Valsts vērtspapīru atpirkšanas programmā Latvijas Banka iztērējusi vairāk nekā miljardu eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Laika posmā no šā gada marta līdz septembrim Latvijas Banka, piedaloties Eiropas Centrālās bankas ierosinātajā valsts sektora vērtspapīru atpirkšanas programmā, Latvijas un citu eirozonas dalībvalstu vērtspapīru atpirkšanā ieguldījusi vairāk nekā vienu  miljardu eiro. 

Programma, kuras mērķis ir uzturēt gada vidējās inflācijas rādītāju tuvu 2%, tiks turpināta līdz nākamā gada septembra beigām.  

Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes Monetārās izpētes un prognozēšanas daļas vadītājs Gundars Dāvidsons pastāstīja, ka vērtspapīru atpirkšana notika, kā plānots, iztērējot vairāk nekā miljardu eiro, no tiem līdz septembra beigām Latvijas vērtspapīru pirkšanai tērēti 570 miljoni eiro.

Tirgū gan bija vērojams Latvijas valsts vērtspapīru trūkums, tāpēc banka bija spiesta pirkt eirozonas valstu vērtspapīrus.

Latvijas Bankas pārstāvis Gundars Dāvidsons: Par vērtspapīru atpirkšanas programmu
00:00 / 00:37
Lejuplādēt

Jau ziņots, ka programmu, kura paredz eirozonas valstu vērtspapīru atpirkšanā ieguldīt vairāk nekā vienu triljonu eiro, īsteno Eiropas Centrālā banka un eirozonas dalībvalstu centrālās bankas.

Eiropas Centrālā banka šādu soli spērusi, lai novērstu deflācijas draudus un stimulētu eirozonas ekonomiku, tajā iepludinot finanšu līdzekļus.  

Eiropas Centrālās bankas obligāciju iegādes programma sākās martā, un ne tikai privātā, bet tagad arī valsts sektora vērtspapīri ik mēnesi tiks iegādāti 60 miljardu eiro apmērā. Programma turpināsies līdz 2016.gada septembrim. Tas nozīmē, ka eirozonas ekonomikā ar mērķi veicināt izaugsmi un novēst deflāciju šajā laikā kopumā tiks iepludināts vairāk nekā viens triljons eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti