Valūtas fonds: «ABLV Bank» kraha cena līdzvērtīga aptuveni 0,3% no IKP

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

"ABLV Bank" kraha un banku sektora reputācijas krīzes ietekmē Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums 2018.gadā būs par 0,3% mazāks, nekā prognozēts iepriekš. Proti, tautsaimniecības izaugsme šogad sasniegs aptuveni 3,7%, liecina Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) aplēses.

SVF misijas Latvijā vadītāja Iva Petrova
00:00 / 00:32
Lejuplādēt
Tomēr tas, cik liela būs kopējā nerezidentu banku biznesa pārtraukšanas ietekme uz Latvijas ekonomiku, galvenokārt atkarīgs no tā, cik veiksmīgi šīs bankas spēs pārorientēties uz citiem biznesa modeļiem, kā arī no atbildīgo institūciju pieņemtajiem lēmumiem saistībā ar cīņu pret naudas atmazgāšanu, to pirmdien, 2.jūlijā, noslēdzot gandrīz divas nedēļas ilgušo SVF kārtējo misiju Latvijā, prognozēja misijas vadītāja Iva Petrova.

 

"Mūsu vērtējumā uz ārvalstu klientu apkalpošanu orientēto banku ietekme uz ekonomiku ir līdzvērtīga no pusprocenta līdz vienam procentam no iekšzemes kopprodukta.

Šāda varētu būt šo banku potenciālā ietekme uz ekonomiku noteiktā laika periodā. Taču mēs neesam pārliecināti par to, cik ilgā laika posmā tas izpaudīsies. Protams, februāra notikumi atstāj arī zināmas sekas uz banku sektora uzticamību un tā reputāciju," sacīja Petrova.

KONTEKSTS:

 "ABLV Bank" akcionāri ārkārtas sapulcē 26.februārī pieņēma lēmumu par pašlikvidāciju pēc reputācijas problēmām, ko komercbanka piedzīvoja pēc tam, kad ASV paziņoja par "ABLV Bank" iespējamu iesaisti naudas legalizēšanas shēmās.  "ABLV Bank" marta sākumā Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK) iesniedza pašlikvidācijas plānu. Iesnieguma projektu sagatavoja bankas akcionāru sapulces ievēlētie likvidatori.  Plānu FKTK akceptēja 12.jūnijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti