Varas kolīziju dēļ Rīgas budžeta pieņemšana var kavēties ilgāk nekā pērn

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ja Rīgas domes vadība nākamnedēļ neatrisinās pēkšņo savstarpējo uzticības krīzi, līdz pat jaunas domes ievēlēšanai var ieilgt šā gada budžeta pieņemšana. Tas savukārt nozīmē, ka pie jaunā tēriņu plāna Rīga tiks vēlāk nekā pērn. Tādējādi uz otro gada pusi var nākties pārcelt izdevumus, kādu nebija pagājušajā gadā: piemēram, kāpināt pašvaldības darbinieku algas, atjaunot parkus un maksāt vairāk par bērna piedzimšanu.

Varas kolīziju dēļ Rīgas budžeta pieņemšana var kavēties ilgāk nekā pērn
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Pašreizējais Rīgas mērs Oļegs Burovs no «Gods kalpot Rīgai» tuvākajā laikā bija plānojis sasaukt budžeta komisijas sēdi, kurā visas domes frakcijas vienojas par šā gada budžetu. Pērnā gada ieņēmumi ir pildījušies ar uzviju, atzīst Burovs, un tādēļ arī šāgada tēriņos Rātsnama vadība ir optimistiska.

"Pats galvenais, ka mēs saglabājam visas atlaides transporta jomā, mēs saglabājam visas atlaides ēdināšanā pirmsskolas iestādēs, mēs runājam par algas pacelšanu bērnudārzu audzinātājām," norādīja Burovs.

Vairāk nekā pērn Rīga plāno ieguldīt daudzdzīvokļu namu iekškvartālu sakārtošanā, Burovam ir arī plāns stādīt kokus ielu malās, bet tam nauda vēl tiekot rēķināta, tāpat partijas biedrs un vides komitejas vadītājs Vjačeslavs Stepaņenko ieteicis atsevišķu naudas summu iedalīt piesārņoto vietu rekultivācijai. Esot plāns arī pabalstīt jauno rīdzinieku ģimenes.

Taču Burova plāni vismaz tuvākajā laikā var palikt tikai uz papīra, jo abu vicemēru šonedēļ izteiktā neuzticība domes priekšsēdētājam nozīmē, ka līdz budžeta pieņemšanai domes koalīcija tik drīz netiks. Burova vietnieks Druvis Kleins no deputātu bloka «Rīgai» kā vienu no neuzticības iemesliem min tieši nenoteiktību, vai tiks īstenota viņa pārstāvētā grupējuma ideja par bērnu piedzimšanas pabalstiem.

"Es esmu, protams, rosinājis skatīt dažādus jautājumus, kas saistīti ar mūsu solīto ieteikumu izpildi attiecībā uz bērnudārziem, bērnudārzu rindu samazināšanu un māmiņu pabalstiem. Diemžēl ne visi šie priekšlikumi tiek saklausīti," pauž Kleins. "Mēs kā vadība zaudējam cilvēku, kas pieņem lēmumus vienpersoniski un uzskata, ka ir ieslēgusies priekšvēlēšanu kampaņa. Savukārt no viņa puses, es uzskatu, ka viņš zaudē cilvēkus, kas bija gatavi kopā ar viņu pildīt dotos solījumus."

Par kolīzijām Rīgas varā priecājas domes opozīcija. «Vienotības» frakcijas līderis Vilnis Ķirsis uzskata, ka rīdzinieki var paciesties ar tikšanu pie jauniem labumiem. Viņaprāt, ja dome ir atlaišanas un jaunu vēlēšanu priekšvakarā, budžetu šis sasaukums nemaz nedrīkst pieņemt.

"Varai, kura tiek atlaista korupcijas un rīdzinieku naudas izsaimniekošanas dēļ, nevajadzētu vairs noteikt, kur tiks tērēts neviens rīdzinieku eiro. Tas ir jāatstāj nākamajai domei," uzsver Ķirsis.

Opozīcija pirmdien plāno iesniegt parakstus par abu vicemēru atbrīvošanu. Mēra uzticības balsojuma ārkārtas sēde ir jāsasauc divu nedēļu laikā, bet vietnieku jautājums izlemjams trīs dienās. Tādējādi var sanākt, ka vispirms atlaiž abus vicemērus, bet tikai tad balso par Burovu, kura patriekšanu rosina vietnieki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti