Panorāma

Stabiņu joprojām meklē Latvijā

Panorāma

"Liepājas metalurgā" turpina darbu pie tiesiskās aizsardzības plāna

Sociālo nodokli maksās tikai līdz noteiktai summai

Varētu atjaunot sociālā nodokļa iemaksu griestus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Nākamgad Latvijā iecerēts atjaunot sociālo iemaksu griestus. Tādējādi nebūs jāmaksā sociālais nodoklis no tās algas daļas, kas šos griestus pārsniegs. Tas gan nozīmēs, ka ierobežots būs arī maksimālo pabalstu un pensiju apmērs.

Lielākā māmiņalga Latvijā līdz šim bijusi 12 tūkstoši latu mēnesī, lielākais bezdarbnieka pabalsts - 25 tūkstoši, bet pensija – 4,5 tūkstoši latu. Tas iespējams, jo no ļoti lielas algas pilnībā tiek nomaksāts arī sociālais nodoklis. Sākot no nākamā gadā šāda iespēja tiks ierobežota. Sociālais nodoklis būs jāmaksā tikai līdz noteiktai summai un attiecīgi pensijas un pabalsti vairs nebūs iespējami neierobežoti lieli.

Savulaik tāda kārtība jau bijusi, taču krīzes laikā iemaksu griesti atcelti, lai nodokļu ieņēmumi būtu lielāki. „Šobrīd situācija ir normalizējusies. Mēs varam runāt par to, ka sociālā budžeta deficīts rūk straujāk nekā plānots, līdz ar to ir tikai normāli atgriezties pie griestiem, kas tad arī regulēs pensiju un pabalsts apmērus nākotnē,” skaidro labklājības ministre Ilze Viņķele (Vienotība).

Pagaidām gan nav skaidrs, kāds būs sociālo iemaksu slieksnis. Agrāk tas bija vidēji 2500 lati mēnesī. Taču par to vēl runāšot ar darba devējiem. Latvijas Darba devēju konfederācijā (LDDK) atzīst, ka ir ieinteresēti, lai griesti būtu pēc iespējams zemāki. „Es pat pieļauju domu, ka tie varētu būt ap pusotru tūkstoti mēnesī, kad virs šīs summas vairs nav iemaksa veicama. Bet tad te jāņem pretī, ka šīs persona nesaņem milzīgus pabalstus,” norāda LDDK sociālo jautājumu eksperts Pēteris Leiškalns.

Leiškalns arī atzīmē - cilvēki, uz kuriem jaunā kārtība attiektos, krīzes brīžiem papildu naudu varētu atlikt paši, bet pensijas uzkrāšanai izmantot trešo pensiju līmeni. Nodokļa iemaksu griesti gan nozīmētu arī to, ka alga uz rokas jau tā lielo algu saņēmējiem būtu vēl lielāka.

Taču LDDK pārstāvis piebilst - turības jēdziens ir relatīvs: „Atalgojums nav turīguma rādītājs. Pēc statistikas jāskatās uz mājsaimniecībā esošo personu skaitu, kopīgo ienākumu un tikai tad varam kaut ko secināt par turīgumu. Jo cilvēks, kas dzīvo viens pat ar 500 latu algu var būt diezgan turīgs, bet otrs, kurš saņem tūkstoti, bet viņam četri bērni apgādībā, var būt ļoti mazturīgs,” skaidro Leiškalns.

Pret griestu atjaunošanu neiebilst arī darba ņēmēju pārstāvji, proti, arodbiedrību savienība. Tur norāda - nemaz nav daudz cilvēku Latvijā, uz ko jaunā kārtība attieksies. Turklāt atsevišķu pabalstus, pat maksājot sociālo nodokli no pilnas algas, pilnā apmērā nevar saņemt jau šobrīd, tādēļ esot tikai godīgi šīs lietas sabalansēt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti