 130 valsts subsidētas darbavietas uz deviņiem mēnešiem kādā no Latvijas uzņēmumiem.

Tikmēr skolēniem pašiem jācīnās un jāmeklē sev vasaras darbs. Valsts atbalsts jauniešu nodarbināšanai vasarā beidzās jau vairākus gadus atpakaļ - sākoties krīzei.

Rīgas ielās sastaptie skolēni stāsta - arī bez valsts palīdzības nelielu naudiņu vasarā var nopelnīt, vai nu tirgojot saldējumu vai arī strādājot kādā no kafejnīcām. Citi vasaras darbam atrod vakances gan tūrisma aģentūrās, citreiz pat birojos, gan strādā par kurjeriem.

Jautājums ir par to, kādas kuram ir ambīcijas un cik ilgi cilvēks ir ar mieru strādāt neprestižā profesijā ar zemu atalgojumu, lai pēc kāda laika kāptu augstāk par karjeras kāpnēm. Uz šādu ambīciju norāda ne mazums vasaras darba darītāju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti