VARAM prioritātēm nākamā gada budžetā prasa 213,07 miljonus eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) iesniegusi Finanšu ministrijā pieteikumu nepieciešamajiem valsts budžeta līdzekļiem prioritārajiem pasākumiem 2022.–2024.gadam. Ministrija nākamā gada valsts budžetā prioritārajiem pasākumiem prasa kopumā 213,065 miljonus eiro, 2023. gadā– 210,878 miljonus eiro, bet 2024. gadā – 276,203 miljonus eiro, informēja VARAM.

Ministrijā informēja, ka papildu finansējumu VARAM paredzējusi ieguldīt pašvaldību aizdevumu un investīciju programmās, plānošanas reģionu un Latgales speciālās ekonomiskā zonas (SEZ) kapacitātes stiprināšanā, kā arī sabiedrībai svarīgos informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) risinājumos, bet vides jomā - jūras piekrastes joslas apsaimniekošanā un kompensācijām zemes īpašniekiem par saimnieciskās darbības ierobežojumiem īpaši aizsargājamās dabas teritorijās.

Par galveno prioritāti VARAM izvirzījusi turpināt atbalstu pašvaldībām, nodrošinot valsts budžeta aizdevumu un investīciju programmas investīciju projektu īstenošanai.

Aizdevumu mērķim 2022. gadā papildu nepieciešamais finansējums ir 100,079 miljoni eiro, turpmāk ik gadu būtu nepieciešams 100,071 miljons eiro liels finansējums.

Savukārt augstas gatavības pašvaldību investīciju projektiem, kas uzlabo pakalpojumu pieejamību un kvalitāti iedzīvotājiem un sekmē administratīvi teritoriālās reformas mērķu sasniegšanu, mazinot sociālekonomiskās atšķirības reģionālā līmenī un stimulējot izaugsmi, 2022. gadā papildu nepieciešamais finansējums ir 80,079 miljoni eiro, bet no 2023.gada tas būtu 80,071 miljons eiro.

Lai stiprinātu plānošanas reģionu kapacitāti, sekmējot efektīvāku Eiropas Savienības fondu piesaisti un citu atbalsta pasākumu ieviešanu, tostarp uzņēmējdarbības attīstībai, būtiski ir nodrošināt pilnvērtīgu plānošanas reģionu uzņēmējdarbības centru darbību, izveidojot un attīstot zināšanu un tehnoloģiju pārneses platformu. Tam nepieciešams papildu finansējums 624 000 eiro apmērā katru gadu. Tāpat Rīgas plānošanas reģionā jāiedzīvina Rīcības plāns Rīgas metropoles areāla attīstībai nolūkā panākt tā saskaņotu un koordinētu attīstību.

VARAM atzīmēja, ka tāpat atbalsts nepieciešams Latgales speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) kapacitātes stiprināšanai, lai palielinātu projektu apjomu un turpinātu iesākto labo praksi virzībā uz straujāku reģionālo attīstības atšķirību mazināšanu, šim mērķim katru gadu paredzot atbalstu 600 000 eiro apmērā.

Sekmējot administratīvi teritoriālās reformas mērķu sasniegšanu, būtiski ir atbalstīt Valkas novada pašvaldības Attīstības programmā ietvertā prioritārā investīciju projekta īstenošanu, kas uzlabotu pakalpojumu pieejamību un kvalitāti iedzīvotājiem, vienlaikus stimulējot iedzīvotāju palikšanu dzīvesvietās. 2022. gadā nepieciešams viens miljons eiro papildu finansējums.

Nākamo gadu prioritārajos pasākumos VARAM ietverta arī investīciju programma autoceļu attīstībai pašvaldību reformas kontekstā.

Digitālajā jomā ministrija papildu finansējumu paredzējusi, lai nodrošinātu sabiedrībai pastāvīgu diennakts pieejamību tai svarīgiem IKT risinājumiem un pakalpojumiem "latvija.lv", "www.eis.gov.lv", Tīmekļu vienotajai platformai, Atvieglojumu vienotajai informācijas sistēmai, Starpiestāžu datu apmaiņai, Vienotās pieteikšanās modulim, Maksājumu modulim, Oficiālajai elektroniskajai adresei. Tāpat Valsts reģionālās attīstības aģentūras atbalsts ir būtisks Valsts ieņēmumu dienesta muitošanas procesa nodrošināšanai diennakts režīmā, portālam "manavakcīna.lv", e-veselības informācijas sistēmai un citiem IKT risinājumiem. 2022. gadā būs nepieciešami aptuveni 181 000 eiro, savukārt turpmākajos gados – 178 000 eiro.

Tāpat paredzēts nodrošināt iespēju iedzīvotājiem saņemt atbalstu neklātienes komunikācijas kanālos centralizēti – zvans, īsziņa, e-pasts, sociālie tīkli, tērzēšana, informācijas ievades formas – ar vienota valsts pārvaldes pakalpojumu palīdzības dienesta (VPPPD) starpniecību. Būtiskākais ieguvums no VPPPD izveides būtu centralizēta dažādu ienākošo kontaktu ziņojumu vai problēmu signālu apstrāde vienuviet. Šim pasākumam 2022. gadā nepieciešamais finansējums ir aptuveni 297 000 eiro, savukārt turpmāk katru gadu – aptuveni 265 000 eiro.

Vides jomā viens no prioritārajiem pasākumiem ir īstenot Latvijas jūras piekrastes joslas apsaimniekošanu, nodrošinot tajā labu vides kvalitāti, tīru, drošu vidi un pludmales pieejamību iedzīvotājiem un atpūtniekiem, kā arī veicināt bioloģiskās daudzveidības saglabāšanos. Piekrastē pieaugot apmeklētāju skaitam, pieaug arī slodze uz piekrastes veģetāciju, degradējot biotopus un apdraudot īpaši aizsargājamās augu un dzīvnieku sugas. 2022. gadā papildus nepieciešamais finansējums ir aptuveni 836 000 eiro. Turpmāk ik gadu nepieciešami 832 000 eiro.

VARAM iecerējusi nodrošināt arī kompensāciju izmaksu zemes īpašniekiem par saimnieciskās darbības ierobežojumiem īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, kuru zemes ar minēto ierobežojumu kopējā platība ir mazāka par vienu hektāru. Pašreiz ikgadējo kompensāciju nepiešķir par platību, kura ir mazāka par vienu hektāru. Lai novērstu nevienlīdzīgo situāciju, nepieciešams ikgadējs atbalsta maksājums zemes īpašniekiem par saimnieciskās darbības ierobežojumiem īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, tai skaitā "Natura2000" teritorijās, ko nesedz no Eiropas Savienības fondu līdzekļiem, ja platība mazāka par vienu hektāru. Katru gadu papildu finansējums nepieciešams aptuveni 486 000 eiro apmērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti