Varētu nereģistrēt nodokļu maksātājus, kam nav saimnieciskās darbības

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ceturtdien Valsts sekretāru sanāksmē izsludināti Iedzīvotāju ienākuma nodokļa grozījumi, paredzot novērst Valsts ieņēmumu dienestā reģistrēto nodokļu maksātāju skaitu, kas vairs neveic saimniecisko darbību vai arī samaksātā nodokļa vērtība neatsver nodokļa administrēšanas izmaksām.

Grozījumi paredz no likuma izslēgt normas attiecībā uz fiksēto IIN režīmu, nosakot divus gadus ilgu pārejas periodu, kad maksātāji, kas reģistrējušies kā fiksētā ienākuma nodokļa maksātāji, varēs turpināt šā režīma piemērošanu, taču netiks reģistrēti jauni šī nodokļa maksātāji.

Maksātājam, kurš ir reģistrēts kā saimnieciskās darbības veicējs, ne vēlāk kā 15 dienu laikā no likumā noteiktās deklarācijas iesniegšanas dienas būs jāiemaksā budžetā 50 eiro, ja taksācijas gadā nav gūts ar nodokli apliekams ienākums no saimnieciskās darbības vai aprēķinātā nodokļa summa no saimnieciskās darbības apliekamā ienākuma nepārsniedz 50 eiro.

Likumā plānots ieviest arī nodokļu pretizvairīšanās normu, nodrošinot, ka maksātājs – saimnieciskās darbības veicējs – var reģistrēties tikai vienā statusā – reģistrēt saimniecisko darbību vispārējā kārtībā vai izņemt patentu, vai reģistrēties kā mikrouzņēmuma nodokļa maksātājs.

Likumprojekts paredz, ka iedzīvotājiem, kuriem ir piešķirta valsts vecuma pensija (tai skaitā priekšlaicīgi), ieviest samazināto patentmaksu – 17 eiro gadā. Šo maksātāju ieņēmumi gadā nedrīkst pārsniegt 3000 eiro. Tiek plānots arī, ka ar IIN pēc vispārējās nodokļa likmes aplikt arī t.s. pensijām pielīdzināto ienākumu, kas likuma izpratnē ir apdrošināšanas atlīdzība, kas apdrošinātajam tiek izmaksāta saskaņā ar mūža pensijas apdrošināšanas līgumu.

Grozījumi paredz arī citus grozījumus IIN. Tiesa, šīs izmaiņas likumdošanā vēl ir jāapstiprina valdībā un Saeimā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti