VARAM no «Winergy» atguvusi daļu no tiesas piedzītajiem 2,13 miljoniem eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) no vēja parku attīstītāja SIA "Winergy" atguvusi pusi no tiesas ceļā piedzītajiem 2,13 miljoniem eiro, aģentūra LETA noskaidroja ministrijā.

Ar Augstākās tiesas lēmumu SIA "Winergy" tika uzticēts valsts budžetā atmaksāt 2 134 307 eiro.

Pēc ministrijas paustā, iestādei patlaban izdevies atgūt 1 143 789 miljonus, kuri jau iemaksāti valsts kasē.

Vienlaikus VARAM norāda, ka tiesu izpildītājs naudas piedziņu ir vērsis uz visu summu un piedziņas process vēl turpinās.

KONTEKSTS:

Aprīlī ar Augstākās tiesas lēmumu noraidot vēju parka attīstītāja SIA "Winergy" kasācijas sūdzību, spēkā stājās spriedums, ar kuru uzņēmumam uzdots atmaksāt valsts budžetā 2 134 307 eiro.

Pēc VARAM paustā, tiesa atzina, ka "Winergy" nepienācīgi izpildīja līgumu, kas noslēgts starp "Winergy", VARAM un SIA "Vides investīciju fonds" 2011. gada 19. septembrī. Līgums noslēgts par projekta "Vēja elektrostaciju tehnoloģiju iegāde un ieviešana elektroenerģijas ražošanai Popes pagastā "Platenes pļavās"" īstenošanu, un VARAM bija tiesisks pamats to izbeigt, izmaksāto finansējumu atprasot.

Ministrija strīdus līgumu izbeidza 2013. gada novembrī, pamatojoties uz vairākiem "Winergy" pieļautiem līguma pārkāpumiem, tostarp maksātnespējas procesa uzsākšanu, kas izslēdza iespēju vispār pretendēt uz Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta līdzekļu izmaksu.

Ar pieteikumu tiesā par "Winergy" pienākumu atmaksāt saņemtos līdzekļus VARAM vērsās 2014. gada martā.

Noraidot "Winergy" kasācijas sūdzību, Augstākā tiesa citstarp atzina, ka līguma izbeigšanas brīdī pastāvēja apstākļu kopums, kas liecināja, ka "Winergy" ir finansiālas grūtības un uzņēmums negodprātīgi izturas pret līguma saistību izpildi. Ja VARAM šādos apstākļos neizbeigtu līgumu, pastāvētu objektīvs risks, ka valsts zaudēs izmaksāto finansējumu, un šāda iestādes rīcība būtu vērtējama kā nolaidīga un neatbilstoša finansiālās piesardzības principam, norādīja tiesa.

VARAM arī norādīja, ka Augstākā tiesa piekrita apgabaltiesas secinājumam, ka konkrētajos apstākļos ministrija pamatoti devusi priekšroku sabiedrības interesēm uz publiskā finansējuma efektīvu izmantošanu, neizšķērdēšanu un efektīvas izlietošanas uzraudzību iepretim "Winergy" interesei uz līguma turpināšanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti