Dienas ziņas

Beirūtā pēc sprādziena aug dusmas pret valdību

Dienas ziņas

Daugavpilī skrejriteņi rada bažas par drošību

Pieprasījums pārsniedz piedāvājumu

Vasaras nodarbinātības programmā šogad iespēja strādāt teju 5000 jauniešiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Vasaras nodarbinātības programmā šogad pieteikušies vairāk nekā 9000 skolēni, informēja Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA). Iespēja strādāt ir teju 5000 jauniešiem, no kuriem lielākā daļa darbu jau uzsākuši.

Interese par darbu vasarā aug

Uzņemt skolēnus šogad pieteikušies 570 darba devēji dažādās nozarēs. Populārākās ir mazumtirdzniecība un lauksaimniecība. Mazāk iespēju bija izmitināšanas un ēdināšanas jomās.

Vislielākā interese gan no skolēniem, gan uzņēmumiem bija Rīgā, pastāstīja NVA direktore Evita Simsone.

“Pasākuma nosacījumi paredz, ka jaunieši pie viena darba devēja var strādāt vienu mēnesi. Bet, ja darba devējs uzraksta NVA pieteikumu, tad periods var tikt pagarināts līdz diviem mēnešiem. Šāds ierobežojums ir noteikts ar mērķi, lai pasākumā varētu iesaistīt pēc iespējas vairāk jauniešu.

Katru gadu tendence saglabājas vienāda – vēlme iesaistīties pasākumā ir krietni lielāka nekā iespējas, ko piedāvā darba devēji,” norādīja Simsone.

Šogad lielākie darba devēji pēc izveidoto darba vietu skaita ir SIA “Maxima Latvija” – 172 darba vietas, Liepājas pašvaldības aģentūra "Nodarbinātības projekti" – 100 darba vietas, Jelgavas novada pašvaldība – 86 darba vietas, SIA “Olimpiskais centrs "Ventspils"” – 79 darba vietas un Saldus novada pašvaldība – 76 darba vietas.

Visbiežāk skolēni strādā tādās profesijās kā palīgstrādnieks, labiekārtošanas strādnieks, apkopējs, pārdevēja palīgs, virtuves strādnieks, viesmīlis, skolotāja palīgs, klientu apkalpošanas speciālists un citas.

"Bērni labprāt atgriežas tajās darbavietās, kur jau strādājuši. Šī ir lieliska iespēja iepazīt dažādas profesijas," atklāja Simsone.

Skolēni strādā arī zoodārzā

Viens no uzņēmumiem, kas izmanto skolēnu vasaras nodarbinātības programmas iespējas, ir Rīgas zooloģiskais dārzs, kurā nodarbināti 23 skolēni. Viņi palīdz rūpēties par dzīvniekiem, sakopj teritoriju, rūpējas par kārtību biļešu iegādes un automašīnu iebraukšanas zonā.

Zooloģiskā dārza lauvu pāris savu kopēju Artūru Dedumieti pazīst. Viņš šogad zoo strādā jau trešo vasaru un viņa pārziņā ir plēsēji – lauvas, vilki un huzārpērtiķi.

“Pirmajā dienā, kad es atnācu, biju pārbijies. [Vēlāk] lauvas arī pierada pie manis. Kas satiecies ar lauvu un dzirdi tās rēcienu iekštelpās, tas ir traki. Lauva ir masīvāka, spēcīgāka, var izdarīt lielākus bojājumus, ja ieej nelaikā krātiņā, lauva var nogalināt. Tāpēc mēs vienmēr skatāmies, vai ciet ir slūžas,” sacīja Artūrs.

Zoodārza direktors Rolands Greiziņš norādīja, ka jau vairākus gadus rēķinās ar bērniem kā nozīmīgiem palīgiem, bez kuriem vasarās klātos grūti. “Cilvēki vasarās grib ņemt atvaļinājumus, un mums ir iespēja viņu vietā nodarbināt bērnus. Un kur nu vēl, ja bērns iepazīst dzīvniekus un vēlas savu nākotni saistīt ar viņiem,” pauda Greiziņš.

Tieši tā jau noticis ar  zoodārza Zīdītāju nodaļas vadītāja Tatjanu Ivasenko: “Man bija priekšā paraugs – vecākais brālis, kurš bija pabeidzis Jelgavas akadēmiju un sācis strādāt zoodārzā. Viņa stāsti man lika viņam lūgt atrast man šeit darbu.”

Un savu darbu ar dzīvniekiem vēlas saistīt arī Artūrs, kuram gan vēl šogad jāsāk mācības 12.klasē.

KONTEKSTS:

Lai gan Covid-19 pandēmijas dēļ skolēnu vasaras nodarbinātības pasākumu sākotnēji atcēla, epidemioloģiskajai situācijai uzlabojoties, tika pieņemts lēmums programmu īstenot un tajā iesaistīt līdz 7000 skolēnu. Programmas īstenošanai novirzīts finansējums 1,7 miljonu eiro apmērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti